SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Hayali Değil!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin, geçen yıl 2009 yılına ilişkin olarak yaptığı tahmini bütçe ile geçtiğimiz haftalarda 2010 yılına ilişkin yaptığı tahmini bütçe rakamının birbiriyle aynı, yani 200 milyon TL (200 trilyon lira) olmasıyla ilgili haberler üzerine Belediyeden açıklama geldi. Belediyenin açıklamasında 200 milyon liralık yeni bütçe ile ilgili değerlendirmede yeralan "..gerçekleşme ihtimali bulunmayan hayali bir bütçenin hazırlanarak kamuoyunun bilgisine sunulması, kamuoyunu aldatmaktan öteye geçmeyecektir." şeklindeki ifade, eski bütçelerin mevcut belediye yönetimi tarafından "hayali bütçeler" olarak yorumlandığı değerlendirmesine yolaçtı.

Malatya Belediyesi Basın Bürosu'ndan, altında herhangi bir imza olmadan, "Basın Açıklaması" başlığıyla gönderilen açıklama şöyle:

"Bazı basın yayın organlarında, Belediyemizin 2010 Mali Yılı Bütçe rakamları ile 2009 Mali Yılı bütçe rakamlarının aynı olduğu belirtilerek, 2010 Mali Yılı Bütçesinin daha az hizmet ve sıfır büyüme anlamına geldiği konusunda bazı yorumlar yapılmıştır.

Bu nedenle aşağıdaki bilgileri kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile bütçelemede anlayış değişikliğine gidilmiş, ekonomik ve sosyal verimlilik ilkelerine uygun, maliyet-etkinlik analizlerinin yapılabileceği bir bütçe anlayışına geçilmiştir. Bu anlayışın hedefi de “kamu görevlilerinin hesap verebilmelerinin ve mali disiplinin sağlanması” olarak belirlenmiştir. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için uyulması gereken ilkelerin bazıları da aşağıda verilmiştir.

- Makro ekonomik istikrarla birlikte sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması,

- İdarelerin stratejik planları ile performans ölçütlerinin, fayda - maliyet analizinin dikkate alınması,

- Açıklık, doğruluk ve mali saydamlığın sağlanması.
.
.
.

Bu ilkeler dikkate alınarak konu değerlendirildiğinde;

1-Belediyemizce 2008 yılı bütçesinin 135.000.000- TL olarak öngörüldüğü, ancak bütçe gerçekleşmesinin 109.000.000 -TL civarında oluştuğu, eski hal binasının satışından elde edilen 52.000.000-TL gelir nedeniyle 26.000.000 -TL tutarında ek bütçe yapıldığı ve 2008 yılı bütçe gerçekleşmesinin 161.000.000-TL olarak oluştuğu kamuoyunun malumudur. (2008 yılı bütçe gerçekleşmesi, 109.000.000.-TL iken, hal binasının satışı nedeniyle 161.000.000.-TL olarak gerçekleşmiştir.)

2- 2009 yılı bütçesi, 5393 sayılı yasa gereğince, belediyemize bağlanacak beldeler dikkate alınarak 200.000.000.-TL olarak öngörülmüştür. Ancak yargı kararları gereğince bu beldeler, belediyemize bağlanmamıştır. Bu nedenle 200.000.000.-TL olarak öngörülen 2009 yılı mali bütçesinin gerçekleşmesi mümkün görülmemektedir. Yıl sonu itibariyle bütçe gerçekleşmesinin, global ekonomik krizin de etkisiyle %70’ler civarında oluşacağı tahmin edilmektedir. Öte yandan mevcut yargı kararları nedeniyle, sözkonusu beldelerin belediyemize bağlanmayacağı da aşikardır.

3-2010 Mali Yılı bütçesi ise, yukarıda açıklanan hedef, ilkeler ve ilk defa bu yıl 5 yılık dönemi kapsayan stratejik plan ile Malatya’nın hizmet ihtiyacı ve gelişmesi, yapmakta olduğumuz gelir artırıcı faaliyetlerimiz de göz önüne alınarak 200.000.000.-TL olarak belirlenmiştir.

Buraya kadar yapılan açıklamalar dikkate alındığında, belirlenen bu tutarın mevcut ekonomik veriler ışığında gerçekçi olduğunu, önceki yıllara göre daha az büyüme ve daha az hizmet anlamına gelmediği, gerçekleşen ve gerçekleşecek önceki yıl bütçelerine göre reel anlamda sırasıyla yaklaşık %50 ve %30 daha fazla harcama ve hizmetin öngörüldüğü anlaşılacaktır.

Bu anlamda, gerçekleşme ihtimali bulunmayan hayali bir bütçenin hazırlanarak kamuoyunun bilgisine sunulması, kamuoyunu aldatmaktan öteye geçmeyecektir. Malatya Belediyesi olarak bu tür davranışlardan daima uzak durulacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız