SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Kimin Marifeti?

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:17:19
Bu Kimin Marifeti?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kent merkezinde 2011–2014 yılları arasında parkmetre hizmeti verecek şirketin belirlenmesi amacıyla düzenlenen ihaleyi kazandıktan 10 ay gibi kısa bir süre sonra Malatya Belediyesi’ne 611 bin TL borç takan, 270 bin TL’lik banka teminat mektubu sahte çıkan ve sözleşmesi feshedilen Hançe Parkmetre Şirketi’nin, şimdi de ihaleye katılabilme şartlarını taşımadığı halde ihaleye kabul edildiği ortaya çıktı. 

Malatya Belediyesi’nin 2010 yılında yaptığı ve kazanan Hançe Parkmetre firmasının 611 bin TL borç takarak kayıplara karıştığı Parkmetre ihalesinde skandalların ardı arkası kesilmiyor.

Ahmet Çakır’ın başkanlık ettiği ve Hançe Parkmetre adlı şirketin kazandığı ihalede, kontrol edilmeden kasaya konan 270 bin TL’lik kesin teminat mektubunun sahte olduğunun ortaya çıkmasından sonra şimdi de, ihalenin kazananı olan Hançe Parkmetre Şirketi’nin ihaleye katılma şartlarını taşımadığı halde ihaleye teklif vermesinin sağlandığı ortaya çıktı. 

Edinilen bilgiye göre, Hançe Parkmetre Şirketi’nin ihaleyi katılabilme yeterliliği olmadığı halde ihaleye katılması ve kazanan firma olarak ilan edilmesi skandal süreç şöyle gelişti: 

Malatya Belediyesi kent merkezinde toplam 29 cadde ve sokakta parkmetre uygulama işi için ihale düzenledi. İhalenin ilanı Ekim 2010 tarihli yerel ve ulusal gazetelerde yayımlandı.

Gazetelerdeki ihale ilanlarında, isteklilerin ihaleye katılabilmeleri için ihale komisyonuna sunacakları dış zarflarda çok sayıda belge ile birlikte, şirketin maliye ve sosyal güvenlik sicilini göstermesi açısından büyük önem taşıyan iki belge yer almasının zorunlu olduğu belirtiliyordu. Bu iki önemli belge  ‘Vergi borcu’ ve ‘SGK prim borcu olmadığına’ dair belgelerdi. 

Belediye, hazırladığı ve gazetelerde yayınlattığı ihale ilanında, ihaleye katılacak firmaların yeterliliği konusunda istediği bu çok önemli iki evrakı, bire bir aynı olması gereken İdari Şartnamede istemedi. Malatya Belediyesi böylece, ihaleye katılma şartlarını bile taşımayan firmanın ihaleye katılıp kazanmasının yolunu da açmış oldu. 

Belediye’nin gazetelerde yayınlanan ilana aykırı olarak düzenlediği idari şartnameye göre  Hançe Parkmetre Şirketi’nin ihale komisyonuna sunduğu zarfta, ‘Vergi borcu’ ve ‘SGK prim borcu olmadığına’ dair belgeleri yoktu. 

Çünkü, Malatya Belediyesi ile Hançe Parkmetre şirketi arasında ihale sonrasında imzalanan ve gazete ilanlarındaki şartlarla uyumlu olması zorunlu olan İdari Şartname’de ‘Vergi borcu’ ve ‘SGK prim borcu olmadığına’ dair belgeler istenmiyordu. 

Böylelikle, Malatya Belediyesi yönetimi ‘Vergi borcu’ ve ‘SGK prim borcu olmadığına’ dair belge sunamayan Hançe Parkmetre Şirketi’nin  ihaleye katılımını sağladı ve Malatya Belediyesi’ni sahte teminat mektubu ile birlikte yaklaşık 900 bin TL zarara uğratan şirketin ihaleyi kazanmasının yolunu açmış oldu. 

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz hukukçular, parkmetre ihalesinde yaşandığı belirtilen bu durumun tam anlamıyla ihaleye fesat karıştırmak olduğunu vurgulayarak “Her şeyden önce ihalede rekabet ortamı yok edilmiş. Bu, İhale Yasası’nın ağır biçimde ihlal edilmesi suçunu oluşturmaktadır” şeklinde yorumladı. Malatya Belediyesi’nin İdari Şartname’yi ihale ilanına aykırı biçimde düzenlemesinin ihaleye fesat karıştırmak olduğunu vurgulayan hukukçular, ihale ilanındaki şartları taşımayan bir firmanın ihaleye alınmasının yasa dışı bir fiil oluşturduğuna dikkat çekerek “İdari şartname ihale ilanına aykırı düzenlenemez. Böyle bir düzenleme yapılmışsa ilgili yargı birimleri bu konudaki haberleri suç duyurusu olarak kabul edebilir ve Malatya Belediyesi’ni zarara uğratmak iddiasıyla soruşturma başlatabilir” diye konuştu.

HABER: Güler Hazar- Bakış Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız