SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu İşte 7 Bin 500 Çalışan Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:44:11
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, 111 adet meyve-sebze işleme ve paketleme işletmesi bulunduğu belirtilip, bu işletmelerde yaklaşık 7 bin 500 kişi istihdam edildiği ifade edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, “ “İlimizde; 111 adet meyve - sebze işleme ve paketleme işletmesi bulunmakta ve bu işletmelerde yaklaşık 7 bin 500 kişi istihdam edilmektedir. Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) verilerine göre ilimizde yaklaşık 30 bin aile kayısı tarımıyla uğraşmakta ve doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 200 bin kişi geçimini bu sektörden temin etmektedir” ifadelerini kullandı.

Malatya’nın meyvecilik için uygun toprak ve iklim şartlarına ve yeterli su varlığına sahip olduğuna dikkat çeken Selvi, “İlimizde18 adet fidan üreten firma olup; çeşitli meyve türlerine ait yıllık fidan üretimi yaklaşık 1 milyon 800 bin adettir. Ayrıca Hekimhan ilçesinde ceviz, Arapkir ilçesinde üzüm, Yeşilyurt ilçesi Kiraz, Doğanşehir ilçesinde Elma, İl genelinde dut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bakanlığımız ve Valiliğimizin ortaklaşa yürüttüğü Meyveciliği geliştirme Projesi kapsamında 2009 yılından itibaren bu güne kadar 4 bin 290 da alanda 760 bahçe tesis edilmiştir” dedi.

Selvi, daha sonra şunları söyledi: “İlimizde 9 adet yıllık 7 bin 200 ton kapasiteli soğuk hava deposu mevcut olup bu depolarda yıllık 3 bin 600 ton ürün depolanmakta olup Doğanşehir ilçemizde Elma Üreticileri Birliği ve Arapgir İlçemizde Üzüm Üreticileri Birliği bulunmaktadır.”

Selvi, Kayısı üretimi konusunda da şunları söyledi: “İlimizin en önemli geçim kaynağı kayısıdır. Malatya, Türkiye taze kayısı üretiminde yüzde 60, kuru kayısı üretiminde ise yüzde 90’lık bir paya, dünya yaş kayısı üretiminde yüzde 12, dünya kuru kayısı üretiminde ise yaklaşık yüzde 65’lik bir paya sahiptir. 2012 yılı içerisinde 100’ü aşkın ülkeye 101 bin 540 ton kuru kayısı ihracatı yapılmış ve 298 bin 301 dolar ihracat getirisi sağlanmıştır.”

Selvi, destekler konusunda da, “Meyve ve Sebze sektörüne; Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK), Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Bölgesel teşvikler, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından da destekler verilmektedir.

Yine Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı Ekonomik Yatırımlar kapsamında ve Tarımsal desteklerden Bitkisel üretim destekleri kapsamında meyve ve sebze sektörüne destek sağlanmaktadır”dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız