SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Gece Regaib Kandili

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:45:22
Bu Gece Regaib Kandili
A- A+ PAYLAŞ

Regaip Kandili bu yıl 1 Mayıs 2014 Perşembe akşamını 2 Mayıs 2014 Cuma gününe bağlayan bu gece kutlanıyor. Bu mübarek gece dolayısıyla, İl Müftüsü Ümit Çimen ile siyasiler ve yerel yöneticiler birer mesaj yayınladılar.

REGAİB..

Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.

Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ (c.c) bu gecede, Müminlere, ragibetler (ihsanlar, ikramlar) yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi'nde yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.

MÜFTÜNÜN MESAJI..

Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen, Üç Aylar ve Regaib Kandili dolayısıyla yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’ in Kutlu Doğumunun hemen ardından dini hayatımızda “Üç Aylar” diye bilinen ilahi rahmetin coştuğu, mağfiret ve arınma mevsimine ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşamaktayız. İçinde barındırdığı Regaib, Mirac, Berat ve nihayet Kur’an’ ın nüzulüne başlandığı Kadir Gecesi bu kutlu zaman dilimine ayrı bir anlam ve önem kazandırmaktadır.

Üç Aylar fırsat aylarıdır. Bu itibarla; Bizler için bu fırsat ikliminde Yüce Yaratıcımıza yürekten yönelerek önce varoluşumuzu anlamlandırma, özümüze dönme ve bir bilinç tazeleme gayreti gösterelim. Hayatın akışı içerisinde beşeri zaaflarımıza mağlup olarak yaptığımız günahlardan, hatalardan, kusur ve kabahatlerden tevbe edip, pişmanlık duyarak bu pişmanlığımızda kararlı bir duruş sergileyelim. Zira Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’ inde; “Ey Habibim de ki; Ey benim nefislerine zulmeden kullarım Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Allah bütün günahları affeder. Çünkü O çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Zümer-53) buyurmaktadır. Bununla birlikte dünya meşguliyetinin belki bizi uzaklaştırdığı doğruluk, diğergamlık, paylaşma, hakka riayet, merhamet, ötekine değer verme vb. nice İslami, insani değerlerimizi hayatımıza yeniden katalım.

Üç Aylar ve Kandillerimizin aydınlığında İman, İbadet, Ahlak bütünlüğü olan dindarlığımızı yeniden inşa edelim. Sevgili Peygamberimizin “Allah’ım Recep ve Şaban ayını hakkımızda hayırlı ve bereketli kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (A.b.Hanbel, Zevaid-u Müsned 1/259 ; Beyhaki, Şuabu’l-iman 3/375)   Duasına iştirak edelim.

Bu vesile ile Malatyalı hemşerilerimizin Üç Aylarını ve Regaib Kandillerini tebrik ediyor, bu kutlu mevsimin başta Aziz Milletimizin, güzel ülkemizin birlik ve dirliğine, kardeşliğine, İslam alemindeki akan gözyaşlarının dinmesine, huzur ve barışın gelmesine vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ederim."

MİLLETVEKİLİ ÖZ'ÜN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, kandil dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Yüce dinimiz İslam’da “üç aylar” olarak bilinen bereketli maneviyat iklimine girmiş bulunuyoruz. Üç aylar; dinî duyguların yoğunluk kazandığı, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin, hayır ve iyiliklerin arttığı bir mevsimdir. Bu manevi dönemin başlangıcı ve müjdeleyicisi olarak bir Regaip Kandiline daha erişmiş bulunuyoruz.

Yüce Allah’tan af ve mağfiretimizi istediğimiz, umut, huzur ve ilahî müjdelerle dolu bir gece olan Regaib Kandili aynı zamanda önümüzdeki Miraç ve Berat Kandillerinin, Ramazan Ayının ve Kadir gecesinin de müjdecisidir. Bu mübarek gün ve geceler ile onu izleyen aylar, öncelikle yaratıcımıza karşı olan görev ve sorumluluklarımızı daha derinden idrak etmemiz için bizlere sunulmuş bir fırsattır. Aynı zamanda ailelerimizle ve çocuklarımızla daha fazla birlikte olma imkânı bulduğumuz,  gönüllerimizin aydınlandığı bu özel günlerde; milletimize ve tüm insanlığa karşı olan görev ve sorumluluklarımızı da bir kez hatırlamalı, varsa yanlış ve kusurlarımızdan dönmeliyiz.

Zaman içerisinde kirlenmeye ve kararmaya başlayan kalplerin tekrar temizlenmesi ve kandillerle aydınlanması için bir vesile olan bu mübarek günler; gönül huzuru içerisinde kendimizi hesaba çekmemiz ve değerlendirmemiz bakımından çok önemlidir. Geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalıyız. İhtiraslarımızı dizginleyip küçük menfaat çekişmelerinden uzak durmalı, dinimizin emrettiği kardeşlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, insanî ve ahlâkî meziyetlerin yaygınlaşmasına gayret göstermeliyiz. Sahip olduğumuz imkanların şükrünü eda edip, muhtaç durumda olan, dünyanın dört bir yanında zülüm altında yaşayan kardeşlerimiz için de yapabileceklerimizi ve sorumluluklarımızı bir kez daha düşünmeliyiz.  Özellikle Mısır’da Sisi Cuntası eliyle yapılan zulümlerin son bulması ve yürekleri kanatan idam kararların bertaraf olması için dualarımızı eksik etmemeliyiz.

Bu vesileyle Regaib Kandilinin ve üç ayların milletimizin ve bütün İslâm aleminin birlik ve beraberliğine, insanlık aleminin barış ve huzuruna vesile olmasını diler, dualarımızın kabul, hal ve hareketlerimizin sünnet üzere olmasını temenni ederim."

MİLLETVEKİLİ AKIN'IN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın'ın mesajı da şöyle:

"Dini duygularımızın yoğunluk kazandığı, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma duygularımızın üst seviyeye ulaştığı, bolluğun, bereketin, toplumsal işbirliği ve dayanışmanın arttığı Üç Aylara kavuşmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz.

Bir sene içerisinde bulunan 5 faziletli geceden 4’ünü bu aylarda idrak etmemiz, bu zaman diliminin ne kadar faziletli ve değerli olduğunu bizlere göstermektedir. Üç aylar ve bu aylar için de yer alan önemli geceler kalplerimizi aydınlatan ışıklardır. Birlik, beraberlik ve kardeşlik ortamımızı pekiştiren ve bu ortama katkı sağlayan eşsiz fırsatlardır. 

 Bu vesileyle, İdrak edeceğimiz üç aylar ve mübarek geceler de bu fırsatları iyi değerlendirmeli, öncelikle Rabbimize, ailemize, milletimize ve ülkemize karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlamalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle, Üç Ayların  ve yarın gece idrak edeceğimiz Regaip kandilinin hemşehrilerime, ülkemize, tüm İslam Alemine ve dünyaya huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, aramızdaki muhabbetimizi, kardeşliğimizi ve birliğimizi güçlendirmesini temenni ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum."

MİLLETVEKİLİ ŞAHİN'İN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise yayınladığı mesajda şunları söyledi:

"Toplumumuzun  özel bir değer verdiği, rahmeti, feyzi ve bereketi bol olan Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ile süren ve Ramazan ayı ile son bulan huzur ve maneviyat mevsimine, Cenab-ı Hakk'ın lütfu ile bir kez daha girmiş bulunuyoruz. 

Hayatımızda adeta otokontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek üç aylar ve kandiller, dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz, kendimizle, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır. Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları müminler için Allah'ın lütuf ve ihsanının tecellisi, af, mağfiret ve rahmet ikliminin müjdecisi olan feyz ve bereketi sonsuz bir manevi bahar mevsimidir.

Manevi iklimin her zamankinden daha yoğun olarak yaşandığı bu aylarda kardeşlik, dayanışma, barış ve huzurun hakim olması,dünya üzerinde yaşanan bütün zulümlerin son bulması temennisiyle üç ayların şahsımız, ailemiz ve ülkemiz ve tüm insanlık için güzelliklere vesile olmasını diliyor, Malatyalı hemşehrilerimin ve tüm İslam Alemi’nin Regaip Kandili’ni tebrik ediyorum."

MİLLETVEKİLİ ÇALIK'IN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık şu mesajı yayınladı:

"Toplumların ayakta kalabilmeleri, sahip oldukları dini, ahlaki ve kültürel değerlerini yaşatabilmeleriyle çok yakından ilgilidir. 

Kandiller de bu bağlamda, toplumun bireylerini birbirine yaklaştıran, komşuluk, akrabalık, kardeşlik ve dayanışma duygularını arttıran, ruh dünyalarının aydınlanmasına vesile olan çok özel gecelerdir.

Üç Ayların müjdecisi olan Regaip Kandil’inin idrakini yaşayacağımız bu özel gece, Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ile devam eden, rahmeti, feyzi ve bereketi bol olan Ramazan ayı ile noktalanan huzur ve maneviyat mevsimine girdiğimizin de habercisidir. 

Bu duygulularla,  tüm İslam Âleminin Regaip Kandil’ini tebrik ediyor, bu gecenin milletimize ve ülkemize barış ve huzur getirmesini diliyorum."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR'IN MESAJI..

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Müslümanlar için rahmet, bereket ve mağfiret ayları olan üç aylara kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Regaib Kandili ile başlayıp Kadir Gecesi ile sona eren üç aylar, Müslümanlar için adeta bir manevi hasat mevsimidir. 

Müslümanlar arasında yardımlaşma, dayanışma, hayır ve iyilik duygularının artarak yoğunlaştığı kandil gecelerinde; insanlar arasında sevgi ve hoşgörünün, kardeşlik ile birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini diliyorum.

Mübarek üç aylar ve içerisinde barındırdığı kandiller; insanların kalplerini yakınlaştıran, dostluk, komşuluk, akrabalık ve kardeşlik duygularını artıran, maneviyatımızın aydınlanmasına vesile olan özel ve güzel gecelerdir. Bu özel gecelerin günahlarımız için bağışlanma, hastalarımız için şifa, dertlerimiz için deva, gönüllerimiz için huzur, tüm insanlar için barışa vesile olmasını temenni ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Malatyalı hemşerilerimin mübarek üç aylarını ve Regaib Kandilini tebrik ediyor, tüm İslam alemi ve insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyor, saygılar sunuyorum."

BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANI GÜRKAN'IN MESAJI..

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın mesajı şöyle:

"Manevi hazı ile ruhlarımızı kuşatan, gönüllerimizi aydınlatan üç aylara erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V), üç aylara ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” şeklinde duada bulunurdu.

Üç aylar, Hakkın rızasını kazanmak için fırsatlarla dolu bir zaman dilimidir. Üç aylar, manevi feyziyle bunalan gönüllerimizi ferahlatan, zihinlerimizi berraklaştıran rahmet ikliminin habercisidir.

Regaip gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi üç aylara rağbet etmeleri, onun taşıdığı manalardan ve değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Rahmet ve merhamet kapılarının sonsuza kadar açıldığı, duaların kabul olduğu bu müstesna gecenin bereketinden en güzel şekilde yararlanmalıyız. Rabbim, güzelliklerle dolu bu feyizli anları değerlendirmeyi hepimize nasip etsin.

Bu duygularla; tüm hemşerilerimin ve bütün İslâm âleminin mübarek üç aylarını ve Regaip Kandili’ni tebrik ediyor, bu anlamlı gecenin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

AKP İL BAŞKANI TÜFENKÇİ'NİN MESAJI..

AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi de yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Gecesi ve gündüzüyle bu dönem, hepimiz için nefis muhasebesiyle kendimizi kontrol etmemiz gereken bir dönemdir. Üç aylar diye bildiğimiz bu gün ve geceler, kulun Rabbine daha fazla yakınlaştığı, dargınlıkları, kırgınlıkları bırakıp kardeşlik ve hoşgörü duygularını zirveye çıkarttığı mübarek gün ve gecelerimizdir. Yılın çeşitli dönemlerine serpilerek; o kutsal, aydınlık ve bereketli özellikleri ile dünyanın hengamesi içerisinden bizleri çekip alırlar. Bizlere, sevgiyi, güzelliği, sevabı, doğruyu, hakkı ve hakikati hatırlatan birer elçi gibidirler. Bu geceler vesilesi ile ellerimizi dualar için açarız, bu geceler hatırına inen rahmet ve merhamet sayesinde kalplerimizden merhamet pınarları çağıldar. Bu gecelerde hatırlarız, anneyi, babayı, yaşlılarımızı, yetimi, yoksulu, mağduru.

Bütün İslam âlemi için iyi bir fırsat olan bu geceyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Milletimizin kandil olarak adlandırdığı mübarek gün ve geceler, kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gecenin feyiz ve nimetlerinden tüm insanlığın faydalanması; tüm insanlığa barış ve huzur getirmesi; birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik duygularının güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm hemşerilerimin Regaib kandilini ve üç aylarını tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içinde daha nice kandillere kavuşmayı, bütün İslam âleminin ve insanlığın barış ve huzur içinde olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız