SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Kültürü Yaşatmalıyız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:01:11
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Ticaret Borsası’nı (TB) ziyaret etti.

ESOB ZİYARETİ..

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren’i Ahilik Haftası nedeniyle ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Biz görev süremiz içerisinde esnaflarımızla bir diyalog içerisinde olduk. Özellikle yaptığımız çalışmalarda, altyapıda Malatya merkez başta olmak üzere esnaflarımızın ve ticaretin yoğun olduğu bölgelerde düzenleme ve iyileştirme çalışmaları yaptık. Özellikle Akpınar’da belki 30-35 yılda alt yapısı yıpranmış olan, ihtiyaca cevap vermeyen alt yapı Akpınar ve Bakırcılar Çarşısı’nda esnafımız için önemli yerlerdi ve düzenleme çalışmaları yaptık. Peynirciler, Kadayıfçılar Çarşısı, Mısır Çarşısı’nın düzenlenmesi gibi gerçekten bize özgün çarşıların yaşatılması için önemli yatırımlar yaptık. Ahilik bize özgü çok önemli bir kültür. Adeta ticaret kurallarını, ticaret ahlakını bir kaide içerisinde günümüze taşıyan, ticaretteki dürüstlüğü, ticarette üretilen malların kalitesinden usta-çırak ilişkisine kadar, yine tüketicinin korunmasına dair, haksız rekabetin önlenmesine dair bir çok kuralın işlediği, yüzlerce yıl öncesinden hayat bulmuş, adeta bir medeniyet abidesi diyebileceğimiz bir Ahilik kültürü var. Bunun günümüze taşınması çok önemli” diye konuştu.

ESKKK Başkanı Ali Evren ise, “Belediye başkanımız ile esnaf ve sanatkarlarımız her zaman iç içeyiz. Belediye başkanımızın kapısı her zaman esnaf ve sanatkara açıktır. Sanayi Sitemizin alt ve üst yapısında önemli çalışmalar yapıldı. Götürmüş olduğumuz tüm konular çözülmüştür. Keresteciler ve Mermerciler içinde bir sanayi sitesi talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

MESOB Başkanı Şevket Keskin ise ziyaret için teşekkür ederek, “Ahilik Haftası’nı kutlanmasında Belediye Başkanımızın da çok önemli bir desteği var. Bundan dolayı Malatya’daki ahilik kutlamaları Türkiye genelinde her zaman ilgi çekmiştir” ifadelerini kullandı.

Keskin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sadece Belediye başkanımızın yüzüne karşı değil, her zaman söylüyorum, açık yüreklilikle söylüyorum; Malatya’nın hizmet almayan bölgelerine hizmet götürdünüz. Malatya’da 1958-1960 yılları arasında yapılan o dönem Malatya’nın can damarı olan Bakırcılar Pazarı’na, Şire Pazarı’na bugüne kadar kimse ciddiyetle el atmadı, İstanbul Pasajı’na kimse el atmadı, Yoğurt Pazarına kimse el atmadı, 1972 yılından beri hizmet veren küçük Sanayi Sitemize kimse el atmadı. Kenar mahallelere bu dönem hizmetler gitmeye başladı. Açıkça ve yüreklilikle söylüyorum, esnaf ve sanatkar camiası olarak biz her zaman sizin yanınızdayız, sonuna kadar yanınızdayız. Malatya Belediyesi’nde tecrübeli bir insan gerekiyorsa, oda Ahmet Çakır’dır. İnşallah önümüzdeki dönemde sizinle tekrar çalışma ortamını buluruz. Çünkü siz çalışıyorsunuz, kenar mahallelerimizin görüntüsü ve alt yapısı değişti, her yer pırıl pırıl. Bazen bana şunu söylüyorlar, ‘Başkan her zaman belediye başkanını eleştiriyorsun’ diyorlar. Ben yanlış olduğu yerde her zaman eleştirdim. Belediye başkanımız övgüye nasıl karşılık vermişse, eleştiriye de aynı olgunlukla karşılık vermiştir.”

Şevket Keskin, sanayi sitesindeki mermercilere, kerestecilere ve mobilyacılar ile ayakkabı üreticilerine Organize sanayi Bölgesi’nde yeni bir yer talebinde bulunduklarını belirterek, “Küçük sanayi sitemizdeki mermerciler keresteciler ve mobilyacılar artık şehrin içerisinde kaldı. Organize sanayi bölgesinde bize büyükşehir planlamasında bin dönümlük bir yer verilmesini talep ediyoruz. Organize Sanayi Bölgesi olmazsa bile, Altay Kışlasını aldınız, o bölgede esnaf ve sanatkarımız için yer talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ziyaretinde esnaf odası başkanları ile bir süre sohbet etti.

TSO VE BORSA..

Ahilik Haftası nedeniyle iade-i ziyaretlerde bulunan Belediye Başkanı Çakır, ahilik müessesesinin önemini dile getirerek, “Ahilik’te kaliteli ürün üretme ve kontrol mekanizması vardır. Yüzlerce yıl öncesinden geleneği, inancımızın temelinde gelen ahilik müessesesi önemlidir. Ahilik kültürünü günümüzde de yaşatmalıyız” dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, “Elinize, belinize ve dilinize sahip olun kültürü yer alan ahilik esnaflar arasındaki ilişkilerde bu dürüstlük unsuru, işi temiz ve kaliteli yapma prensibi öne çıkmıştır. Ahilik kültürünün ileriki kuşaklara taşınması için üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

MTSO Meclis Başkanı Sami Payza’nın da yer aldığı ziyarette istişarelerde de bulunuldu.

Başkan Çakır’ın Ticaret Borsası (TB) ziyaretinde konuşan TB Başkanı Gürsel Özbey, ahilik kültürünü yaşayan Türk toplumunda esnaf kesiminin buna riayet etmeye çalıştığını bildirdi. Özbey, “Başkanımız esnaflarımız için Akpınar, Mısır Çarşısı, Ayakkabıcılar Çarşısı ile şu anda ise Şire Pazarı’nda düzenleme çalışmaları yapıyor” diyerek, büyük Şire Pazarı için de çalışma yapılmasını talep etti.

TB Genel Sekreteri Abdulvahap Bulgurlu’nun da yer aldığı ziyarette sorunlarla ilgili bilgi alış verişinde de bulunuldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız