SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu İşi Mahşere Bırakmayalım'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:11:13
'Bu İşi Mahşere Bırakmayalım'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü tarafından, 6552 sayılı kanun ile getirilen alacakların yapılandırılması ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) yapılan toplantıya;  SGK  Sigortalı Primler Daire Başkanı Gökhan Tuna, Malatya SGK İl Müdürü Ayten Kara, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç,  Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren ile meslek kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve esnaflar katıldı. 

"Zamanında Ödeyenlerde Düşünülmeli"

Toplantıda söz alan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, alacaklardaki yapılandırma ile ilgili çalışmayı yaklaşık bir yıldır beklediklerini söyleyerek, "Bu kapsamda Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyeleri de odaya olan borçlarını yapılandırabilecekler. Son müracaat 30 Kasım günü, üyelerimiz bu fırsattan mutlaka yararlanmalı. Ayrıca; borçlarını zamanın da ödeyenleri ödüllendirecek çalışmalar bizleri sevindirecektir. Biz bu bilgilendirme toplantısı için yaklaşık 5 bin kişiye SMS attık. Ancak salona baktığımızda ilginin oldukça az olduğunu görüyoruz. Malatya'daki bütün toplantılarda benzer durumla karşılaşıyoruz. İnşallah ileride daha bilinçli oluruz." ifadelerini kullandı. 

"Devamlı İletişim Halindeyiz"

Malatya SGK İl Müdürü Ayten Kara ise konuşmasında; "SGK, insanların doğumundan ölümüne hatta öldükten sonra 'hak sahiplerine yapılan yardımlar anlamında' insanların yanında olan büyük bir kurumdur. Bizler bu görevi yaparken, etkin, hızlı ve kolay hizmeti güler yüzle yapmaya çaba sarf ediyoruz. Gerek sivil toplum kuruluşları, gerek kamu kurum ve kuruluşları ile iletişim halindeyiz. Sosyal güvenlik alacaklarının büyük bir kısmına yapılandırma getirildi. Buna af değil, bir yapılandırma olarak bakıyoruz. " dedi. 

"Devletin Malatya'dan bir hayli alacağı var"

Toplantıda son olarak söz alan SGK Sigortalı Hizmet işlemleri Daire Başkanı Gökhan Tuna, "Malatya ili ülkemiz açısından önemli bir ildir. Malatya'da prim borcu olan iş yeri sayımız 15 bin 968'dir. 15 Ekim itibariyle aktif sigortalı bildirim yapan iş yerlerinin sayısı 10 bin 398, gayri faal iş yerlerinin borçlarını da kattık mı; toplam borç tutarı 118 milyon 180 bin 228 TL'dir. Prim borcu olan esnaf sayımız ise 18 bin 417 kişidir. Malatya'da 31 bine yakın kendi hesabına çalışan ve tarımsal faaliyetlerde bulunan esnafımız var, bunların yarıdan fazlası borçlu durumda. Bunların borç tutarları 140 milyon 693 bin 902 TL. Bu rakamlara baktığımız zaman Devletin Malatya'dan bir hayli alacağı var gibi görünüyor. Umarız bu yapılandırma fırsat olur bizler için. " ifadelerini kullandı. 

"Sağlıklı Prim Ödemesini Zedeliyor"

MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'un, borçlarını zamanında ödeyenler içinde ödüllendirme önerisine de değinen Tuna; "Daha öncede bir yapılandırma çıkmıştı. Yaklaşık 3,5 yıl sonra bir yapılandırma daha çıktı. Oda başkanımız beklentileri karşılamadığından bahsetti. Konuşmasında primlerinin vaktinde ödeyenlerin ise bunlara serzenişte bulunduğunu söyledi. Aslında baktığımızda 3.5 yılda bir yapılandırma çıkması Avrupa Birliği ilerleme raporlarında eleştiri konusu oluyor. Bu durum sağlıklı prim ödemesini zedeleyen bir durum. Tabi gücü imkânı olmayan esnafların, kazançları yerinde olmuyor belki. Aslında yapılanmalara, aflara zamanında cevap vermek önemli. " dedi. 

SGK Açısında Yapılandırma Kapsamı

Tuna yapılandırma kapsamına giren konuları ise şöyle sıraladı: 

"SGK açısından; Sigorta primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi, Genel sağlık sigortası primi, İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primleri, 2925 ve Ek 5 sigortalılığından doğan borçlar, Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile ek karşılık primi, Kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, 30 Nisan 2014 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, Aylık almakta iken kamuya ait iş yerlerinde çalışmaları nedeniyle (5335 sayılı Kanun gereği) aylıkları kesilmesi gerekenlere, 11 Eylül 2014 tarihini takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin, 30 Nisan 2014 ve öncesinde işlemiş oldukları fiiller dolayısıyla uygulanan idari para cezalarından, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanlar."

Başvuru Tarihleri ve Detaylar

Genel Sağlık Sigortası alacakları için son başvuru tarihinin 30 Nisan 2015 olduğunu söyleyen Tuna, diğer borçlar için ise bu sürenin 31 Aralık 2014 tarihi olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı; 

"Yapılandırma kapsamındaki prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaatı gerekiyor.

Borçların Taksitlendirilmesi

Yapılandırılan borçların; 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödebilecek, Bu durumda yapılandırmaya esas tutarlara; Altı eşit taksit için (1,05), Dokuz eşit taksit için (1,07), Oniki eşit taksit için (1,10), Onsekiz eşit taksit için (1,15) oranında vade farkı uygulanacağını,

İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksit yapılabilecek.

Spor kulüplerine 42 aya kadar taksit imkanı getirilmiştir.Bu takdirde yapılandırmaya esas tutarlara; 24 eşit taksit için (1,20), 30 taksit için (1,25), 36 eşit taksit (1,30) 42 eşit taksit için (1,35) oranında vade farkı uygulanacaktır.

Yapılandırmanın Bozulacağı Durumlar

Yapılandırma taksitleri ile taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi  halinde, taksitlendirme hakkı kaybedilecektir. 

Ayrıca, 4/b kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı olanların, prim borçlarını yapılandırmaları halinde ödeyecekleri taksit tutarlarını T.C. Kimlik numaraları ile www.sgk.gov. tr. internet adresindeki “E-SGK” bölümünde yer alan “E-Hizmetler” menüsünden yahut “https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/” linkinden de görebileceklerdir."

"Mahşere Kalmasın Diye Çalışma Yapıyoruz" 

Son olarak kayıt dışı işçi çalıştıranlar için uyarıda bulunan Tuna, bu durumun mahşerde de hesabının sorulacağını belirterek, " Biz bunlarla ilgili mahşere kalmasın diye çalışmalar başlattık. Bakanlıklar, bankalar ve kuruluşlar ile ortak çalışmalar yapılıyor. İş ve işlemler tek tek inceleniyor. Kayıt dışı çalıştırılanların bu çalışmalar ile tespiti artık çok kolay yapılıyor. Kayıt dışı çalıştırılan bir işçinin herhangi bir yerde bilgisi elimize geçerse, onun kayıt dışı çalıştığı iş yerini tespit etme kabiliyetimiz çok yüksek. " dedi. Yüksek ücretle çalıştırılan işçilerinde düşük ücretle çalıştığının gösterildiği gibi durumlarla da karşılaştırıldığını ifade edin Tuna, " Bu konularda da aralıksız çalışmalar var. Etkin bir kontrol yapılıyor. " diye konuştu.

HABER: Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız