SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu İhale İptal Edilmelidir!..

A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ

15 Mart 2008 tarihli Görüş Gazetesi’nde Malatya Belediyesi’ne ait bir taşınmazın satış ilanı yayınlandı. İhale ilanında satılacak yerin niteliği ve yeri 2886 Sayılı Yasa’ya uygun olarak açıkça belirtilmediği için önce kimsenin pek dikkatini çekmemiş olabilir.

Ancak ihale konusu taşınmazın muhammen bedelinin 45 trilyon + KDV oluşu, rakamları okuyabilen dikkatli insanların dikkatini çekmiş ve “Bu yer neresi acaba?” diye meraklandırmıştır.

Yapılan araştırmada ise, satış prosedürü yerine getirilmekte olan bu yerin Hal Binası olduğu anlaşılıyor.

Malatya Belediyesi’nce altyapısı ve özellikle trafik sorunu düşünülerek yapılmış modern bir hal binası yokken, bu yerin neden satışa çıkarıldığı anlaşılamamıştır.

Şu andaki hal binası konumu itibarıyla Malatya’nın daha uzun yıllar sorunsuz olarak ihtiyacına cevap verecek durumdadır.

Duyumlara göre hal binası satıldıktan sonra bu satıştan elde edilecek para ile yeni bir hal binası yapılacakmış. Arkadaşlarımız, belediyenin ilgili birimiyle görüştü. Alternatif yer bile kafalarında net değil. Şehir Mezarlığı'nın yanı sıra Beylerderesi civarı gibi bir laflar da ediliyor. Şehir Mezarlığı civarının olma şansı daha yüksek deniyor. Mevcut hal binası esnafı da buraya yerleştirilecekmiş!. Eğer böyle düşünülüyorsa bu durumda sanayi kavşağında meydana gelebilecek trafik şıkışıklığına nasıl bir çözüm getirileceği uzman kuruluşlara sorularak halledilmiş midir?

İhale ilanının 8 inci maddesinde, taşınmazın satış işlemlerinden sonra 8 ay içerisinde alıcıya teslim edileceği bildirilmektedir.

Şimdi düşünelim; Malatya Belediyesi yeri sattı parasını alıp yeni bir hal binası yaptırdı. Bu defa hal binası esnafının hepsi “En iyi yerler bizim olsun.” diye bir mücadeleye girişecekler. Esnaflar arasında kavga çıkacak. Yerini beğenmeyen esnaf eski hal binasından çıkmayacak ve dolayısıyla Malatya Belediyesi de 8 ay içerisinde yeri alıcısına teslim edemeyeceğinden büyük bir tazminat ödemek zorunda kalacaktır.

Belediye Başkanı belki bu satışla ilgili olarak hal binasında birkaç esnafla önceden görüşmüş olabilir. Ama şu çok iyi bilinmeli ki, her “olur” diyenin gönlünden iyi bir yer kapmak sevdası geçer. Bu sevda gerçekleşmezse, onlar da Belediye Başkanı’nın aleyhine dönerler.

Malatya Belediyesi nasıl “Yeri satıştan sonra 8 ay içerisinde teslim edeceğim.” taahhüdü altına girebilir? Bir gayrimenkul satıldıktan sonra bütün hakları yeni malikine geçer. Buradaki esnaf yerinden çıkmazsa yeni malik, o kadar esnafla yıllarca mahkemeleşmek zorunda kalacaktır. Bunun zararını da Malatya Belediyesi ödeyecektir.

Belediye’nin yeni mal sahibi ile kiracılar arasına girmeye hakkı da yoktur. Belediye, yeni mal sahibinden yana tavır alıp da, bu sahaya girecek taşıtları engellemeye kalkarsa, bu defa; hal binası esnafıyla, bakkalıyla, manavıyla, pazarcısıyla,el arabası üzerinde sebze-meyve satarak geçimini sağlayan dar gelirlisiyle karşı karşıya gelir ki, bunun sonuçları da hiç iyi olmaz.

Malatya Belediyesi bu yeri acele olarak –muhtemelen müşterisini de bulup- satma kararı aldığına göre belediye borç batağına batmıştır. Şimdi bu borç batağından kurtulmak ve yaklaşan mahalli seçimlerden önce bazı yatırımlar yapmak amacıyla bu yer sonuçları düşünülmeden satılmak istenmektedir.

Malatya Belediyesi’nin maddi durumu çok kötü ve bu yeri satması mutlak gerekiyorsa bunu önceden kamuoyuna açıklamalı ve tartışmaya açılmalıydı. Bunun bir faydası da ihaleye katılımı fazlalaştırırdı. Satış tarihinden 10 gün önce yayınlanan ve neresi olduğu açıkça belirtilmeyen bir gazete ilanıyla masraflarıyla birlikte belki de 60 trilyonu bulacak Malatya’daki bir yerin satışına hiç kimse önceden haberi ve hazırlığı olmadan katılamaz.

Özel olarak hazırlanmış ihale şartnamesine bakıldığı zaman zaten bu yerin alıcısının hazır olduğu ve bu alıcının da bir yabancı ortaklık olduğu anlaşılır gibi..

İhale ilanında; neresi ve niteliği ile son imar durumunun ne olduğu, üzerinde kaç işyerinin bulunduğu, bu işyerlerinin şu andaki durumu ile ne amaçla kullanıldığı açıkça belirtilmediği için bir Malatyalının bile anlayamayacağı, değeri masraflarla birlikte belki de 60 trilyonu bulacak ve 8 ay sonra yer teslimi yapılacak bir taşınmazın, 10 gün sonra yapılacak ihalesine yabancı bir ortaklığın nasıl hazırlanarak katılacağı anlaşılabilir değil...

Burada insanın aklına ilk gelen:

Bu yerin satışı ile ilgili olarak yabancılarla veya bunların Türkiye’deki yerli ortaklarıyla önceden oturup konuşulmuş ve gerekli imar değişiklikleri yapılmış, yabancıların bu ihaleye katılıp bu yeri almaları için ihale şartnamesi de ona göre hazırlanmıştır.

Çünkü Malatya Belediyesi Tarihi’nde ilk defa yabancılara gayrimenkul satışı için özel bir ihale şartnamesi hazırlanmıştır.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın’ın bu ihale ile ilgili olarak ihale öncesinde yabancı ortaklıkla görüşme yaparak ihale şartnamesi hazırlattığına inanmıyoruz. Ama bu işle ilgili bazı Malatyalıların Belediye Başkanı Cemal Akın veya yakın çevresiyle ihale öncesi temasa geçerek telkinde bulunarak bu şartnameyi hazırlattıkları da akla gelmiyor değil...

Şimdi bizim merak ettiğimiz, bu ihaleye yabancıların katılımını sağlayacak olan Malatyalılar kimler ve menfaatleri nedir ?

Sonuç olarak,yasalara aykırı yapılacak olan bu ihale iptal edilmeli ve kamuoyunda tartışmaya açılmalıdır.İptal sebeplerine gelince:

1- İhale ilanının 1. maddesinde, satılacak taşınmazın niteliği ve yeri açık bir ifadeyle yazılmamıştır. Burada yerin Hal Binası olduğu, kaç metrekare yapı alanı bulunduğu ve yapıların nasıl olduğu ile mevcut imar durumu belirtilmemiştir.

2- 2 nci maddede, İhalenin 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapılacağı ve geçici teminat olarak 1.350.000,00 YTL yatırılacağı bildirilmişse de, 4 üncü maddede ise “ muhammen bedelin en az yüzde üçü “ denilerek kafa bulandırılmıştır.

3- 3 üncü maddede, ihale şartnamesi ve diğer evrakların mesai saatleri içerisinde Emlak İşleri Müdürlüğü’nde görülebileceği belirtilmişse de, Devlet İhale Kanunu’nun 12 ve 18/b maddesine göre, 45 trilyonluk bir ihalenin şartname ve eklerinin nereden ve nasıl alınacağı belirtilmemiştir. Bu durumda Devlet İhale Kanunu gore ihaleye katılacak kişilerin gerekli belgeleri alarak işin uzmanlarına inceletme hakları engellenmiştir.

4- İhale ilanında şahıslar tarafından zarfların “kaşeleneceği” belirtilmiştir. Yasada böyle bir hüküm olmadığı halde, bu zorunluluk neden getirilmiştir? Herhalde burada mühür ile kaşe birbirine karıştırılmıştır.

5- 8 inci maddede gayrimenkulün, satış işlemlerinden sonra 8 ay içerisinde alıcıya teslim edileceği bildirilmişse de, paranın nasıl ödeneceğine dair bir açıklık getirilmemiştir.

6- İhale ilanının 6 ncı maddesinde “Yabancı istekliler için; Türkiye’de edinilmesine ilişkin kanuni şartları taşımak…” denilmiş, ne edinilmesi gerektiği yazılmamıştır.

Bu İHALE İPTAL EDİLMELİDİR. Çünkü:

Resmi Gazete’de yayınlanan ihale ilanı 2886 Sayılı Kanun’un 17 nci maddesinin 3 üncü fıkrasına uygun olarak yapılmamıştır. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 17 nci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre ihale ilanının, ihale tarihinden en az 10 gün once yayınlanması gerekirdi. Bu ilan 18 Mart 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış olup, ihale tarihi de 27 Mart 2008 olduğuna göre ihale tarihinden 9 gün önce yayınlanmıştır.(Basın İlan Kurumu’na geç gönderilen ilan da süresi içerisinde yayınlanmamış olabilir. Basın İlan Kurumu Mevzuatına göre yayın gününden en az 10 gün once Kurum’un eline geçmeyen resmi ilanların yayınlanmamasından Kurum sorumlu tutulamaz. İlanı zamanında göndermeyen idare sorumludur.)

2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 20 nci maddesine göre de” 17 ve 18 inci maddelerdeki hükümlere uygun olmayan ilanlar geçersizdir. Bu durumda ilan yenilenmedikçe ihale yapılamaz.” hükmü de dikkate alınarak bu ihale iptal edilmeli ve konu her yönüyle kamuoyunda tartışılmalıdır.

Belediye, aslında meclisten, herhangi bir açıklama yapılmadan, "su gelirinin yüzde 60'ını 30 yıllığına devretme"ye yönelik yetki alınması hikayesi ile ilgili "gerçek dışı" iki açıklamadan sonra, bu sitede yazılan "Unutkan Başkan" yazısı karşısında bir yanıt verememişti. Şimdi yukarıda yazdığımız "Hal Binası Satışı" meselesi de acil yanıta muhtaçtır.

Malatya'nın Belediye Meclisi, iktidarıyla- muhalefetiyle bu tür konularda işlevini yerine getiremediği gibi, birçok iş ve işlemden haberdar bile değildir. O mecliste bunların sorulacağını ve sonuç alınıncaya kadar takibini beklemek, bugüne kadarki performansına bakılırsa çok da mümkün değildir.

Kamuoyunun dinamik unsurları; sorumlu siyasi partiler, meslek kuruluşları ve tüm ilgililer, belediyeden yukarıdaki sorularla ilgili yanıt talep etmelidir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız