SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu İşi Yokuşa Sürmektir!'

A- A+ PAYLAŞ

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) Şevket Keskin, Malatya Belediyesi’nin geçtiğimiz haftalarda iş yeri açma veya çalıştırma ruhsat olmayan esnaflara gönderdiği ‘Bir aylık süre içinde iş yeri ruhsatı almaları’ yönündeki tebligatına tepki gösterdi.

Keskin, isim vermeden aralarında Ahmet Çakır’ın belediye başkanı olmadan önce ortağı olduğu Bil-Grup İnşaat tarafından Çamurlu’da yaptırılan ancak kullandığı yoğunluk karşılığında bağışlaması gereken arsanın sahte evrakla bağışlamış gibi gösterdiği inşaatı da kastederek, bu inşaatında aralarında bulunduğu imar yolsuzluğuna konu inşaatlara tanınan kolaylığın, esnafa da gösterilmesi çağrısında bulundu.

Keskin, ruhsatının imara aykırı olduğu gerekçesiyle savcılıkça imar yolsuzluğu kapsamında soruşturması devam eden bazı “ruhsatsız, yasadışı” inşaatların yasal hale getirilmesi için bunların sahiplerine tanınan özel koşulları, sağlanan “çok özel kolaylıkları” kastederek “Şimdi belediyenin yaptığı ile esnafın yaptığı arasında ne fark var ki? Her ikisinde de ruhsat yok. Biz elbette ruhsata karşı değiliz. Esnafımız ruhsatını alsın. Ama bu işler ‘yetki bende, güç bende’ diyerek bir dayatma ile olmaz. İstişare içinde çözülmesi lazım. Bütün o büyük firmalara kolaylık gösterilmişse esnafa da bir yapılandırılma yapılsın” dedi.

Belediyeye başvurup ruhsat işlemlerini başlatmak isteyen esnafın karşısına bu kez de çöp ve çevre temizlik vergisi, su borcu gibi birikmiş borçların çıkarıldığını, belediyenin ruhsat almaları için önce birikmiş borçları ödenmesini istediğini aktaran Keskin, “Kimi esnafın 5-6 bin liraya varan borcu çıkıyor. Esnafın bu borcu bir aylık süre içinde ödemesinin imkanı yok. Amaç sorunu çözmek mi yoksa işi yokuşa sürmek mi bunu anlamış değiliz. Esnafın içinde bulunduğu ekonomik durum ortada. En azından bu borçların ödenmesi için belli bir süre tanınması, yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bir ay içinde hiçbir esnaf bu kadar parayı ödeyemez. Esnafın kepenk kapatması da kimsenin hayrına değildir” diye konuştu.

Belediyenin, yetkilerini kullanmak istemesine de bir itirazları olmadığını ifade eden Keskin şöyle konuştu:

“Bizim, iş yeri açma ve çalıştırma konusunda yönetmeliklerde belirtilen şartların yerine getirilmesine ve yasalara uyulmasına bir itirazımız olmaz, olamaz. Ancak esnafın da bu şartları yerine getirmesi için gerek borç yapılandırması gerekse ödeme kolaylığı gibi bir takım sorunu gerçekten çözmeye yönelik adımlar atılması gerekiyor. Elbette bu konudaki yetki ve güç belediyeye ait. Ama ‘yetki ve güç bizde diye’ esnaf camiası ile istişare etmeden alınan bazı kararların ne belediyeye, ne esnafa ne de Malatya’ya faydası olmaz. Önümüzdeki günlerde bu sorunları belediye başkanımız ile bir kez daha görüşeceğim.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız