SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Gece Mevlid Kandili

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:09:12
Bu Gece Mevlid Kandili
A- A+ PAYLAŞ

Mevlid Kandili bu gece kutlanacak. Kandil dolayısıyla, Diyanet İşleri Başkanı ile siyasiler birer kutlama mesajı yayınladılar.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ MESAJI..

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bugün körelmeye yüz tutmuş hassasiyetler, ubudiyeti unutmuş zihinler, hırs, tamah, kibir ve güç tutkusuyla kararmış kalpler, belleğini yitirmiş, medeniyetinin değerlerini heba etmiş toplumlar onun mevlidini idrak ederek Peygamber Efendimiz’in (sas) örnekliği ve rehberliğiyle yeniden bir doğuşa muhtaçtır” dedi. 

Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 2 Ocak Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gecenin zerreden küreye bütün bir kainata rahmet olarak gönderilen Resul-i Ekrem Efendi’nin (sas) varlık alemini şereflendirmesinin 1444. yıl dönümünün idrak edileceğini belirtti. Mevlid-i şerifine bir kez daha erişme bahtiyarlığına nail olunan Muhammed Mustafa’yı (sas) adalet, merhamet, muhabbet ve hikmet peygamberini tazim ile yad ettiklerini ifade eden Görmez, “Salatü selam, tahiyyatü ikram, her türlü ihtiram ona, âline, ashabına ve etbaına olsun. Onunla gelen vahyin ışığı gönüllerimizi bir kez daha aydınlatırken, bu ışığın bütün insanlığın muhtaç olduğu manevi huzura dönüşmesini, vatanımız, milletimiz, gönül coğrafyamız ve topyekûn yeryüzü ahalisi için Mevlid Kandili’nin barış, bereket ve selamete vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum” dedi.

Kur’an-ı Kerim’de “Size öyle bir peygamber gelmiştir ki, sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir. O size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir” buyurulduğunu ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

“Peygamber Efendimiz (sas) adalete ve merhamete dayalı kuşatıcılığı birlikte yaşadığı ashâbına olduğu kadar, gelecek ümmetini de kapsar. Onun sözleri insanı özüyle tanıştıran, kendisiyle barıştıran, tabiatla kaynaştıran, Rabbine yönelten hatırlatıcı düsturlardır. Onun hayatı bizim için insafın, vicdanın, affın, sabrın, hoşgörünün ve şefkatin örnekliğidir. ‘Emin’ olmak ve karşısındakine güven vermek insanlık değerlerinin en başında gelir. Kardeşin kardeşe, ebeveynin evladına, çocuğun ana-babaya, komşunun komşuya, toplumların diğer toplumlara karşı güven duygusu, toplumsal hayatımızın en temel vasfı olmalıdır. Dünyanın bir eman yurdu, bütün şehirlerin güvenlik beldesi ve yeryüzünün esenlik diyarı olması için ‘Muhammedü’l Emin’ olan o kutlu insanın özelliklerine ve örnekliğine bugün dünya Müslümanlığının ve insanlığın her şeyden çok ihtiyacı vardır.” 

Hz. Muhammed’in örneklerinin sadece şekle dayalı sünnetlerin yaşatılması olmadığını, Hz. Muhammed’in örnekliğinin ahlaki vasıfların tüm özelliklerini alabilmek ve bunları hikmetine uygun yaşayabilmek olduğunu da belirten Görmez, sünneti sadece bedeni örtmek için giyilen libasta arama ve yaşatma yerine benliği her türlü kötülüklerden koruyacak olan iyi davranışlarda arama ve yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Hz. Muhammed’in her davranışının bir hikmeti örettiğinin altını çizen Görmez, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

“Bu hikmetlere dayalı yaşama ölçütleri ancak bizi bir adım daha ona ve onun sünnetine yaklaştırmış olur. O bizim için her şeyiyle örnektir. Baba olarak örnektir, eş olarak örnektir, öğretici olarak örnektir ve yönetici olarak örnektir. Peygamber Efendimiz (sas), ırk, dil, renk, yaş, cinsiyet ve sosyal statü farkı gözetmeksizin ‘insana’ yani ‘yeryüzünün şerefli halifesine’ sorumluluklarını ve taşıdığı emaneti öğretmiştir. İnsanlık, bir olan Allah’a ubudiyeti, bu ubudiyet bilinciyle hayatı kavramayı, kâinata hikmetle bakmayı, bütün mahlukata şefkatle davranmayı, hakkın ve hakikatin yolunda olmayı, adaletten ayrılmamayı, fazileti her türlü dünyevi hırsın önünde tutmayı ondan öğrenmiştir. Müminler bütün zamanlarda hem emin olma hem de emaneti taşıma bilincini, ahlakı Kur’an olan Peygamberimizin örnekliğiyle kavramışlardır.”

“Bu emanet, fitne çıkarmak ve bozgunculuk yapmak yerine bilgi, hikmet ve marifetle yeryüzünü imar ve inşa etmektir” diyen Prof. Dr. Görmez, “Bu bilince erenler insanları yönetirken zulüm, baskı ve zorbalık yerine adaletle ve merhametle yönetirler. Hiçbir zaman zulmün ve zalimin yanında değil, her zaman mazlumun ve mağdurun yanında olurlar. Hz. Peygamberi rehber kabul edenler, hırs ve iştahlarına yenilerek doğayı tahrip etme yerine onu kendisinin emanetinde olan bir değer olarak kabul ederler. Hâsılı müminler bütün peygamberlerin ve peygamberimizin davasının sadece ve sadece iman, ahlak, adalet ve merhamet davası olduğunu kabul ederler ve bu değerleri kendilerine dava yaparlar. Peygamberimizi anmak bu duygu ve düşünceleri hatırlamaktan bağımsız düşünülemez. Bugün körelmeye yüz tutmuş hassasiyetler, ubudiyeti unutmuş zihinler, hırs, tamah, kibir ve güç tutkusuyla kararmış kalpler, belleğini yitirmiş, medeniyetinin değerlerini heba etmiş toplumlar onun mevlidini idrak ederek Peygamber Efendimiz’in (sas) örnekliği ve rehberliğiyle yeniden bir doğuşa muhtaçtır. Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, başta ülkemiz ve İslâm dünyası olmak üzere tüm insanlığın Peygamber Efendimizin (sas) yüce örnekliğinden nasibdar olmasını Cenab-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum” dedi. 

AKP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇALIK'IN MESAJI..

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da şu mesajı yayınladı:

"Hayatımızda özel bir önemi olan, insanlığa rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimizin doğumu vesilesiyle kutladığımız Mevlid Kandili; O’nun yaşayışını, hadis-i şeriflerini, mesajlarını yeniden hatırlamak, yeniden düşünmek ve layıkıyla anlamak için bir fırsattır.

Kâinatın Efendisi Peygamberimizin öğütlerine, telkinlerine bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bu vesileyle Rabbim; Mevlid Kandili'ni, Peygamber Efendimizi ve onun bütün insanlığa vermiş olduğu mesajı tam manasında anlamayı bize nasip eylesin.

Bu duygu ve düşüncelerle, bu mübarek gecenin insanlığa sevgi, rahmet, huzur ve barış getirmesini diliyor, ülkemizin ve tüm İslam âleminin mübarek Mevlid Kandili’ni en kalbi duygularımla tebrik ediyorum."

MİLLETVEKİLİ ÖZ'ÜN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz'ün Kandil mesajı şöyle:

"Cahiliye karanlığına gömülmüş insanları İslam güneşiyle aydınlatan son peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas.) doğum günüdür Mevlid Kandili. Bu kutlu doğum karanlık çağların bittiğinin müjdecisiydi. Yüzyıllardan günümüze ulaşan bu müjde bugün bile gönüllere ferahlık vermekte, insanlığa huzur iklimi sunmaktadır.

Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerîmde övdüğü Efendimizin doğum yıl dönümleri aziz milletimiz tarafından en güzel şekilde kutlanagelmiş, örnek hayatı toplumumuza rehber olmuştur. Onun hayatı, bütün insanlığa bir rol-model, toplumsal sorunlara ideal çözüm ve erdemli bir yaşamın yegane anahtarıdır. Çünkü O, insanların en hayırlısı yani Hayr’ul Beşer idi.

En sevgilinin, doğumunun yıl dönümünde ümmeti olarak ona sunabileceğimiz en güzel hediye, görmediği halde bizleri de dualarında unutmayan sevgili peygamberimizi hürmetle anarak kendisine bol bol salat ve selam getirmek, onun sünnetini hayatımızda yaşatmaktır. 

Peygamber Efendimize hayırlı bir ümmet olma duası ile başta Malatya’lı hemşerilerim olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın ve islam aleminin mübarek mevlid kandilini en kalbi duygularımla kutluyor, bu kutlu gecenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu kutlu günün aydınlığında zalimlerin zulmünün son bulmasını, mağdurların kurtulmasını, hastaların şifa bulmasını diliyorum."

MİLLETVEKİLİ AKIN'IN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın, yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Bu gece Peygamberimizin dünyayı teşriflerinin 1444. yıldönümü.

Cenab-ı Hak  ilahi mesajlarını insanlara iletmek üzere, insanlık tarihi boyunca peygamberler göndermiştir. Gönderilen peygamberler silsilesinin son temsilcisi, barış, hoşgörü ve kardeşlik dini İslam’ın müjdeleyicisi Peygamberimiz Hazreti Muhammed'dir. Dünyaya teşrifleriyle birlikte hoşgörüsü, adaleti, ahlakı ve öğütleri ile bütün insanlığı aydınlatmış hayatı ve yaşantısıyla da tüm insanlığa örnek olmuştur. Sevgili Peygamberimiz, paylaşmayı, sevgi ve saygıyı, başkalarını da anlamayı ve onlara yardım elini uzatmayı, ben değil biz olmayı, affetmeyi, rahmeti ve merhameti sadece tavsiye etmemiş, aynı zamanda örnek hayatında hep uygulamıştır. Eşitlik, adalet ve kardeşlik kavramları O'nunla birlikte anlamını bulmuştur.

Bu bakımdan, mevlit kandili : Peygamberimizin verdiği mesajları anlamak, yeniden hatırlamak ve yerine getirip O'nun tüm insanlığı aydınlatan ışığından faydalanmamız için bir fırsattır. Biz de bu güzel gecede onun hayatından kendi hayatımıza yansıtacağımız güzellikleri bulmalı, hatırlamalı ve uygulamalıyız.

Bu düşüncelerle, hemşerilerimin, milletimin ve tüm İslam aleminin Mevlit Kandili’ni tebrik ediyor, Peygamberimizi daha yakından tanımamızı ve anlamamızı sağlamasını, birlik ve beraberliğimize vesile olmasını temenni ediyorum."

MİLLETVEKİLİ ŞAHİN'İN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'in mesajı şöyle:

"Mevlid Kandili'nin olduğu gece Peygamberimiz Hz. Muhammed'in alemleri şereflendirdiği gecedir. Peygamber Efendimizin doğumu, insanlık tarihinin en önemli olayıdır. Yüce dinimiz tüm insanlara kucak açarak iyi ahlakı, doğruluğu, barışı ve hoşgörüyü esas almıştır.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hazreti Muhammed, insanlığa huzur ve mutluluk getirdi. Bu nedenle Mevlit Kandili O'nun getirdiklerini anlamak için önemli bir fırsattır. Yüce Allah'ın rahmet kapılarını sonuna kadar açtığı bu gecede kendimiz, ailemiz ve çevremiz, şehrimiz, ülkemiz, İslam âlemi ve tüm insanlık için yapacağımız dualarla, huzurlu bir dünya için gönülden temennide bulunmaktayız. 

İslamiyet rahmet dini olarak hayatımızın her safhasını kuşatmıştır.İnsanlığı kurtuluşa ve hidayete davet eden dinimizin öncelikli gayesi insanlara güzel ahlak kazandırmak, bu yolla birbirini sayan ve seven, birbirinin derdine koşan, güzellikte yarışan mükemmel toplumu oluşturmaktır. Mevlid Kandili'nin böyle bir yönelişe vesile olmasını niyaz ediyor, tüm halkımıza,Malatya’mıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR'IN MESAJI..

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Kandillerin İslam dininde önemli bir yeri olduğunu belirten Başkan Çakır, “Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, O’nun insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir gecedir.

Bu vesile ile başta hemşerilerimizin olmak üzere tüm İslam âleminin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bütün insanlığa sevgi, rahmet, huzur ve barış getirerek, dünya üzerinde akan gözyaşı, savaş ve zulmün bitmesine vesile olmasını diliyorum.”

YEŞİLYURT BELEDİYE BAŞKANI POLAT'IN MESAJI..

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Mevlid Kandili münasebetiyle yayınladığı mesajında, "Kandil geceleri, milletimizin büyük önem verdiği, saygı duyduğu, ibadetle geçirdiği, hayır hasenatın arttığı, dualarla maneviyatın yükseldiği, anlamlı gecelerdir. Allah'ın bir kez daha idrakını nasip ettiği bu mübarek gecede yapılacak ibadetler, hayırlar, infaklar ve duaların İslâm âlemine hayırlar getirmesini niyaz ediyor, milletimizin Mevlid Kandili'ni kutluyorum.

Yüce Allah tarafından insanlığa gönderilen rahmet elçisi, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V.) örnek ahlâkını anlamayı ve O'nun verdiği mesajları idrak ederek yaşamayı nasip etsin. Bu vesileyle bütün İslam âleminin mübarek Mevlid Kandilini tebrik eder, ülkemize ve insanlık âlemine mutluluk ve huzur getirmesini dilerim” dedi.

BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANI GÜRKAN'IN MESAJI..

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, Sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'nın (SAV) dünyaya gelişi, insanlık için hidayet ve rahmet olmuştur" dedi. 

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mevlid Kandili dolayısıyla yayınladığı mesajında, " Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (SAV) dünyaya gelişinin 1444’üncü yıldönümünü, onu rehber edinen biz Müslümanlar tarafından birlik ve beraberlik duyguları ile kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Peygamberimizin hayatı, bizler için örnek bir hayat olmuştur. O, hoşgörünün, sabrın, affın ve şefkatin en güzel ve en yüce örneği olmuştur. Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerimde, "Biz seni ancak alemlere rahmet olsun diye gönderdik” buyurmaktadır. Peygamberimizin dünyaya gelişi, Kur'ân-ı Kerim'de de belirtildiği gibi insanlık için rahmet olmuştur. Sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (SAV) efendimizi, iyi anlamamız ve anlatmamız gerekmektedir. Onun hayatı, insanlığa ve gönüllere ışık tutacaktır. Mevlid Kandili'ni bu anlamda çok iyi değerlendirmemiz gerekmektedir. Böyle bir günde  dualarda buluşmak temennisiyle, tüm İslam âleminin, ülkemizin ve hemşehrilerimizin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bu günün İslam alemine, ülkemize ve tüm insanlığa huzur, mutluluk ve barış getirmesine vesile olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

AKP İL BAŞKANI TÜFENKÇİ'NİN MESAJI..

AKP İl Başkanı Av.Bülent Tüfenkci, Mevlit Kandili'nin, Hz. Muhammed'i ve O'nun bütün insanlığa vermiş olduğu mesajı, layıkıyla anlamak için önemli bir vesile kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kandillerin toplum hayatımızda çok özel bir önemi ve vazgeçilmez bir yeri olduğunu ifade eden Tüfenkci “İnsanlığa rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimizin doğumu vesilesiyle kutladığımız Mevlit Kandili de bu özel günlerin en başında yer almaktadır. Sevgili Peygamberimizin doğumuyla birlikte, insanlığın önünde aydınlık bir devir açılmıştır. İçinde bulunduğumuz çağda da, O'nun öğütlerine, telkinlerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bu bakımdan Mevlit Kandili'ni, Peygamber Efendimizi ve onun bütün insanlığa vermiş olduğu mesajı layıkıyla anlamak için önemli bir vesile kabul etmeliyiz” dedi.

Tüfenkci ”Adaleti, merhameti, bağışlamayı, dostluğu, kardeşliği ve sevmeyi O`ndan ve O`nun yüce mesajlarından öğrendik. Haksızlığa baş kaldırmayı, zalime dur demeyi, direnmeyi O`ndan öğrendik. Mazlumun yanında durmayı, yetimi korumayı, güçsüzden yana olmayı O`ndan öğrendik. Akrabaya, komşuya, muhtaca bakmayı O`dan öğrendik. Yok etmek yerine yaşatmayı, kin tutmak yerine merhameti, kavga yerine sevmeyi, İnsanlığın ancak sevginin sonsuz rahmet denizinde hayat bulacağını O`ndan öğrendik. Kendisine bu kutlu gecede sonsuz selam olsun. 

Bu vesileyle, bütün İslam aleminin ve vatandaşlarımızın Mevlit Kandili'ni tebrik ediyor, bu mübarek gecenin tıpkı Peygamber Efendimizin dünyaya ilk gelişi gibi hayırlar getirmesini; geleceğimizi aydınlatmasını diliyorum” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız