SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Hafta Faaliyete Geçecek"

A- A+ PAYLAŞ
İngilizce yayınlanan Turkish Daily News Gazetesinden Serkan Demirtaş’ın Ankara mahreçli haberine göre NATO Kürecik’teki radar sistemini  hafta içerisinde çalıştırmaya başlayacak.
 
Geçtiğimiz Cumartesi günü gazetede yeralan haber şöyle:
 
“Bir Türk yetkili “haydut devletler”den gelecek füzeleri durdurmak üzere tasarlanan Malatya’daki NATO radar sisteminin tamamlanarak bir hafta içerisinde çalıştırılacağını bildirdi.
 
NATO’nun Malatya’da bulunan balistik füze erken uyarı sisteminin gelecek hafta faaliyete geçeceğini 23 Aralık tarihinde duyuran düzey bir Türk yetkili donanımın savunma amaçlı olduğunu ve herhangi bir ülkeyi, özellikle İran, hedef almayacağını tekrarladı. Bu yetkili “erken uyarı radar sistemi gelecek hafta, yani yıl bitmeden önce, çalışmaya başlayacak” dedi. 
 
Doğu Anadolu’nun Malatya ilinde bulunan tesis NATO, Türkiye ile Amerika arasında konuşlandırmaya ilişkin ayrıntıları belirleyen iki taraflı anlaşmayı onayladıktan hemen sonra, çalışmaya başlayacak. Bir NATO komitesinin gelecek hafta işlemi tamamlamak ve radarı aktif hale getirecek düğmeye basmak üzere toplanacağını belirten yetkili medyaya bu hususta demeç verme yetkisi olmadığını belirterek ismini vermekten kaçındı.
 
Ankara ve Washington arasında imzalanan anlaşmayla, NATO’nun füze savunma projesinin bir parçası olarak, Malatya Kürecik’te bulunan askeri tesiste Amerikan AN/TPY-2 (X-bant) erken uyarı radar sistemi kuruluyor.
 
Pentagon daha önce yaptığı açıklamada sistemin 2012 yılından önce çalışmasının beklendiğini belirtmişti. Bu bilgi Türk yetkili tarafından doğrulanmış oldu. Kürecik radar sisteminin harekete geçmesiyle birlikte Amerika Doğu Akdeniz’de mevzi almak üzere anti-balistik füze kalkanlarını taşıyan savaş gemilerini bölgeye yollayacak.
 
İran radar sisteminin konuşlandırılmasını kendisine karşı düşmanca bir tutum olarak görüyor. İran İsrail veya Amerika tarafından topraklarına yönelik bir saldırı olması halinde sistemi vurma tehdidinde bulunmuştu. Türk hükümeti buna karşı radar sisteminin sadece savunma amaçlı olduğu ve herhangi bir ülkeyi hedef almadığı hususunda güvence vermişti. Nükleer programı nedeniyle İran’ı ittifaka karşı en büyük tehdit olarak tanımlayan NATO geçen yıl yapılan Lizbon Zirvesinde yoğun müzakereler sonrası radar sisteminin kurulmasına onay vermişti. İki müttefik ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre tesiste yaklaşık 50 Amerikan askeri ile çok sayıda Türk askeri bulunacak. Taraflar iki yıl geçerliliği olan anlaşmanın süresini isterlerse uzatabilecek. Bu arada üst düzey bir Türk komutan NATO’nun Almanya’daki karargâhında görevlendirildi. Burada radar sisteminin topladığı istihbarat işlemden geçecek. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız