SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Makineyi Almak Çok mu Zor?

A- A+ PAYLAŞ

Yarım milyonu bulan kent nüfusunun yanı sıra giderek yok olan yeşil çevre kimliğine karşın, Malatya Belediyesi "yeşil"i hoyratça yokediyor.

Özelleştirme kapsamındaki kamu kurumlarının arazilerini devralarak parklar oluşturmayı, "yeşil alan"ları artırmayı planlayan Malatya Belediyesi, Malatya'ya "Yeşil Malatya" kimliğini kazandıran kent ağaçlandırmasının korunması karşısında, teknolojik donanım eksikliği nedeniyle çaresiz kaldı.

Son olarak, alt geçit inşaatı gerekçesiyle Sıtmapınarı ve Kız Meslek Lisesi civarındaki kavşaklarda bazıları 40-50 yaşlarındaki ulu ağaçlar, artık birçok ilçe belediyesinde bile bulunan "Ağaç Sökme Makinesi" olmadığı için, kesilerek yok edilirken, bu durum vatandaşların tepkisine yolaçtı.

Belediye Başkanı Cemal Akın, ağaçların kesilmeden, yerinden sökülerek bir başka yere nakli konusunda gerekeni yapacakları yolundaki sözlerine karşın, Sıtmapınarı kavşağındaki ağaç kesme işleminin, alt geçit yapılacak Kız Meslek Lisesi kavşağında da yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, "Orduzu Pınarbaşı'ndaki Mişmiş Park oluşturulurken, dönemin belediye başkanı Münir Erkal'ın girişimleriyle, Ankara Büyükşehir belediyesinden temin edilen 'ağaç sökme ve dikme' makineleri kullanılarak, yetişkin ağaçlar buraya nakledilip dikilmişlerdi.

Alt geçit aylardır konuşuluyor, ihalesi yapıldı. Hiçbir belediye yetkilisinin aklına, buradaki ağaçların 'yok edilmeden', sökülüp başka bir yere nakli gelmemiş ki, ağaçlar kökünden kesildi. Bu duyarsızlığı protesto ediyoruz.

Belli başlı birçok belediyede bu ağaç sökme-dikme makinelerinin bulunduğu biliniyor. Belediye, satın alma sürecinin gecikeceğini düşünüyorsa, bu belediyelerden söz konusu makineyi temin edip, yetişkin ağaç katliamına son vermelidir.

Böyle bir makinenin Malatya Belediyesi'ne satın alınması gerekiyor ve bu süreçte de; Ankara, İstanbul, Konya vs. belediyelerden temin edilip, bugünden itibaren tek bir yetişkin ağaca kıyılmamalıdır.

Ayrıca, ana cadde üzerlerinde belediyece yapılacak bir araştırmada ilgililer, bir süredir bazı yetişkin ağaçların, binaların önünü açmak isteyenlerce kurutularak ya da kesilerek yok edildiğini göreceklerdir. Bunlarla yapılacak en etkili mücadele ve bunlara verilecek en anlamlı cevap, söktükleri- kuruttukları ağacın daha ulusunu, daha büyüğünü, teknolojinin yardımıyla hemen ertesi gün aynı yere dikmek olmalıdır.

Malatya Belediyesi'nin kent ağaçlandırması ve yeşillendirmesinden sorumlu olan birimi, ana caddelerde artık 'boş' olan ağaç yerlerini belirleyerek, süratle buralara yetişkin ağaç dikmelidir." diye konuştular.

Ağaç sökme-dikme makinelerinin; belediyelerin çeşitli hizmetlerinde kullandıkları araç-gereçleri imal eden firmalarca yapıldığı, kamyonlara monte edilebildiği belirtiliyor.

Bu arada, daha küçük boyutlu ağaç sökme-dikme makinesi işlevi de gören çok fonksiyonlu bir iş makinesinin eski belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi döneminde satın alınmış olduğu ve halen Belediye Park Bahçeler Müdürlüğü envanterinde bulunduğu, ancak bu makinenin en fazla 7-8 yaşındaki ağacı söküp-dikebildiği öğrenildi.

FOTOĞRAF: (Üstteki) İnternetteki bir makine şirketinin sayfasından alınmış olan, kamyon üstüne monte edilmiş ağaç sökme- dikme makinesi. (Alttaki) Sıtmapınarı Kavşağında, alt geçit inşaatı gerekçesiyle "kesilerek yok edilen" ulu ağaçlardan geriye kalanlar..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız