SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Kafayla İşler Çok Zor!

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:16:23
Bu Kafayla İşler Çok Zor!
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından 5- 8 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Tarım Teknolojileri, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nda, başta Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere Malatya şehir ekonomisine yön verme iddiasındaki kuruluşların standları fuar süresince bomboştu. 
 
Buna karşılık Sivas, Elazığ ve Ağrı valiliklerinin açtığı standlar tam anlamıyla fuar için hazırlanmış içerik ve zenginlikteydi. 
 
Mekan: Malatya Bölgesel Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı. 
Zaman: Fuar ziyaretlerinin en yoğun olduğu 7 Nisan Cumartesi günü. 
 
Fuar en yoğun gününü ve saatlerini yaşıyor. Özellikle kamu kuruluşları tarafından hazırlanan ve illerin ya da bölgelerin özellikli ürünlerinin sergilendiği, tanıtıldığı standlar sadece Malatya’dan değil, çevre illerden gelen çok sayıda ziyaretçi ile dolup taşıyor. Sunumlar, tanıtımlar yapılıyor. Bireysel ve kurumsal ziyaretçilere ürünler hakkında ayrıntılı bilgiler aktarılıyor. 
 
Sivas, Elazığ ve Ağrı valiliklerinin standları bu anlamda dolup taşıyor. Standların hazırlanmasındaki ciddiyet ve sergilenen zengin içerikli ürünlerin yanısıra, ziyaretçilere bilgi aktarmak konusunda yeterli ve yetkin personel bulundurulması bu illerin standları farklılık yaratıyor fuar süresince.
 
Buna karşılık Malatya’nın düzenlediği bu fuarda başta Malatya şehir ekonomisinin can damarı olan kayısıcılık olmak üzere şehir ekonomisine yön verme iddiasındaki Malatya kurum ve kuruluşlarının kiraladığı standlar ise bomboş. Çoğunda bir masa ve birkaç sandalye ve kurumun flamasından başka bir şey yok kocaman standda. 
 
Malatya TSO Standında İn Cin Top Oynuyordu 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın standı bu anlamda tam bir skandal örneği. Bir hayli büyük standda bir sandalye, birleştirilmiş iki masa, bir bayrak ve birkaç TSO flamasından başka bir şey yok. Ha, bir de Kredi Garanti Fonu’nun flaması.. Ama standda Malatya, Malatya ekonomisi, Malatya’nın yetiştirdiği, ihraç ettiği ürünler ya da dışardan gelecek  tüccar ve sanayicilere yönelik ‘Malatya’da yatırım olanakları’ konusunda tek sayfalık bir tanıtım materyali bile yok… KGF flaması asılmış ama, kısa süre önce faaliyete geçen bu kurumun Malatyalı sanayici ve üretici için ne anlama geldiğini anlatacak bir kişi bile bulunmuyordu standda…
 
Ticaret Borsası Standını TSO Standından Farklı Kılan Tek Şey Sandalye Sayısının 4 Olmasıydı 
Malatya TSO standının bitişiğindeki Ticaret Borsası standı  TSO kafasından çok farklı değil. Tek fark standda oturan bir şahsın ve sandalye sayısının 4 olması. Ama standda in cin top oynuyor. Çünkü o da bomboş. Kayısı üreticisi ile fuar zemininde buluşarak kayısı piyasasının ve üreticisinin sorunlarını yüzeysel de olsa konuşmak, ya da Malatya dışından gelen ziyaretçilere kayısının tanıtımının yapılması gibi bir faaliyette bulunmak Ticaret Borsası yetkililerinin umurunda değil demek ki… Kayısıda büyük miktardaki stok durumunun hasat mevsiminde yaratacağı sorunlar da anlamlı olmamalı ki, temel faaliyet alanı kayısı piyasası olan Ticaret Borsası 4 sandalye atmak dışında başka bir zahmete girmeyi gereksiz görüyor.
 
Böyle Olur (!) Kayısı Başkenti’nin Kayısı Araştırma Vakfı Standı 
Malatya Valiliği tarafından asıl amacı dışındaki faaliyetlerde kullanılan, Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı standı da bomboş standlar kategorisinde ön sıralarda. Standda birkaç afiş, iki sandalye ve bir görevli dışında bir şey yok. . 
 
Yanlışlarla dolu ve içerik / teknik bakımdan son derece amatör bir Valiler Belgeseli’ne oluk oluk para akıtanlar, temel varlık gayesi kayısıya dair hizmet üretmek olan vakfın fuar standını düzenlemeyi angarya uğraş olarak görmüş olmalı ki, stand koca bir boşluktan ibaret olarak arz-ı endam ediyor. 
 
Kayısının Başkenti eksenli nutukları atmayı pek seven bürokratların yönettiği  Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı’nın standı, Kayısının Başkenti’nde utanç varici bir manzara arz ediyor. Çünkü asıl iştigal alanı kayısıyı dünyaya tanıtmak, kayısıya ilişkin araştırma ve lansman projeleri üretmek olan vakfın standında kayısıya dair tek bir materyal yok. Materyali geçtik, bir kayısı çekirdeği bile yok. Film Festivali gibi kayısı ile doğrudan ilgisi olmayan projeler için parasal kaynak olarak kullanılan Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı’nın asıl amacından saptırılmasının yarattığı manzara standın manzarasıyla örtüşmesi açısından çarpıcı bir örnek oluşturuyordu. 
 
Fuarda bir başka boş  stand da Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’na ait olandı.  Birkaç sandalye, masa, birkaç kayısı ve Malatya fotoğrafı… Al sana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu. Ne işe yarıyorsa…
 
Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen fuara ilişkin bir değerlendirme yapılacaksa fuarın en büyük faydasının ‘Malatya neden kaybediyor?’  sorusuna verdiği somut cevaplar olduğunu söyleyebiliriz. 
 
Tabii, fuar kapsamında işini ciddiyetle yapan kimi kurumları ayırarak: Tarsim Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Sultansuyu Tarım İşletmeleri (Sultansuyu Harası), Battalgazi Meslek Yüksek Okulu ve Battalgazi Tarım Meslek Lisesi gibi…
 
Kayseri’den kalkıp Malatya’ya gelen firma Malatya Tarım Fuarı’nda seyyar morg, cenaze yıkama, taşıma aracı ve tabut pazarlıyor, hatta satıyor ama Kayısının Başkenti’nde Kayısı ile doğrudan ilişkili kurum ve kuruluşlar standlarında Malatya ekonomisi, kayısı ya da Malatya’nın herhangi bir özelliği ile ilgili tek sayfalık bir broşür, dışardan gelecek ziyaretçiler için tek bir kayısı çekirdeği bile bulundurmayı düşünmüyor…
 
Kayısının Başkenti Malatya’yı bu kafa yönetiyor.
 
Ve Malatya bu kafayla kaybediyor.
 
Haber-Yorum: Niyazi DOĞAN 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız