SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Gece Regaib Kandili

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:41:46
Bu Gece Regaib Kandili
A- A+ PAYLAŞ

Regaib Kandili, 16 Mayıs Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan bu gece idrak ediliyor. Kandil dolayısıyla, il müftüsü H.Yusuf Gül ile siyasiler ve il yöneticileri mesajlar yayınladılar.

MÜFTÜNÜN MESAJI..

Malatya Müftüsü H.Yusuf Gül'ün kandil mesajı şöyle:

"16 Mayıs Perşembeyi Cumaya bağlayan gece de Regâib kandilini idrak etmiş olacağız.

Üç aylar, kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar Allah’ın rahmet ve bereketinin sağanak yağmurlar gibi yağdığı, kalplerin inşirah, gönüllerin huzurla dolduğu, bir senenin dörtte birini oluşturan önemli bir zaman dilimidir.

Üç aylar ve içinde barındırdığı mübarek geceler, değerini  Kur’an ı Kerim ve  Hz. Peygamber (s.a.v) in hadislerinden almaktadır.Tevbe Suresi’nin 36. Ayet-i kerimesinde şöyle buyrulmuştur:

“Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.” (Tevbe,9/36) Bura “haram” aylar denilen dört aydan biri de üç aylardan biri olan Recep ayıdır. Hz. Peygamber (s.a.v)’ in bu konuda pek çok hadis-i şerifleri mevcuttur. Bunlardan bazıları şöyledir:

‘’Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır. Öyle ise Allah’ın ayı Receb-i Şerif ayında Allah’a çok istiğfar ediniz’’.

Recep ayının başlangıcında şöyle dua ettiği hadislerinde yer almaktadır. ‘’Ey Allah’ım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl; bizi ramazana ulaştır.’’ (Ali el-Müttekî, Kenzü’l-Ummâl)

Asırlardan beri ziz milletimiz, pek feyizli, bereketli, fazilet bakımından pek güzel ve bir nevi manevî hasat mevsimi olan bu üç aylara erişmenin hazzını duyar ve hatta birçok kardeşlerimiz bu mübarek ayları oruçlu geçirirler. Bu aylarda doğan çocuklarına hangi ayda doğmuş ise o ayın adını verirler. Recep, Şaban ve Ramazan gibi.

Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib kandilidir. Regâib, rağbet olunan, rağbetle istenen; bol hediyeler, feyizli, bereketli bir gece, çok bağışlanan bir gece gibi manalara gelir. (Osmanlıca Lügat) Cenab-ı Hakk’ın ilahi ihsan, manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalp ile Allah’a yönelenlerin af edilme ümitleri dolayısıyla mü’minler tarafından heyecanla beklendiği, gönülden arzulandığı için bu geceye Regaib gecesi denmiştir.

Üç aylar ve içerisinde bulunan mübarek geceler, imanımızın güçlenmesine, ibadetlerimizin ziyadeleşmesine, kötülüklerden uzaklaşılmamıza, ailemize, çocuklarımıza, vatanımıza, milletimize, bütün Müslümanlara ve insanlığa karşı görev ve sorumluluğumuzu hatırlatmalı, hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize, gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır.

Bu gecelerde özel bir ibadet şekli yoktur. Bununla birlikte bu aylarda ve bu  aylarda bulunan mübarek gecelerde, bol bol tevbe ve istiğfar etmeli, Kur’an-ı kerim okumalı, okuduklarımızı anlamaya çalışmalı, her zaman muhtaç olduğumuz, barış, huzur ve kardeşliğimizin  güçlenmesi için Cenab-ı Allah’ a dua etmeliyiz. Nitekim sevgili peygamberimiz bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar; Recebin ilk Cuma gecesi, Şaban’ın On beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi” (Deylemi, Firdevs, 2/196, No:2975)

Bu vesile ile Mübarek üç aylar ve idrak edeceğimiz Regaip kandillinizi tebrik eder, ilimize ülkemize, milletimize, İslam âlemine ve bütün İnsanlık âlemine hayırlar, bereketler, barış ve huzur getirmesini dilerim."

MİLLETVEKİLİ ÇALIK'IN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, şu mesajı yayınladı:

“Kandiller sevgi ve kardeşliği, hoşgörü ve yardımlaşmayı ve bizi biz yapan nice vasfı hatırlamamız için iyi birer vesiledir. Biz ki kardeşliği ve barışı ön planda tutan bir dinin mensuplarıyız ve insana karşı yapılan her zulmün dini, dili ve ırkı ne olursa olsun karşısında durmalıyız. Zor günler yaşadığımız ve zor kararlarla karşılaştığımız bu günlerde de dinimizin bize salık verdiği bu yüce duyguları tekrar hatırlamalı ve bir hayat felsefesi haline getirmeliyiz. Güzel ülkemizin kuzeyi ve güneyinde, batısı ve doğusunda istisnayı bozacak olaylara mahal vermemeliyiz. Afrika’da, Moritanya’ya, Myanmar’dan, Etiyopya’ya; Asya’da Kırgızistan’a, Tacikistan’a, Ortadoğuda Suriye’ye    kadar tüm insanların  yaşadığı problemlerin son bulmasını temenni etmeli ve elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız. O zaman birlik ve beraberlik içinde insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamanın getirdiği huzura erebiliriz. Ben de bu vesile ile tüm müslüman kardeşlerimin üç ayın müjdecisi Regaip kandilini kutlar ve tüm insanlık için huzur ve barış dilerim.”

MİLLETVEKİLİ ŞAHİN'İN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'in kandil mesajı şöyle:

"Mübarek 3 aylara girmemizin bir müjdecisi olan Regaip Kandili'ne erişmenin mutluluğunu milletçe yaşamaktayız. Rahmet, mağfiret ve bereket kapılarının ardına kadar açıldığı mübarek üç aylarında başlangıcı olan bu gecenin manevi mutluluğunu yaşıyoruz. 

Kandiller, toplum bilincinin sağlamlaştığı, maneviyatın yükseldiği ve nefsaniyetin dizginlendiği anlar olması açısından  önemlidir.  İnsanlarımızın, Yaradan’a daha derin bir şükür imkânı bulacağı bu özel gecede, muhabbetin, sohbetin, kaynaşmanın artmasını temenni ediyorum.

Manevi iklimin her zamankinden daha yoğun olarak yaşandığı bu aylarda kardeşlik, dayanışma, barış ve huzurun hakim olması düşünceleriyle Üç Ayların şahsımız, ailemiz ve ülkemiz için güzelliklere vesile olmasını diliyor, Malatyalı hemşehrilerimin ve tüm İslam Alemi’nin Regaib Kandili’ni tebrik ediyorum." 

MİLLETVEKİLİ ÖZ'ÜN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz yayınladığı kandil mesajında şöyle dedi:

"Kandiller insanlarımızın kalplerini birbirine yaklaştıran, komşuluk, akrabalık, kardeşlik ve dayanışma duygularını arttıran, ruh dünyalarının aydınlanmasına vesile olan çok özel gecelerdir.

Mübarek Üç Aylar’ın müjdecisi olan Regaib Kandili’nin de bu anlamda, toplum hayatımızda çok özel bir önemi ve vazgeçilmez bir yeri vardır.

İlahi rahmete fazlasıyla mazhar olduğumuz bu mübarek gün ve gecelerde kendimizi sorgulamaya ve yüce dinimiz İslam'ın manevi ikliminde gönül huzuru, istikamet ve öz güven kazanmaya, ihtiraslarımızı dizginleyip menfaat ve çekişmelerden uzak kalmaya ihtiyacımız daha da artmaktadır. 

Öyleyse bu mübarek zaman dilimini fırsat bilerek, aramızdaki çekişmeleri ve kırgınlıkları, şahsi menfaat hesaplarını bir tarafa bırakıp, yüce dinimizin bizden istediği, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının kurulmasına, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine, insani ve ahlaki meziyetlerin yaygınlaşmasına gayret gösterelim.

Hz. Muhammed'in Regaip Kandili'ne ulaştığında ''Allah'ım, Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur.'' diye dua etmiştir.

Biz de aynı duayı bütün İslam alemi için tekrar ederek; Allah'ım, dünyada yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimiz için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve Ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle diye dua etmeliyiz.

 Bu duygu ve düşüncelerle başta  hemşerilerim  olmak üzere, ülkemiz ve  yurt dışında yaşayan vatandaş ve soydaşlarımızla birlikte bütün İslam aleminin mübarek Regaib Kandili'ni tebrik ediyor, bu gecenin, özellikle insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör ve şiddetin, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması için rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olmasını, birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek davranışların çoğalmasını, bu gecede yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Cenab-ı Mevla'dan niyaz ediyorum."

BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR'IN MESAJI..

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yayınladığı mesajda şöyle dedi:

“Recep ile başlayan, Şaban ayı ile devam eden ve Ramazan ayı ile son bulan üç aylarda, 4 mübarek kandil gecesi bulunmaktadır.

Recep ayının ilk Cuma gecesi, Mübarek Regaip Kandilidir. Regaip gecesi denilince; ‘Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece’ manası anlaşıldığı ve bu gecede Yüce Allah’ın lütuflarının sağanak sağanak yağdığı bildirilmektedir. Regaip Gecesi’nde Allah Teâlâ’nın müminlere, birçok ihsan ve ikramlar yaptığı ve bu geceye hürmet ve ihya edenleri affettiği belirtilmektedir.

Bu önemli gün ve gecelerde yapılacak ibadetlerin kabul olması ve yeryüzündeki zulümlerin son bulması dilek ve temennisiyle, başta Malatyalı hemşerilerimiz olmak üzere ülkemiz ve tüm İslam Dünyası’nın Regaib Kandili mübarek olsun.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız