SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Gece Mevlit Kandili

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:50:58
Bu Gece Mevlit Kandili
A- A+ PAYLAŞ

İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in doğumunun Hicri 1445'inci yıldönümü dolayısıyla bu gece Mevlit Kandili idrak edilecek.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ AÇIKLAMASI..

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 22 Aralık 2015 Salı gününü Çarşambaya bağlayan gecenin alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa’nın dünyaya gelişinin yıldönümü dolayısıyla Mevlit Kandili mesajı yayımladı.

Hz. Peygamber ile gelen vahiy ışığının bütün insanlığın muhtaç olduğu manevi huzura dönüşmesini dileyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, mesajında, “Onunla gelen vahyin ışığı gönüllerimizi bir kez daha aydınlatırken, bu ışığın bütün insanlığın muhtaç olduğu manevi huzura dönüşmesini, vatanımız, milletimiz, gönül coğrafyamız ve topyekûn yeryüzü ahalisi için Mevlid Kandilinin rahmet, merhamet, barış, bereket ve selamete vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Hz. Peygamberi ifade eden en güzel kavramın rahmet ve merhamet olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, mesajında şu hususlara değindi:

"Hz. Âdem’den başlayarak ilahi vahyi biz insanlara ileten Peygamberlik silsilesinin sonuncusu olan Sevgili Peygamberimizi anlatan en güzel kavram şüphesiz rahmet ve merhamettir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Rasûl-i Ekrem’e hitaben: “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” buyrulmuştur. Peygamber Efendimizin rahmet, merhamet ve adalete dayalı kuşatıcılığı ümmetini olduğu kadar bütün insanlığı da kapsamaktadır. Onun bize öğrettiği af, şefkat, insaf, vicdan, sabır ve hoşgörü içimizde bir yerlerde sönmeye yüz tutmuş insanlık kandilini yeniden tutuşturan ve bizi en temel halinde insanlığımıza geri çağıran bir duygu, düşünce, tutum ve davranışlar manzumesidir.

Bugün, tüm insanlık Peygamberin çağlar üstü örneklik ve rehberliğine her zamankinden daha fazla muhtaçtır. Rasûl-i Ekrem’in rehberliğini tüm insanlığa tanıtacak olanlar da hiç şüphesiz Müslümanlardır. Ancak üzülerek belirtelim ki bugün, Müslümanların en büyük sorunu örnekliklerini yitirmiş olmaları, Peygamberimizin getirdiği rahmet ve merhamet mesajını hakkıyla temsil edememeleridir. Bugün her türlü iman, akıl ve hikmetten uzak terör şebekelerinin onun yüce ismini sözde bayraklarına nakşederek verdikleri zarar, İslamofobi öncülerinin asla kabul edilemez karikatürlerinin verdiği zarardan daha az değildir.

İslâm ve Müslüman Coğrafyası tarihin en zor süreçlerinden geçmektedir. Bugün bütün insanlığı saran şiddet, terör, savaş, çatışma ve kaos sarmalı ile karşı karşıya bulunmaktayız. Müslümanların kanı akmaya devam etmekte; Müslümanların izzet ve onuru tarihte hiç olmadığı şekliyle bugün bizzat birbirleri eliyle yok edilmektedir. İnsanlığın vicdanını kaybettiğine acı bir şekilde şahit olmaktayız. Milyonlarca insan yerinden, yurdundan, evinden barkından, hayatından oluyor. Çocuklar umutlarını, hayallerini, geleceklerini yitiriyor. Tefrika ve cehalet bataklığına saplanıyor.

Rasûl-ü Ekrem ırk, dil, renk, coğrafya ayrımı gözetmeksizin hepimizi aynı Allah’a, aynı kitaba, aynı peygambere inanan, aynı secdeye baş koyan, aynı kıblede istikameti bulan kardeşler olarak ilan etmesine rağmen; bizler, kardeşlik ahlakını unuttuk, böylesi ulvi bir değeri çoğu zaman cehalet, menfaat, kısır çekişme ve inatlaşmalara kurban eder olduk. Peygamberimiz, bizlere merhameti, şefkati, vicdanı, insafı, affı, sabrı ve hoşgörüyü öğretmesine rağmen; bizler, kendimize, ailemize, çevremize karşı bu hasletleri yitirdik. Yüreklerimiz katılaştı. Rabbimizin gönüllerimize yerleştirdiği tertemiz fıtrata tam anlamıyla sahip çıkamadık. İtiraf etmeliyiz ki İslâm dünyası, bugün, dâhili ve harici sebeplerle Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin mesajlarından, onun eşsiz örnekliğinin, ağızlardan gönüllere indirememekten, zihinlere, dimağlara iyice yerleştirememekten, hayata geçirilememesinden kaynaklanmaktadır.

Bu Mevlid kandili vesilesiyle bir daha hatırlamalıyız ki, nübüvvetin şifa dağıtan pınarları kıyamete kadar kurumayacaktır. Server-i kâinat Efendimizin sünneti, cahiliye karanlığında boğulan sahipsiz bir toplumu nasıl ihya ettiyse, bugünün insanını da öylece sahil-i selamete ulaştıracak kudrettedir. Yeter ki bizler, onu mukaddes bir hatıra olarak sevgi ve hürmetle yâd etmekle yetinmeyelim; örnek alma çabasında olalım. Onun hayatını erişilmez bir serap gibi hayranlıkla seyretmek yerine, model almayı deneyelim. O gün, bir baba, bir eş, bir komutan, bir imam, bir devlet başkanı ya da bir muallim olarak konuşan Rahmet Elçisinin sözleri, nasıl dört koldan akarak hayata karışmışsa bugün de hayatımızın içinde onun örnekliğine yer açalım. Unutmayalım ki; o bizim için her şeyiyle örnektir.

Sevgili Peygamberimizin tebliğinin her safhasında yer alan merhamet vurgusu yeniden okunmayı, üzerinde düşünülmeyi, şiddetin ve vahşetin açtığı yaralara merhem olarak sunulmayı beklemektedir. “Merhametlilerin en merhametlisi” tarafından insanlığın son ümidi olarak gönderilen Hz. Peygamber, birbirlerini sevme, birbirlerine merhamet ve şefkat göstererek bütünleşme konusunda “bir vücudun organlarından farksız olan” bir toplum oluşturmakla görevlendirilmiştir. Peygamberimizi anmak bu duygu ve düşünceleri hatırlamaktan bağımsız düşünülemez. Bugün körelmeye yüz tutmuş hassasiyetler, ubudiyeti unutmuş zihinler, hırs, tamah, kibir ve güç tutkusuyla kararmış kalpler, belleğini yitirmiş, medeniyetinin değerlerini heba etmiş toplumlar onun mevlidini idrak ederek Peygamber Efendimiz’in örnekliği ve rehberliğiyle yeniden bir doğuşa muhtaçtır.

Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandilini tebrik ediyor, başta ülkemiz, gönül coğrafyamız ve İslâm dünyası olmak üzere tüm insanlığın Peygamber Efendimizin yüce örnekliğinden hakkıyla nasibdar olmasını Cenab-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum."

KANDİL MESAJLARI..

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

Mevlit Kandili nedeniyle AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, şu mesajı yayınladı:

“Bu gece mübarek Mevlit Kandili. Yani alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimizin dünyaya teşrifinin 1444. yıldönümü.

Bugün rahmet Peygamberi, iki cihan serveri Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in(SAV)yeryüzünü şereflendirişini idrak ediyoruz.

Mevlit Kandili, ülkemiz için, Müslümanlar için ve tüm insanlık için bir fırsattır.

Mekkeli Müşrikler tarafından yani düşmanları tarafından bile “emin insan” ilan edilen; doğruluğuyla, adaletiyle, hoşgörüsüyle, merhametiyle, güzel ahlakıyla tüm insanlık için örnek bir şahsiyet olan Peygamber Efendimiz’in ahlakıyla ahlaklanmayı gaye edinerek hem maddi hem de manevi dünyamızı aydınlatabiliriz.

Bu bakımdan, Mevlit Kandili; Efendimiz’in yaşayışını, hadis-i şeriflerini, mesajlarını yeniden hatırlamak, muhasebe etmek ve layıkıyla idrak etmek için bir fırsattır.

Bu vesileyle, bütün İslam âleminin ve hemşerilerimizin Mevlit Kandili'ni gönülden tebrik ediyor; bu mübarek gecenin tıpkı Peygamber Efendimiz’in dünyaya ilk teşrifi gibi hayırlar getirmesini, geleceğimize ışık tutmasını, birliğimize ve beraberliğimize vesile olmasını temenni ediyorum.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mevlit Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 

Peygamber Efendimizin doğumunun, insanlık tarihinin en önemli olaylarından birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Çakır, O'nun yeryüzüne getirdiği insan hakları, adalet, eşitlik ve sosyal denge gibi değerlere, dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başkan Çakır mesajında; “Güzel ahlakın, adaletin, sevginin, hoşgörünün ve merhametin sembolü Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in dünyaya teşriflerinin yıldönümünü idrak ediyoruz. Mevlit Kandili, Hz. Muhammed (S.A.V)’in birbirinden güzel sıfatlarının hatırlanmasına vesile olan kutsal gecelerden biridir. Bugün; O’nun dürüstlüğünü, yüksek insani değerlerini ve merhamet duygularını anlamak için bir fırsattır. 

Bugün vesilesiyle tüm hemşerilerimin kandilini tebrik ediyor, hemşerilerimiz başta olmak üzere, aziz milletimiz ve tüm İslam Alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mevlit Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, “Sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'nın (SAV) dünyaya gelişi, insanlık için bir kurtuluş olmuştur” dedi.

Gürkan, mesajında, "Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (SAV) dünyaya gelişinin 1445’inci yıldönümünü, sevgi ve muhabbetle kutlamanın onurunu ve mutluluğunu yaşamaktayız. Peygamberimizin hayatı, biz Müslümanlar ve insanlık için örnek bir hayattır. Rahmet Peygamberi, bizlere şefkati, vicdanı, affı, sabrı ve hoşgörüyü öğretti, adaleti öğretti. Bizlere düşen, Peygamberimizi anlamak ve anlatmaktır. Bugün din, dil, coğrafya ve mezhep ayrımlarından dolayı yaşanan şiddet olayları, bizlere bir kez daha rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (SAV)’in bizlere öğrettiklerine yabancı kaldığımızı göstermektedir. Adaleti unutup, adaletin sadece başkalarının muhtaç olduğunu zannettiğimiz bu zaman diliminde, adaletin herkes için olduğunu sıra bize gelince anlıyoruz. Oysa, sevgi ve rahmet Peygamberi, bizlere hem merhameti, hem sevgiyi, hem hoşgörüyü, hem de adaleti öğretmiştir. Bugün dünyanın birçok coğrafyasında yaşanan olayların temelinde, adaletsizlik, kin, nefret ve çıkar yatmaktadır. Kurtuluşun reçetesi de yine rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (SAV)’in örnek kişiliğinden geçmektedir. Onun hayatı, insanlığa ve gönüllere ışık tutacaktır. Mevlid Kandili'ni bu anlamda çok iyi değerlendirmemiz gerekmektedir. Böyle bir günde dualarda buluşmak temennisiyle, tüm Türk ve İslam âleminin, ülkemizin ve hemşehrilerimizin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bu günün İslam alemine, ülkemize ve tüm insanlığa huzur, mutluluk ve barış getirmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Mevlit Kandili nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Polat, mesajında, "Kandil geceleri, milletimizin büyük önem verdiği, saygı duyduğu, ibadetle geçirdiği, hayır hasenatın arttığı, dualarla maneviyatın yükseldiği, anlamlı gecelerdir. Allah'ın bir kez daha idrakını nasip ettiği bu mübarek gecede yapılacak ibadetler, hayırlar, infaklar ve duaların İslâm âlemine hayırlar getirmesini niyaz ediyor, milletimizin Mevlid Kandili'ni kutluyorum.

Yüce Allah tarafından insanlığa gönderilen rahmet elçisi, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V.) örnek ahlâkını anlamayı ve O'nun verdiği mesajları idrak ederek yaşamayı nasip etsin. Bu vesileyle bütün İslam âleminin mübarek Mevlid Kandilini tebrik eder, ülkemize ve insanlık âlemine mutluluk ve huzur getirmesini dilerim” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız