SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Levha Nerede Dersiniz?

A- A+ PAYLAŞ

Fotoğraflardan birindeki levhada, “Çimlere Basmayınız..” değil, “Dikkat Radyasyon Alanı- Girilmez” yazıyor.. Malatya’da “Allah’a emanet” bir şekilde giden, hiçbir yetkili mercinin yapılan tüm eleştirilere ve tepkilere karşın “ciddi bir çizgiye” getiremediği doğalgaz şebeke döşeme faaliyetinin “çok tehlikeli ve riskli bir bölümünde” ortaya çıkan bir görüntü bu.. Öyle ki, manzaraya tanık olan Belediye Meclis Üyesini bile isyan ettirdi bu.. Malatya’nın “Hıfzısıhha Kurulu, Mahalli Çevre Kurulu, Tabip Odası..” ne diyecek, bu haberi okuduktan ve “fotoromanı” gördükten sonra merak ediyoruz?!..

Bir süredir, “denetiminin nasıl yapıldığı, hangi kıstaslara göre döşendiği, özellikle işaretsiz çukurları, yol yüzeyine 1 metre olması gereken boru derinliğinin bazı yerlerde 40-50 cm’yi ancak bulması, açıldıktan sonra uzun süre kapatılmayan kanalları, sık sık neden olduğu elektrik, su ve kanalizasyon arızaları, içmesuyuna mikrop karışmasına neden olduğuna resmi makamların da raporunda dikkat çekilen” doğalgaz şebeke döşeme çalışmalarında görülen son “duyarsızlık, umursamazlık”, herkese “Pes” dedirtti. Belediye önünden geçen doğalgaz ana şebekesinin, boru kaynak sağlamlığını belirlemek amacıyla yapılan, ancak radyasyon tehlikesi nedeniyle insanlar için büyük tehlike arzeden “röntgen ve film çekimi” çalışmasının, bölgenin en kalabalık olduğu saatte yapılması, bu yapılırken son derece “duyarsız” davranılması, çalışmayı gören, aynı zamanda Malatyaspor yöneticisi olan Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Eserdi’yi bile isyan ettirdi. Buna rağmen, bu tehlikeli faaliyeti yapan görevliler, “uyduruk” önlemleriyle, 25 metre civardaki tüm insanları direkt etkileyebilecek tehlikeli çalışmayı, o kalabalıkta devam ettirdiler. Tüm bu olanlar, Malatyahaber.com kameralarınca an be an görüntülendi.

GECE İNSANSIZ BİR ORTAMDA YAPILMASI GEREKİRKEN..
Doğalgaz şebeke döşeme çalışmalarında, döşenen boruların durumunun saptanması amacıyla yapılan “film çekimi ve röntgen” işleminin, kullanılan cihazların yaydığı yoğun radyasyon ve 25 metre civardaki insanları etkilemesi nedeniyle gece yarısından sonra, insan yoğunluğunun hiç olmadığı, olanların da uzaklaştırılması konusunda daha rahat önlem alınabilen bir zamanda yapılması gerekiyorken, Malatya’da bunun tam tersi, hem de, Doğalgaz Dağıtım Şirketi’nin “yasa gereği” yüzde 10 ortağı olan, ayrıca bu konudaki çalışmalarda sorumluluğu bulunan Belediye Binası’nın önünde oldu.

Birkaç gündür, Ziraat Bankası’ndan itibaren Atatürk Caddesi’ne doğru kazılan kanallara döşenen boruların “röntgenli” kontrolunun yapılması işlemi, “Kamera Şakası” gibi görüntülerle bir anda ortaya çıktı.

İftar saatinin yaklaşması nedeniyle, insan yoğunluğunun çok daha fazla arttığı, Malatya’nın en kalabalık insan trafiğine sahne olan bölümünde, Belediyenin önündeki kavşakta saat 16.35’ten itibaren bir hareketlenme oldu. Bazılarının üzerinde yağmurluk gibi kıyafetler bulunan bazı şahıslar, belediye önündeki kanalın üzerinde yayaların geçişini kolaylaştırmak için konulan köprücükleri kaldırıp, oraya “Dikkat Radyasyon Alanı- Girilmez” yazılı bir levhayı koyup, o arada bir panelvandan indirdikleri cihazlarla işe koyulmaya hazırlanırken, bir yandan da vatandaşları oradan geçmemeleri için uyarmaya başladılar.

Hayli yoğun bir saatte bir anda karşılarında gördükleri şahısların ne yapmak istediklerini anlayamayan vatandaşlarla, bu kişiler arasında tartışmalar yaşanırken, o sırada Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Eserdi de geldi. Eserdi, “Bunu bu saatte, bu kalabalıkta neye göre yapıyorsunuz? İnsanların az olduğu bir zamanda yapın! “ diye tepki gösterirken, belediyeyi işaret eden görevliden “İzin aldıkları” şeklinde savunma geldi. Eserdi, bunun üzerine, görevliye kimin izin verdiğine ilişkin tepki gösterirken, “Kimden izin aldınız? Ben oradayım.. Benim bile haberim yok..” şeklinde sert tepki gösterdi. Vatandaşlar da, "köprücükler" kaldırılmasına rağmen, bölgeden geçmeyi sürdürdüler. Tabi o arada, caddenin bir şeridinden araç trafiği de tüm yoğunluğuyla devam ediyordu. Kavşak görevlisi polis memuresi ise, "nokta görevi" nedeniyle, "Girilmez" bölgede işini yapmaya çalışmaktaydı.

Buna rağmen, “radyasyon” yayan cihazlarını kuran elemanlar, faaliyetlerini sürdürmeye devam ederken, “radyasyon” tehlikesine karşı, el kol hareketleriyle vatandaşları engellemeye çalışan birkaç arkadaşları, iki radyasyon levhası ve kazı için çekilmiş emniyet bandının yardımıyla, bölgeyi “güya güvenli” hale getirdiler. Ve "tulumlarını" giyip, çalışmalarını sürdürdüler.

“OLMAYACAK İŞ!..”
Yapılan çalışmayla ilgili olarak ilk anda irtibat kurduğumuz bazı belediye yetkilileri, söz konusu olaya inanamadılar ve tepki gösterdiler. Bu çalışmaların gece yarısı yapılması gerektiğini, söz konusu görevlilerin sürekli uyarıldığını ifade eden yetkililer, işlemin yapılmakta olduğu bilgisinin aktarılması üzerine sessiz kaldılar.

Çalışılan cihazlardan çıkan röntgen ışınlarının, o civardan geçen hamile hanımları direkt etkileyeceği, ayrıca yoğun radyasyonun her insanın sağlığını tehdit ettiğini belirten bazı ilgililer de, “diyecek birşey bulamadılar”..

Bu arada, Malatya’nın doğalgaza kavuşturulması için sürekli tavsiye kararları alan, yönlendirici kararlara imza atan ve bu kararlarını geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyuran İl Hıfzısıhha Meclisi, Mahalli Çevre Kurulu gibi kuruluşlar ile geçtiğimiz hafta “Doğalgaz’ın yararları konusunda” “Reklam gibi” diye de değerlendirilen bir açıklamaya imza koyan Tabip Odası’nın, habere ilişkin fotoğraflarla ilgili yorumlarının ne olacağı da merak konusu oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız