SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu İnsandan Zarar Gelir mi?'

A- A+ PAYLAŞ

Ahilik Kültür Haftası Malatya'da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başladı.

Malatya'da Ahilik Kültür Haftası nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı'nın önünde yapıldı. Mehteran Takımının gösterisi ile başlayan törende Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından anıta çelenk sunumu yapıldı. Törene Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel ile birlikte, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile Kredi Kefalet kooperatifi Başkanı Ali Evren ve esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları katıldılar. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi.

Ahilik Kültür Haftası nedeniyle ikinci tören Halk Eğitim Merkezi'nin eski salonunda yapıldı. Törene Vali Ulvi Saran,AKP Malatya Milletvekili İhsan Koca, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Bayram Yumrutepe, Vakıflar Bölge Müdürü Ali Seydi Akduman, Yeşilyurt belediye Başkanı Mehmet Kavuk, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve ESBO Başkanı Şevket Keskin, Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, çok sayıda esnaf ve sanatkar odası başkanı ve öğrenciler katıldılar.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve ESBO Başkanı Şevket Keskin yaptığı konuşmasında, "Bin yılık bir süreçte Ahilik Kültür geleneğini, o güzel adetini yaşatmak için çaba harcıyoruz ve bundan sonrada bu güzel kültürü yaşatmaya devam edeceğiz. Özellikle de Ahilik Kültürünü gençlerimizin çok iyi okuması gerekir. Okuduğunuz zaman, kardeşliği, hoşgörüyü, istikrarı, cömertliği ve yiğitliği görürsünüz. Ahilik sistemi önce insanı almıştır. Ekonomiden önce insanı ön plana almıştır. Yoldan geçen fakirine, yoksuluna bakmıştır. Bacıyan-ı Rum Teşkilatını kurarak, yani Anadolu Kadınlar Birliği'ni kurarak, binlerce yıl öncesinde kadınlara gereken hakları ve ekonomik özgürlükler vermiştir. Ahilik için eline, diline, biline sahip olacaksın deniliyor. Bunlara sahip olan bir insandan hiç bir zarar gelir mi?. Peygamberimiz, 'Komşusu, aç iken tok yatan bizden değildir' demiştir. Ahilik kültürü işte bu temel üzerinde kurulmuştur. Bizim esnafımız, sabah ikinci müşterisi dükkanına geldiğinde 'ben siftah yaptım, komşuma gidin oda siftah etsin' diyor" ifadelerini kaydetti.

Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır'da Ahilikte yüzyıllar öncesinde kaliteli mal üretim ve hizmet anlayışını ön planda tuttuğunu söyleyerek, . "Ahilik daha çok İslam'dan etkilenmiştir. Üretimin kaliteli olması için bu sistem kurulmuş. Tüketiciye hile yapanlara bir ceza sistemi getirmiş. Bir terbiye, bir disiplin çerçevesinde çıraklar yetiştirilmiş. Üretim ve ticaretin bir kurul içinde yapıldığının bir göstergesidir. Bizim bunları yaşatmamız gerekiyor. Bunları günümüze taşıyarak yaşatmalıyız" dedi.

Vali Ulvi Saran, bugün yönetim ve idare sistemiyle ilgili olarak ön planda tutulmaya çalışılan kurul ve kavramların bin yıl önce Ahilik siteminde kullanıldığını belirterek, Ahilik Sisteminin sosyal yardımlaşma ve dayanışmada çok ciddi işlevler yürüttüğünü kaydetti. Vali Saran, "Ahilik sisteminin yeni nesiller tarafından bilinmesi gerekiyor. Biz Ahiliği bir yılda bir kez değil, belli bir programla da anlatılması gerekiyor" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Arslan, " Fütüvvet; gençliği, yiğitliği ve cömertliği, fazileti, aynı zamanda da bunların sosyolojik anlamda teşkilatlanmış halini ifade eder. Dini temelde kahramanlık ve yiğitlik ülküsü. Temeli Kur'an'a ve İslam tarihine dayanır. Ahilik Türklere has bir fütüvvettir ve Türk Akılığının İslamileşmiş şeklidir. Ahilik Türk kültür ve zevkinin Ortaçağ 'İslam Fütüvveti ve gelenekleri'yle beslenmesi ve Anadolu Selçukluları zamanında, Anadolu’daki sosyal, kültürel, ticari ve siyasi şartların etkisi sonucunda oluşmuş ve gelişmiştir. Ahilik bir Türk Fütüvveti hareketidir. Bu Fütüvvet hareketi Anadolu'da, İslam dünyasının hiç bir yerinde görülmemiş biçimde Türkler arasında gelişme göstererek Ahi Teşkilatı'nı doğurmuştu. Ahilik sadece bir meslek örgütlenmesi değildir. İdeal bir insan tipi oluşturma, ahlak ve sorumluluk edindirme projesidir. İslam ahlakı ve Türk yiğitlik ve kahramanlık ülküsü. Erdemli, emeği ile geçinen, savaşçı mücadeleci, girişimci bir prototip. " dedi.

Doç. Dr. Arslan, Ahi Evran'ın ilim ve ameli bir arada tutan bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek, "Ahi Evran, mesleki eğitime, vatandaşı mesleklere yöneltmeye önem vermiştir. Çırak, kalfa ve ustaların dini eğitimi ile ilgilenmiş, ilmi ve de halk tipi eserler kaleme almıştır, Anadolu'da yazılan ilk ilmihal ona aittir. İlahiyatçı kimliği yanında filozof kimliği de yanın da filozof kimliği var. Teşkilatçı kişiliğe sahip" şeklinde bilgi verdi.

ÖZ'ÜN MESAJI..
Bu arada, AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Ahilik Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, "13. yüzyılda Ahi Evren tarafından kurulan Ahilik; sosyal ve ekonomik düzeninin sağlanmasında etkili olan bir yapıdır.

Temelinde inanç, ahlak, güven, doğruluk, tövbe ve hidayet gibi kurallara uyma zorunluluğu olan birlik, beraberlik, sosyal yardımlaşma, kardeşlik, huzur, güven, dürüstlük ve hoşgörü gibi özellikleri ön plana alarak günümüze kadar gelmiş ve bizden sonraki nesillere aktarılması gereken bir kültürdür.

Ahilik her ne kadar esnaf, sanatkâr, tüccar ve çalışanları kapsayan bir teşkilat olsa da asıl maksatı insandır. Yani asıl amacı ilkeli, özellikli, kaliteli insan yetiştirmek olup bu değerler sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktadır.

Yine Ahilik yüksek ahlak değerleri olan insanlık demektir. Kutlamalarla anlam kazanan ahiliğin değerlerini bilmeye ihtiyaç vardır. Çünkü ahilik aynı zamanda bir hayat tarzıdır. Dolayısıyla ahiliği sadece bir meslek örgütlenmesi olarak görmemek gerekir.

Kaliteli, vasıflı özellikler arayacaksak; sosyal, ekonomik ve kültürel yapının bu güne kadar gelmesinde etkili olan ahilik ve loncalar teşkilatını bilmemiz, anlatmamız gerekmektedir. Ahilik, milletimizin önemli bir zenginliğidir, mirasıdır.

Hükümet olarak üreticimizi, esnafımızı ve sanatkârımızı destekliyoruz. Ve her zaman onların yanındayız. Çünkü ülkemiz adına sosyal ve ekonomik kalkınmayı önemsiyoruz.

Malatya Milletvekili, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz; Ölümsüz bir eser bırakan ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ı ve teşkilata hizmet edenleri rahmet ve minnetle anarak, ahilik kültürünün yaşatılarak aynı zamanda gelecek nesillere aktarılması vurgusunda bulundu. Bu vesile ile başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere milletimizin Ahilik Kültür Haftasını en içten sevgi ve selamlarımla kutluyorum."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız