SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Dostluğu Pekiştirmeliyiz..''

A- A+ PAYLAŞ

Anadolu tarihinde Türk kültürüne önemli hizmetler vermiş gönül aleminin sultanlarından Horasan pirlerinden Abdal Musa Sultan'ın hatırasına 7 asırdır yapılan geleneksel lokma (etli pilav) kültürü etkinliğinde yapılan konuşmada birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Hacı Bektaş Veli Kultür Merkezi Vakfı tarafından Vakıf Merkezi'nde düzenlenen ' Sultan Lokması' kültür etkinliklerine Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, bazı siyasi partilerin il ve merkez ilçe başkanları, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarını temsilcisi ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli yaptığı konuşmada, Türkiye'de bulunan milyonlarca Alevi vatandaşlara hükümetlerin şefkatle yaklaşmasını beklediklerini söyleyerek, "Biz her zaman milli birlik ve beraberlikten yanayız" dedi. Alevilerin çözümlenmesi gereken çok sayıda sorunu bulunduğunu kaydeden Meşeli, "Yüce devletimiz İstanbul'da yaşayan Rumların ve diğerlerinin mekanlarından elektrik ve su parası almıyor. Ama bizden alıyor. Biz bundan üzüntü duyuyoruz. Siyasiler bunları es geçiyor. Alevi kardeşlerimiz , bizler Rum, Ermeni, Yahudi kadarda mı olamıyoruz diyorlar." dedi. Devletten yardım beklediklerini ifade eden Meşeli, "Cemevleri asla camilere alternatif değildir. Merkezimizin bitişiğinde cami var. Cami imamı gelip Kültür Merkezimiz de Kur'an-ı Kerim okuyor. Biz bundan dolayı seviniyoruz. Hepimiz, Alevi Sünni kardeşliğini pekiştirmeliyiz" dedi.

Etkinlikler sırasında konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, "Geçmişi ve kültürü olmayan ulusların geleceği de olmaz. Biz geçmişi büyük bir milletiz. Çok önemli bir coğrafyada yaşayan bir milletiz. Geçmişimizi çok iyi bilmeliyiz. Birlik ve beraberliğimizi hiç bir zaman için yitirmemeliyiz.Sevgiye, adalete, bir birimize güvenmeye ve çalışmaya ihtiyacımız var" dedi

AKP Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt'ta kendisinin bir Hacı Bektaş Veli hayranı olduğunu söyleyerek, "Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Yeniceri Ocağı'nı kurucusu Hacı Bektaş Veli'dir. Mehter Marşını yazan Hacı Bektaş Veli'dir" dedi. Başkurt, TRT'nin Muharrem Ayında bu ayla ilgili olarak program yapması gerektiğine kendisinin de kabul ettiğini ifade etti. Cemevleri'nden elektrik ve su parası alınmaması talebi ile ilgili olarak da konuşan Başkurt, "Camilerde de su ve elektrik parası alınıyor. Kiliselerden elektrik ve su parası alınmamasını ilk kez buradan duydum. Ancak onlar azınlık. Sizler kendinizi azınlık görmeyin" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç'ta Cemevlerini yapımına devletin destek vermesi gerektiğini ifade ederek, "Camilerde bizimdir, Cemevleride bizimdir" dedi. Kiliselere, sinagoglara tanınan bazı imkanların Cemevleri içinde tanınmasını istediklerini söyleyen Kılıç, Muharrem ayında TRT'nin Muharrem ayı ile ilgili program yapmamasını da eleştirdi. Kılıç şunları söyledi, "Bir birimizi sevmeliyiz, bir birimizin inancına saygı göstermeliyiz. Bir birimizi seversek aşılamayacak hiç bir sorun kalmaz. Şu kardeşliğin kıymetini bilmezsek işimiz çok zor."dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın'da Cemevlerinin faaliyet göstermesi durumunda dinimizin daha iyi anlaşılacağını belirterek, "Bizler Hacı Bektaş'ın mekaletini okuyup anlarsak, hiç farkımızın olmadığını göreceğiz" dedi. Akın, lokma gününün düzenlenmesine belediye olarak katkıda bulunduklarını söyledi.

Malatya Müftü Vekili Mahmut Karatepe ise, mezhep kavgaları ve tartışmalarına karşı çok akıllı olunması gerektiğini söyledi. Karatape, "Bizler Arap'lardan Osman, Ömer ve diğer isimleri almışız, ancak Ehli Beyte karşı kusur işlemiş olanların isimlerini almamışız. Toplum olarak bir birimizi anlamalı ve bir birimizi kavramalıyız. Balık sudan çıktığında suyun kıymetini bilir.Bölgemizde yaşananları görmekteyiz.Allah ülkemize ihanet düşünenlere fırsat vermesin" dedi.

Bu arada, Meşeli açılış konuşmasının sonunda İnönü Üniversitesi ile Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Malatya için büyük önemi olduğunu belirterek kadro sorununun çözümlenmemesi nedeniyle eleştirilerde bulundu. Meşeli bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek,” Ben bir gün Turgut Özal Tıp Merkezi’nde dua ederken bunun nedenini sordular. Ben de onlara bu duanın rahmetli Turgut Özal’ı rahmetle anlam için ve ayrıca Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’ne teşekkür için dua ettiğimi söyledim” dedi.

Meşeli’nin İnönü Üniversitesi ile Turgut Özal Tıp Merkezi’nin kadro sorunuyla ilgili eleştirilerine AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt tepki göstererek, “ Sayın Meşeli bu konuyu niye ifade etti .Bu konuyla ilgili olarak sayın Milletvekilimiz Kılıç Meclis’de ifade ediyor, Bu konuyu Rektör dile getirsin. Burası siyaset üstü olması gereken yerlerdir. Ben buraya sevgi, kardeşlik duyguları için geliyorum” dedi.

FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız