SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Kandırılma Değil de Ne?!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:05:05
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere yönelik makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi tebliği kapsamında, desteklenecek makine ve ekipman listesinde yer almasına ve Malatya’da binlerle ifade edilen sayıda çiftçiden başvuru kabul edilmesine rağmen, başvuruda bulunan tek bir çiftçiye bile traktör verilmemesi Malatyalı çiftçilerin sert tepkisine yol açtı. 

Malatyalı çiftçiler, onlarca evrak hazırlayıp yaklaşık bir aylık zaman harcadıktan sonra kabul edilen başvurularının hayal kırıklığı ile sonuçlanmasının yanı sıra Malatya Gıda Tarım İl Müdürlüğü’nün bu konudaki vurdum-duymaz tavrını başta Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker olmak üzere çok sayıda ilgili kurum ve kişiye şikâyette bulundu. 

'Malatya’da 2000 başvuru alındı, tek bir traktör verilmedi'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 10 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’i yayımladı. Amacı, “Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerine katkı vererek uluslararası düzeyde rekabet edilebilirliği sağlamak için makine ve ekipman alımlarının desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir” şeklinde açıklanan 2014/10 numaralı tebliğe göre, tarımsal üretim ve faaliyetlerde kullanılmak üzere 41 makine ve ekipman için hibe desteği verileceği açıklandı. Aynı tebliğde hibe desteği sağlanacağı belirilen 41 makine ve ekipmanın da listesi yayımlandı. Tebliğde, her çiftçinin tek bir makine için başvuruda bulunabileceği de kaydedildi. 

Sözkonusu tebliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı 10 Mayıs 2014 tarihinden itibaren başlayıp 9 Haziran 2014 tarihinde sona eren başvurular kapsamında, Malatya’dan, kimi bilgilere göre 2 bin, bazı iddialara göre ise yaklaşık 6 bin çiftçi kendilerine tanınan tek makinelik hibe desteğini bahçe traktörü için kullandı. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı makine ve ekipman hibe desteği başvurularının tamamlanmasından sonra 2 Temmuz 2014 tarihinde kesinleşen ‘Asil ve Yedek Yatırımcı Listesi’ni açıkladığında ise, Malatyalı çiftçiler tam anlamıyla hayal kırıklığına uğradı. Çünkü, bahçe traktörü için yapılan başvurulardan hiçbiri olumlu değerlendirilmemiş ve binlerce başvuruya rağmen tek bir bahçe traktörü bile yoktu listelerde. 

‘Bahçe traktörü verilmeyeceğini bilseydik başka bir ekipman için başvururduk’

Malatyalı çiftçinin hayal kırıklığının yanı sıra bir de kızgınlığı vardı: İlgili tebliğe göre başvuru tek bir makine ya da ekipman için yapılabiliyordu. Malatya ve ilçelerinden hibe desteği için başvuruda bulunan çok sayıda çiftçi tercihini farklı makine ve ekipman için kullanırken en az 2 bin çiftçi de tercihini bahçe traktöründen kullandı. Ancak sembolik de olsa tek bir bahçe traktörü için hibe desteği verilmemiş olması, tercihini bahçe traktöründen yana kullanan çiftçilerin diğer makine ve ekipmandan yararlanmasını da engellemiş oldu. 

Makine ve Ekipman Hibe Desteği 2014 Kesin Listesi 2 Temmuz 2014 tarihinde açıklandı. Listeleri inceleyen çiftçiler, tebliğde yer alan, başvurusu kabul edilen ve büyük talep gören bahçe traktörü için tek bir kişiye bile hibe desteğinin sağlanmadığını görünce hayal kırıklığına uğradı ve uygulamaya sert tepki gösterdi. 

Konuyla ilgili olarak Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne şikâyetlerini ve tepkilerini bildiren Malatyalı çiftçiler burada tatmin edici bir cevap alamayınca, şikayetlerini BİMER üzerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve geçtiğimiz hafta sonu Malatya’ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e bizzat iletti. 

Yaşanan durumu ‘aldatılma’ olarak niteleyen çiftçiler, ‘Başka illerde açıklanan listeler incelendiğinde görülecektir ki bahçe traktörü için bu illerde başvuru yapan çiftçilere hibe desteği sağlanmış. Ancak Malatya’da binlerce başvuru alındı. Günlerce bu hibe desteğinden yararlanmak için talep edilen evrakları hazırlamak için uğraştık. Bir ayımızı bu işe verdik, para harcadık bu zaman içinde. Ancak tüm bu çabamıza rağmen tek bir traktör için bile hibe desteği verilmedi Malatya bazında. Bu durum aldatılma, kandırılma değil de nedir? Tek bir bahçe traktörü için bile destek verilmeyecek idiyse binlerce başvuru neden alındı. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

ARŞİV FOTO: Bahçe traktörleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız