SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Desteklemelerle Çiftçimiz Kazanacak"

0
Güncellendi - 2020-01-06 07:03:34
A- A+ PAYLAŞ

 Aralarında kuru kayısı için kurulanlarında bulunduğu, lisanslı depoların 5 yıl süreyle desteklenmesini öngören hususları kapsayan ve Resmi Gazete'de yayınlanan  Cumhurbaşkanı Kararı ile ilgili konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan,  "Çiftçinin alın terine sahip çıkılacak" dedi.

“Tarımsal Ürünlerin 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Destekleme Ödemesi Yapılması İlişkin Karar” başlığını taşıyan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile, kira desteği verilecek ürünler, destekleme miktarları, ilave kira, analiz ve nakliye desteğine dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, kuru kayısı, fındık, zeytin, zeytinyağı, antepfıstığı, kuru üzüm ve kuru incir için, aylık ton başına 10 TL’yi geçmemek üzere Ticaret Bakanlığınca onaylanacak kira ücretlerinin % 50’si oranında kira desteği verilecek. Bu desteğe ilişkin ödemeler lisanslı depo işletmelerine yapılacak.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Bu desteklemelerle çiftçilerimiz kazanacak” dedi.

İlave kira, analiz desteği

Karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı üreticileri iel ürünlerini ÇKS’ye kayıtlı üreticilerden alan ve 5200 Sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu’na göre kurulmuş üretici birlikleri, 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu’na göre kurulan tarım kredi kooperatifleri, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre kurulmuş üretici örgütleri, üreticilerden aldıkları veya kendi adlarına ürettikleri ürünlerini 5300 sayılı Kanun çerçevesinde faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerine depolanmak üzere teslim etmeleri halinde 17 Ekim 2019 tarihinden başlamak üzere, her üretim yılına ait ürün için en fazla 6 ay süre ile ilave kira desteği verilecek.

Nakliye desteği en fazla 750 TL

Depolanacak ürünlerin depoya ulaştırılması için verilecek desteğin ton başına 25 TL’yi geçmemek üzere en fazla 750 TL olduğu belirtilen Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, bu desteklerden üreticileri ile üretici örgütleri yararlanabilecek.

Depolanacak ürünlerin lisanslı depoya tesliminden önce, yetkili sınıflandırıcılarca yapılacak analizler için parti başına 25 TL’yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği verileceği belirtilen Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda, desteklerden yararlanmak üzere sahte belge hazırlayanlar, bu belgeleri kullananlar ve haksız yere ödeme yapılmasına neden olanlar hakkında hukuki ce cezai süreç başlatılacağı vurgulandı.

“Çiftçinin alın terine sahip çıkılacak”

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı’nı değerlendiren Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, yayımlanan karar ile, üreticiye ve üretici örgütlerine yönelik önemli destekler açıklandığını belirterek, kuru kayısı lisanlı depo ile çiftçinin alın terine sahip çıkıldığını ve ürünün yatırım aracına dönüştürüleceğini söyledi.

Çiftçinin ürettiği ürüne değer katan lisanslı depoculuğun hızla yaygınlaştığını kaydeden Başkan Özcan, Malatya’da yapımı devam eden kuru kayısı lisanslı deponun önümüzdeki sezonda faaliyete geçeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararın kayısı üreticisi açısından yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini ifade eden Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, lisanslı depoculuk sistemi ile hasat dönemlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesinin sağlanacağını vurguladı.

Lisanslı depoculuktan yararlanacak üreticilere verilecek destekleri değerlendiren Özcan, şunları kaydetti:

“Çiftçi arzın yoğun olduğu zamanda değil de arzın normale döndüğü zamanda ürününü pazara sokacaktır. Lisanslı depoculukla birlikte üreticilere depo kira desteği, üreticiler ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza etmeleri durumunda depoya teslim edilen ürün için ton başına 25 TL’yi geçmemek üzere nakliye desteği, depolanacak kuru kayısının lisanslı depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcı laboratuvarlarda yapılacak analizler için parti başına 25 TL’yi geçmemek üzere analiz desteği, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığında üretimini yaptığı kuru kayısıyı lisanslı depoya teslim eden üreticilere üretim kapasiteyle uyumlu olacak şekilde senet tutarının yüzde 75’ine kadar azami 9 ay vadeli olarak kullandırılacak kredi faizlerinde yüzde 100 indirim uygulanmaktadır".

Bakanın “TMO kayısı alacak” müjdesi

Özcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelere, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), Kuru kayısı lisanslı deponun faaliyete geçmesi ile birlikte kayısıda da piyasaya gireceklerini açıkladığını da hatırlattı ve “Toprak Mahsulleri Ofisi'nin kayısı alımıyla birlikte fiyat istikrarsızlığı da ortadan kalkacak. Kayısıda yeni bir dönem başlayacak” dedi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • mlx (4 yıl önce)
    Ahmet çakır zamanında malatyaya seçimde söz vermişti belki unutmuştur sunuz diye hatırlatayım dedim ey malatyalılar...meyve suyu fabrikası esenlik bünyesinde kurulacaktı... Boş çıktı ...kayısıya coğrafi tescil alındı oda birşeye yaramadı.sanırım valilik duvarını süslüyor...tarım kredi her defasında kayısı alımı yapacak diyorlar,şimdilik meyve suluk aldı...tmo alım yapacaktı ortada bişey yok..bu lisanslı depodan da işin açığı çok umutludeğilim
    0
    0
    Yanıtla
  • idris (4 yıl önce)
    Başkanım Kayısıda Sorunlar-Çözümler genellemesi içinde baktığımızda Mevcut sorunları öncelik sıralamasına koymak ve bu sıralamaya olabildiğince riayet etmek elzemdir Öncelikli sorunlar 1- Pazarlama 2-Kayısı da kalite 3- Sürdürülebilirlik 4-Girdi Maliyetleri 5- Kayısıda Mekanizasyon 6. 7..8 .9. şelinde sorunlar gider Depoculuk kanımca 15lerde olur. Onca yatırımın öncelikli sorunlara yapılmaması kayısıdaki kronik sorunları çözmez. Yine de bir çaba içindesiniz.Mevcut sorunlar Bileşenlerin tamamının katılımı ile önemli ölçüde çözülebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)idris isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru bir tespit. Önce sorunların önceliği belirlenir. Sonra aksiyon alınır.
    0
    0
    Yanıtla
  • FAZLI büyüktatar (4 yıl önce)
    Sayın.başkanım.öncelikle.hele.bir.meysu.fabrikası.kurun.ıskaratayı.elek.altını.ciliyi.dolu.yaralıyı.alın.meysu.yapın.diğer.kalan.kaydı.nasıl.para.edecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazili (4 yıl önce)
    Isıtıp ısıtıp aynı şeyi gündeme getiriyorsun sayın başkan kayısı için ne yaptın bugüne kadar hiçbirşey çiftçi üretici can çekişiyor 1 kg kuru kayısının üretim maliyeti 10 tl halen bugün olmuş 10 tlye satamıyoruz bırakın lisanslı depoyu yeter artıkk
    0
    0
    Yanıtla
  • Çiftçi (4 yıl önce)
    Zengine faydası var başkan gerçek köylü depoya değil evine bile götüremiyor kaysısını sergende satıyor bankaya ve tefeciye borcunu ödemek için yapacaksanız bi iylik çiftçiye ziraat ve deniz bankın eline düşen köylüye borçları uzun vadeye bölünerek yapılandırın
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah (4 yıl önce)
    Iyiki çok birşey yapmıyorlar. Zaten bunlar olması gereken işler. Her hafta bununla ilgili haber. Sanki kayısıyı uzaya çıkarıyorlar.2020 olmuş dünyanın markasi bir ürün var ellerinde şehri ihya etmesi lazım. Ama entegre üretim olaram zerre bi yatırım yok. Reklam yok tanıtım yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (4 yıl önce)
    Başkan çalışıyorsun çifçi için mücadele ediyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • haci44 (4 yıl önce)
    Hemen Hemen haftada bir ticaret borsasını haber yapıyorsunuz haberde hep aynı kime mesaj veriyorsunuz.O kadar haber varken enteresan
    0
    0
    Yanıtla