SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Hesaplama Doğru mu?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Dairesi, 2008 yılı gelirlerine ilişkin Kurumlar ve Gelir Vergisi rekortmeni olan mükellefleri "gecikmeli bir törenle" ödüllendirdi. Bu arada, Vali Ulvi Saran'ın törende yaptığı konuşmadaki, devletin Malatya'da yaptığı harcamanın ancak yüzde 40'ının Malatya'dan karşılandığına ilişkin sözleri, bu konuda sıkça yapılan bir kıyaslama hatasına valinin de düştüğü şeklinde yorumlandı.

ÜNİVERSİTEDE TÖREN..
Kurumlar Vergisinde ilk sıralarda hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler yer alırken üretime dönük sadece Malatya Makine Sanayi’nin (MAKSAN)yer alması dikkat çekti. Gelir vergisinde şampiyonlarını ise ağırlıklı olarak noterler oluşturdu.

Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa organize edilen ve İnönü Üniversitesi Balo Salonunda gerçekleştirilen ödül törenine; Vali Ulvi Saran, Belediye Başkan Yardımcıları Ertan Mumcu ve Fatih Güven, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Bölge Başkanı İsmet Bayram, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, Esnaf Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Vergi Dairesi personeli ve davetliler katıldı.

"VERGİ BİLİNCİ ÖNEMLİ.."
Ödül törenin açılışında konuşan Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan, kamu yatırımlarının temeli olan verginin, yaygınlaştırılması ve vergi gelirlerinin arttırılmasında toplumdaki vergi bilincinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Verginin sadece mükellefleri ilgilendiren bir konu olmadığını, vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü söyleyen Özkan, “Yapılan alışverişlerde belge düzenine uyulması, fiş alınması, dolayısıyla gelirlerin ortaya çıkması ve gelire göre vergi alınması, gerek kayıt dışı ekonomin kayıt altına alınmasında, gerekse işletmelerin kurumsal yapılarının güçlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu anlamda vatandaşlara da büyük sorumlulukla düşmektedir” diye konuştu.

“VERGİ REFORMU ŞART”
Daha sonra konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, gelişmiş toplumlarda sosyal adalet, kamunun sağladığı bu kaynağın eşit şekilde paylaşımı ve adil bir vergi sistemiyle mümkün olacağını belirtti. Bu nedenle kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve verginin tabana yayılmasının şart olduğunu kaydeden Erkoç, “Mevcut vergi sistemimizdeki dolaylı vergilerin oranının yüzde 70’lere ulaşması bu konudaki en büyük olumsuzluktur. Yapılacak vergi reformu ile verginin tabana yayılması vergi oranlarının makul ve ödenebilir bir oranda olması iş dünyasının en büyük beklentisidir” dedi.

Erkoç, iş dünyasının, vergi kanunundaki değişikliklerin günübirlik değil de iş dünyasının vergi planlamasına imkan sağlayacak bir şekilde düzenlenmesi ve işverenin üzerinde büyük bir yük olan vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını da beklediğini ifade ederek, kriz nedeniyle yaşanan daralmanın aşılması için Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu’nun acilen yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Erkoç ayrıca Kurumlar ve Gelir Vergisi’nde ilk sıralarda yer alan mükellefleri de kutladı.

O YANLIŞA VALİ DE DÜŞTÜ!..
Törende son olarak konuşan Vali Ulvi Saran ise, Malatya’da toplanan vergi gelirlerinin, Malatya’ya yapılan yatırımların ancak yüzde 40’ını karşıladığını bildirdi.

Gelişmiş illerde bu oranın yüzde 50 veya 60’lara kadar ulaştığını söyleyen Vali Saran, “Malatya’da kendine yakışır bir oranı yakalaması için önümüzdeki yıllarda vergi gelirlerini daha da arttırmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Valinin bu sözleriyle, çok sıkça düşülen bir yanlışa düştüğü değerlendirildi. Bilindiği gibi, birçok şirket Malatya'daki ticari faaliyetlerine ilişkin olarak, İstanbul başta olmak üzere şirket merkezlerinin bulunduğu yerlerde vergilendiriliyor. Örneğin, açıldığı gün Malatya'da 1.2 milyon TL (1.2 trilyon lira) ciro yapan Migros 5M mağazası ile yine bu bir günde bu rakama yakın bir satış cirosu elde eden Koçtaş mağazasının yanı sıra ildeki tek 5 yıldızlı Anemon Oteli'nin sahibi firmaların bağlı oldukları vergi daireleri Malatya dışında.Ve daha birçok büyük perakende satış zincirinin Malatya satış noktalarından elde ettikleri gelirin vergileri de, Malatya dışındaki vergi dairelerine yatırıldığı için, bunlar devletin Malatya'da elde ettiği kazanç hanesinde yeralmıyorlar. Yine Malatya Organize Sanayi Bölgelerindeki birçok fabrikanın sahibi şirketin merkezinin de İstanbul'da olması nedeniyle bu firmaların vergileri Malatya kayıtlarına girmiyor.

ÖDÜLLER..
Yapılan konuşmaların ardından 2008 yılında Kurumlar ve Gelir Vergisi’nde ilk 10 sırada yer alan kişi ve kurumlara plaket verildi.

* İşte 2008’in Kurumlar Vergisi Şampiyonları:
Ultra Emar Sağlık Merkezi, Maksan Makine Sanayi A.Ş, Güven Sağlık Hizmetleri , Özel EGM Hayat Hastanesi, Arma Yapı İnşaat Taahhüt LTD. ŞTİ, Yeni Doğuş Sağ. Ve Medikal Hiz. A.Ş. Elit Sağlık Hizmetleri, Malatya Belediyesi Fuarcılık Hizmet Kült. Ve Sanayi, Malatya Hayat Sağlık Hizmetleri A.Ş, Merkez Yapı İnşaat Gıda A. Ş.

* Gelir Vergisi Şampiyonları:
Ahmet Kılıçaslan, Mehmet Gören (Noter), Mahmut Köndel (Noter), Cemal Karabaş (Noter), Şefik Şengün (Yeminli Mali Müşavir), Vedat Bacanlı (Noter), Tevfik Ilıcak, Nedim Boyraz (Yeminli Mali Müşavir), Mehmet Özer (Müteahhit).

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız