SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Geleceğin Anayasası Olmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:44:40
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Kent Konseyi tarafından organize edilen ve Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen Yerel Gençlik Politikaları Doğu Anadolu Bölge İstişare Toplantısı'na, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'da katıldı.  Bakan Yılmaz konuşmasında, "Şimdi kim o taahhüdünden cayarsa, toplum inanıyorum ki, ona cezasını verecektir. Bu anayasa, herkesten çok, her kesimden çok aslında gençlerimizin anayasası, çocuklarımızın anayasası, geleceğimizin anayasası" ifadelerini kulllandı.
 
Toplantıya Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, AKP Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Cemal Akın, Belediye Başkanvekili Ertan Mumcu, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yıldırım ile bölgedeki Kent Konseylerinin Gençlik Komisyonu temsilcileri katıldılar.
 
"ŞİDDETTEN UZAK DURMALI"
 
Gençlerimiz şiddetten uzak durmalı diyen Bakan Yılmaz, "Bir başkasının görüşüne saygı göstermeli, temel haklara saygı göstermeli. Bunları yapamadığımız zaman emin olun, ne ekonomik olarak, ne de sosyal olarak istediğimiz yere gelemeyiz. Bu da bizi anayasa tartışmalarına getiriyor. Herkesten çok gençlerin bu anayasa tartışmasına katkıda bulunması lazım. Biz ileri bir demokrasi olacaksak ki Türkiye'nin o yönde ilerliyor. Geçmişte bir vesayetçi demokrasimiz vardı, şimdi normal bir demokrasi haline geldik. Ama bu da yetmez bize. Türkiye'nin birinci sınıf bir ülke olması için, ileri demokrasi olması için mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasa geçmişin değil, geleceğin anayasası olmalı. Bu anayasanın odağında bir takım endişeler, kaygılar, korkular değil, umutlar olmalı. Sivil ve katılımcı bir anayasa olmalı. Temel hak ve özgürlükleri en geniş anlamda teminat altına alan bir anayasa olmalı. Bu yönde biliyorsunuz, Meclisimizde değişik partilerden oluşan bir komisyon çalışmaları yürütüyor. Bütün partiler aslında bu konuda bir taahhütte bulundular. Şimdi kim o taahhüdünden cayarsa, toplum inanıyorum ki, ona cezasını verecektir. Biz sonuna kadar bu taahhüdümüzün arkasındayız. Elimizden gelen tüm katkıyı vereceğiz. Gençlerin de bu heyecanı duyması ve katkı sağlaması son derece önemli. Çünkü bu anayasa herkesten çok, her kesimden çok aslında gençlerimizin anayasası, çocuklarımızın anayasası, geleceğimizin anayasası"  ifadelerini kullandı. 
 
"EN FAZLA BİZİM DÖNEMİMİZDE OLDU"
 
Bakan Yılmaz, kız çocukları, en fazla bizim hükümetimiz döneminde okullaşma sağladılar diyerek, "Bugün itibariyle baktığımızda kız çocuklarımızın özellikle ilköğretimde, yüzde yüz, hatta aşan oranlarda okullaşması söz konusu. Biz bunu desteklemek için çok çeşitli programlar yaptık. Haydı Kızlar Okula kampanyasından tutun, kız çocuklarını okula gönderen ailelere para yardımında bulunduk. Şartlı para transferi dediğimiz, eğer anne çocuğunu okula gönderirse, biliyorsunuz, belli bir ücret veriyoruz. Erkekler için daha düşük o ücret, kız çocukları için daha yüksek. Bizim hükümetimizin politikası çok net. Biz kız çocuklarımızın da en az erkek çocuklarımız kadar eğitim görmesini donanım görmesini istiyoruz. Burada hiç kimsenin hiç bir şekilde tereddüdü olmamalı. Bunu iddia edenler, bilemiyorum, neyi zemin alarak bunu söylüyorlar. Eğitimde Meclisimiz de bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma eğitimde bir reform çalışması. Geçmişte 28 Şubat döneminin ideolojik yaklaşımları sonucunda, meslek liselerimizin çok zarar gördüğü değişimler olmuştu. Şimdi biz aslında eğitim süresini kısaltmıyoruz. Aksine daha da uzatıyoruz, okul öncesini de sayarsak, 13 yıl gibi bir süre söz konusu. Burada eğitim süresini kısaltma gibi bir şey söz konusu değil. Ama bir taraftan da eğitimin daha kademeli hale gelmesini sağlıyoruz. Böylece gençlerimiz, çocuklarımız çeşitli beceriler edinirken, zaman içinde farklı tercihler yapabiliyorlar. Bunun özü budur. Yoksa kızlarımızın okullaşmaması diye bir şey söz konusu olamaz" diye konuştu. 
 
"MESLEK LİSELERİ KURBAN EDİLDİ"
 
Bakan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti; "Geçmişte sırf İmam Hatip Okullarının orta kısımları kapansın diye, bütün meslek liseleri kurban edildi. Bugün Türkiye bu yanlıştan dönüyor. Çağdaş dünyada, modern dünyada neyse eğitim sistemi, bizde aynısını uyguluyoruz. Farklı bir şey uygulamamız söz konusu değil. Bizim amacımız açık, biz daha kaliteli bir eğitim istiyoruz. 21. yüzyıl şartlarında bizi daha rekabetçi bir hale getirecek, gençlerimiz, çocuklarımızı daha fazla donanıma kavuşturacak bir eğitim sistemi istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Başkabir derdimiz yok" dedi.
 
KONSEYİN BÜLTENİ..
 
Bu arada, toplantıya ilişkin olarak Kent Konseyi tarafından yayınlanan basın bülteni de şöyle:
 
"Malatya Kent Konseyi Gençlik Meclisi Yerel Gençlik Politikaları Projesi kapsamında Doğu Anadolu Koordinatörlüğünü yürüttüğü çalışmanın bölgesel toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz gençlerin Türkiye’nin 2023 vizyonundaki önemine işaret ederek destek sağladı.
 
Halk Eğitim Salonunda düzenlenen programa, Vali yardımcısı Şükrü Özcan, Malatya Milletvekilleri Mustafa Şahin, H. Cemal Akın, Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Malatya Belediyesi Başkan Vekili Ertan Mumcu, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Ak Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Yerel Gençlik Politikaları Türkiye Koordinatörü Mehmet Beyhan,  Muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve çok sayıda genç katıldı.
 
Ulusal Ajans Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Eylem 5.1 tarafından hibe desteği sağlanan proje kapsamında tertip edilen programa Türkiye’nin farklı illerinden Kent Konseyleri Gençlik Meclislerinin temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri, Gençlik Merkezlerinin temsilcileri katıldılar
 
Kent Konseyi Gençlik Meclisi çalışmalarının aktarıldığı VTR gösterisinin ardından söz alan Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Eyüp Dağdeviren; “ Bizler gençler olarak her zaman, gençliğin sorunlarını en iyi tespit edecek olan kesimin yine gençler olduğunu söylüyoruz. Tespit edilen sorunlara yine en uygun çözüm önerilerini, gençlerin sunacağını biliyoruz” dedi.
 
Yerel Gençlik Politikaları Türkiye Koordinatörü Mehmet Beyhan konuşmasında İzmit Belediyesi’nin koordinatörlüğünü yürüttüğü Yerel Gençlik Politikalarının son çalışmasını Malatya’da gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduklarını belirterek, Türkiye’nin farklı yerlerinde bir araya gelen gençlerle hayal ettikleri büyük Türkiye’yi inşa etmek istediklerini söyledi.
 
Malatya Kent Konseyi olarak Yerel Gençlik Politikaları Bölge çalışmalarına ev sahipliği yaptıkları için çok mutlu oldukların belirten Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım,  Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmazın programa katılmasının gençleri çok mutlu ettiğini belirtti.
 
Yıldırım; bu çalışmanın daha iyi bir şekilde hayata geçirilmesi için bütün gençlerin hummalı bir şekilde çalıştıklarını, yoğun kış şartları altında bu programa katılmak için Türkiye’nin farklı illerinden gelen gençleri tebrik ederek, Kent Konseyi’nin her çalışmasında büyük destek sağlayan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür etti.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, geçlerin kendilerini merkeze koyarak, yaşadığı koşullardan hareketle sorunlarını takip edebilmelerinin bir başkasının bu sorunları onlar adına takip etmesinden daha çok önemli olduğunu belirtti.
 
Malatya’da çok verimli çalışmalar yapan ve çok etkili bir Kent Konseyi olduğunu yapılan çalışmalardan gördüğünü belirten Bakan Yılmaz, bundan dolayı Kent Konseyi Başkanı Ahmet Çakır ve Konsey çalışanlarını tebrik etti.
 
Geçlerin enerjilerinin uygun kanallar aracılığı ile kullanılmasında çok muazzam sonuçlar alınacağına inandıklarını belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin 2023 vizyonunun asli sahiplerinin gençler olduğunu, geçlerin yenilikçi fikirleri olmadan, girişimci fikirleri olmadan 2023 vizyonunun yakalanmasının mümkün olamayacağını söyledi. 
 
Programın sonunda Bakan Yılmaza Malatya Belediyesi Başkan Vekili Ertan Mumcu tarafından kayısı hediye edildi ve Yılmaz gençlerle beraber toplu fotoğraf çektirdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız