SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Deprem 9 Şubat'ın Devamı''

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Deprem Bilgilendirme (DEPBİL) Grubu, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde bugün meydana gelen şiddetli depremin 9 Şubatta başlayan deprem aktivitesinin bir parçası olduğunu bildirdi.

İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr.Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın oluşturduğu DEPBİL Grubu’ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 13.05’te Elazığ Sivrice yöresinde Kandilli Rasathanesi verilerine göre 5.9, EMSC verilerine göre 5.6, USGS verilerine göre 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtilerek, depremin odak derinliğinin 5 kilometre olduğunun açıklandığı kaydedildi.

Açıklamada, depremin Bingöl Karlıova’dan başlayarak Bingöl, Palu, Hazar, Sivrice, Pütürge Sincik, Çelikhan, Gölbaşı üzerinden Kahramanmaraş’a ve buradan sonra Antakya’ya uzanan Doğu Anadolu Fay zonu içerisinde oluştuğu vurgulanarak, şöyle denildi:

"9 Şubat 2007 basın bildirimizde de değinildiği gibi, bu fay üzerinde gerek tarihsel, gerekse aletsel dönemlerde yıkıcı depremlerin meydana geldiği bilinmektedir. Fayın Palu-Sincik arasındaki kesiminde en son yıkıcı deprem 1874 ve 1875 yıllarında oluşmuş ve önemli hasarlara yol açmıştır. Son olarak 9 Şubat 2006 tarihinde yaşanan orta büyüklükteki deprem de aynı zon üzerinde gelişmiştir.

Bugün yaşanan deprem 9 Şubatta başlayan deprem aktivitesinin bir parçasıdır.

Dünyanın önemli kırık hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fayı uzun bir suskunluk dönemi yaşamakta olup, üzerinde yıkıcı deprem olması beklenen önemli hatlardan biridir. Bu nedenle özellikle Palu, Sivrice, Sincik, Çelikhan, Gölbaşı, Türkoğlu ve Hatay yörelerinde yer alan yerleşim birimlerinde deprem güvenli kentsel dönüşüm projelerine bir an önce başlanması bir zorunluluktur."

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi USGS, depremin şiddetini 5.7 olarak açıklarken, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı da 5.4 olarak duyurdu.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi USGS, internet sitesinde, 5 kilometre derinlikteki depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıkladı.

Bu arada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı’na bağlı Sismoloji Şube Müdürlüğünün internet sitesinde ise depremin 13.7 kilometre derinlikte ve 5.4 şiddetinde olduğu kaydedildi.

ARTÇILAR

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen şiddetli depremin ardından bölgede en büyüğü 3.6 olan 28 artçı sarsıntının kaydedildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Altay, Sivrice’de saat 13.05’te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat ve Enstitü Müdür Yardımcısı Prof Dr. Cemil Gürbüz ile basın toplantısı düzenledi.

Altay, depremin Doğu Anadolu fay hattı üzerinde meydana geldiğini hatırlatarak, "Bölgede irili ufaklı faylar nedeniyle sık aralıklarla bu tür depremler beklenmektedir. Özellikle geleneksel yapılarda hasar olabilir. Şu ana kadar en büyüğü 3.6 olmak üzere 28 adet artçı sarsıntı meydana geldi" dedi.

Bölgenin birinci derecede deprem bölgesi olduğunu ifade eden Altay, depreme karşı korunmanın en iyi yönteminin depreme dayanıklı yapılar olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Gülay Altay, sözlerine şöyle devam etti:
"Şu anda hasar görmüş binalara girilmemesi önemlidir. Çünkü artçılar devam etmektedir. Artçıların olumsuz duruma neden olmaması için bir süre daha beklenmesi gerekmektedir. Vatandaşlar için en önemli tedbir mutlaka bulundukları kamu binaları, hastaneler, okul ve evlerin depreme dayanıklı inşa edilmesidir.

Hasar olduysa hasarın tespit edilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız güvenli binalarda yaşadığı takdirde her türlü deprem, can ve mal kaybı olmadan atlatılacaktır."

Altay, "5.9 büyüklüğündeki depremin, olası Marmara depremini etkileyip etkilemeyeceğinin" sorulması üzerine de, ülkedeki diri fay hatları ve aktivitelerinin bilindiğini, araştırmaların devam ettiğini kaydederek, "Marmara depreminin bu araştırmalar sonucunda beklenti haline dönüşmesi Türkiye’nin depremselliği dışında değildir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız