SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Kontenjan Adaletsizliği"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:57:30
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında Malatya’ya sadece 500 kişilik kontenjan verilmesini eleştirdi. Ağbaba, Malatya ile birlikte büyükşehir olan Mardin’e 2000 kişilik kontenjan verildiğini, Malatya’dan daha az nüfuslu illere çok daha fazla kontenjan ayrılmasının haksızlık olduğunu kaydetti. CHP Milletvekili Ağbaba, “TYP’lerin 10 ay gecikme ile başlatılmasının sebebi  ödenek yokluğu ise, neden  bugüne kadar gerekli ödenek temin edilmemiştir? Bugün ödenek nereden bulunmuştur?” ifadelerini kullandı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TYP Kapsamında dağıtılan kontenjanları meclis gündemine taşıdı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılması istemiyle sunduğu soru önergesinde , kontenjanların dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti.

Malatya Milletvekili Ağbaba “Türkiye İş Kurumu tarafından  Toplum Yararına Programları (TYP) kapsamında her yıl binlerce kişi  Milli Eğitim Müdürlükleri ve Belediyelerde geçici olarak çalıştırılmaktadır. Ancak  bu yıl ocak ve şubat ayında  başlatılması gereken TYP’ler ödenek  yokluğu  gerekçesiyle eylül ayının  sonuna  bırakılmıştır.  Böylece özellikle  belediyelerin hizmetleri  noktasında  önemli aksamalar yaşanmıştır. İŞKUR  Genel Müdürlüğü  tarafından TYP kapsamında illere verilen kontenjanlar da tartışma konusu olmuştur. Kısa bir süre  önce  büyükşehir olan Malatya’ya 500 kişilik kontenjan verilirken,  Malatya ile  birlikte  büyükşehir kapsamına alınan illerden Mardin’e 2 bin kişi verilmiştir. TYP için Kars’a  2 bin,Yozgat’a 2 bin 300, Bitlis’e Bin, Burdur’a Bin, Gümüşhane’ye bin kişilik kontenjan ayrılmıştır.Erzurum  ilinde ise daha az olan kontenjanın  milletvekillerinin  girişimi ile 2 bin kişiye çıkarıldığı basında yer almıştır” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti;

1. 2013 Yılı eylül ayında İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından hangi illere  kaç kişilik TYP verilmiş, bu projeler için illere kaç liralık ödenek ayrılmıştır? TYP’den yararlanacak kişi sayısı, illere hangi kriterler dikkate alınarak dağıtılmıştır?

2.Malatya gibi binlerce işsizin  bulunduğu 762 bin nüfuslu bir kente 500 kişilik çok az kontenjan  hangi gerekçe ile verilmiştir? Malatya’nın  hem  kendisi gibi  büyükşehir olan illerden,  hem de nüfus bakımından daha küçük olan illerden daha az TYP kontenjanı almasının sebebi nedir?

3.Bundan önceki yıllarda TYP’ler yılın ilk aylarında açılırken bu yıl neden eylül ayı beklenmiştir? Yaklaşan yerel seçimlerin bu gecikmede etkisi var mıdır?

4.TYP’lerin 10 ay gecikme ile başlatılmasının sebebi  ödenek yokluğu ise, neden  bugüne kadar gerekli ödenek temin edilmemiştir? Bugün ödenek nereden bulunmuştur?

5. İşsizlik  sigortası fonunda  1 Eylül  2013 itibari ile ne kadar  para birikmiştir?2002 yılından itibaren fonda  biriken paranın   faiz geliri  nerelere harcanmıştır?

6. TYP’ler için  işsizlik  sigortası  fonu  faiz geliri kaynağı neden bugüne kullanılmamıştır?

7. Şanlıurfa iline 2013 yılında TYP için ne kadar ödenek ayrılmıştır?

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız