SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Durumu Değiştirmeliyiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:27:02
A- A+ PAYLAŞ

Ülkemizde organ bekleme listelerinde hasta sayıları giderek artarken, yapılan organ bağışları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor. 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ülkemizde organ bağışlarının azlığına dikkat çekerek organ bağışı konusunda çağrıda bulundu. 

Ülkemizde karaciğer nakline yıllık gereksinimin 2 bin civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sezai Yılmaz “Geçen yıl ülkemizde yaklaşık 1000 kişiye karaciğer nakli yapıldı. Oysa Türkiye'de 2 binden fazla hasta karaciğer bekliyor. Bu her yıl 2 binden fazla karaciğer nakli yapılması gerektiği anlamına geliyor” diye konuştu. “Karaciğer yetmezliği hastalarının büyük kısmı karaciğer nakli yapılamadığı için kaybediliyor. Bu durumu değiştirmemiz gerekiyor, bu da ancak organ bağışı ile yapılabilir” dedi.

Canlı vericiden çok kadavradan nakil yapmalıyız

Ülkemizde organ bağışı bilincinin çok iyi yerleşmediğini vurgulayan Prof. Dr. Sezai Yılmaz “İnsanlar ailesinden birisinin beyin ölümü gerçekleştiğinde kaybettikleri yakınlarının vücut bütünlüğü bozulmasın diye organ bağışı yapmıyor, ama ailelerinden biri hasta olduğunda kendisi organının yarısını veriyor. Ölümüzün organını bağışlamıyoruz ama dirimizin organını veriyoruz. Bu nedenle organ bağışı konusunda toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Organ bağışına sizin ya da yakınlarınızın ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Ülkemizde beyin ölümü kavramı daha iyi anlatılarak organ bağışı sayısı artırılmalı. Beyin ölümü ile gerçek ölüm arasında hiçbir fark olmadığı insanlara anlatılmalı” şeklinde konuştu.

30 bine yakın hasta nakil için organ bağışlarını bekliyor

Prof. Dr. Sezai Yılmaz ayrıca Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 30 bine yakın hastanın hayatlarını sürdürebilmek için organ nakli beklediğini ifade etti. Nakillerde başarı oranlarının yıllara göre arttığını belirten Yılmaz, hastalarının yüzde 90’dan fazlasının sağlıklı bir şekilde evlerine döndüğünü belirtti. “Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılmakta, hatta dünya standardının üzerine bile çıkmaktadır” diyerek karaciğer naklinde Malatya’yı dünyada önemli bir merkez haline getirmekteki kararlılıklarını vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız