SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Malatya İçin Yetmez"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:29:47
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) meclis toplantısında konuşan MTSO Başkan Hasan Hüseyin Erkoç, "Malatya bölgede ihracatını en fazla artıran il oldu" dedi.

MTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, geçen toplantıda alınan kararlar oylanarak gündeme ilişkin maddeler görüşüldü.

Toplantıda, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, oda çalışmaları ve gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erkoç, Malatya’nın bölgede ihracatını en fazla artıran il olduğuna dikkat çekerek Malatya’nın 356 milyon dolar ihracat yaptığını kaydetti.

2023 hedefi içerisinde Malatya’nın ihracatını 2 milyar dolara çıkarmasını beklediklerini ifade eden Erkoç, “İhracat noktasında bölgemize baktığımızda, özellikle Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ihracatını en fazla artıran il oldu. 356 milyon dolar. Bununda yaklaşık 181 milyon doları kuru kayısı ve kuru meyveden oluşuyor. Diğer sektörlere baktığımızda, düne kadar ihracatı olmayan sektörlerde, ihracatın karşımıza çıkması Malatya’yı sevindirmiştir. Biz 2023 hedefi içerisinde de Malatya ihracatının en az 2 milyar dolarlara çıkmasını bekliyoruz. Şuanda Malatya’nın bölgede 40 il içerisinde ihracatı artıran iller arasında yer alması da, Malatya adına sevindirici bir olaydır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde de en fazla ihracatı Malatya yapmıştır” dedi.

“MALATYA, ORTA DOĞU’YA AÇILAN BİR KAPI OLMA ÖZELLİĞİNİ KORUYACAK”

Erkoç, Malatya’da sanayi alanında ciddi bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Biz il olarak her geçen gün sanayi ikliminin oluşturulduğundan dolayı ciddi bir potansiyel oluştu. Ben inanıyorum ki, önümüzdeki süreçte Malatya bunu daha toparlayacak ve orta doğuya açılan bir kapı olma özelliğini barındırmış olacak. Biz bunları söylerken, eğer siz organize altyapılarını, sanayi altyapısını oluşturmamış olsa idiniz, bunları gerçekleştirmeniz mümkün değildi. 2. Organize Sanayi Bölgesinde değişik sektörlerde, değişik firmaların ihracat yapmış olması bizleri sevindirmiş ve Malatya’yı da son derece gururlandırmıştır. Bu elbette ki Malatya için yetmez. Malatya bölgede istikrarı, huzuru yakalayan, sosyal altyapısını her geçen gün güçlendiren bir kent. Bu rakamların daha da yukarılara çıkması lazım. Hatta hatta Malatya’nın öncelikli sektörü olan kayısı sektöründe bile ihracatın 10 yıl içerisinde bir milyar dolara çıkması gerekiyor.”

“YENİ PAZARLARA İHRACAT YAPILMASI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

Türkiye’nin ihracatının 152 milyar dolara çıktığını belirten Erkoç, “İhracat bu sene 152 milyar dolara çıktı. 13,1 artış sağladı. Dünya geneline bakıldığında 20 ülke içerisinde Türkiye, dünyada ihracatını artıran ikinci ülke oldu. Son dönemde ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 64’lere yükseldi. Hükümetin önümüzdeki süreçte bunu yüzde 80’lere çıkarmayı hedefliyor. Bizim enerji açığı dışındaki ithalat ile ihracat arasındaki veriler rakamsal olarak çok çok gerilere geldi. Bu demek ki, Türkiye için önemli bir gelişme ve önemli bir süreç çünkü eğer 2023 hedefini yakalamak istiyorsanız, ara girdi malları azaltıp, kendi yerli üretiminizi artırıp, ihracatı artırıp ithalatı azaltmanız lazım. 2012 yılında 1,8’lik bir ithalatta azalma söz konusu. Enerji hariç, cari açık 34 milyar dolar civarında. Genel anlamdaki cari açık ise 84 milyar dolar civarında. Bu Türkiye için atılan önemli adımlardır. İhracata baktığınızda yeni pazarlar bulunması, yeni pazarlara ihracat yapılması Türkiye için önemli bir adım” diye konuştu.

“SEÇİMLER 3 AY SONRA YAPILACAK”

Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2 Şubat’ta yapılması planlanan seçimin Bakanlar Kurulu kararıyla 3 ay sonraya ertelendiğini kaydeden Erkoç, “Tabi bu seçim süreci içerisinde biz her zaman tüccarın, sanayicinin bu işin içerisinde olgunlukla çıkacağını, sağduyulu hareket ederek oda seçimlerinin tamamlanacağını paylaşmıştık. Neticede her grupta seçilecek arkadaşlar karşılıklı olarak aday olur, oy isterler; oy veren insanda tüccardır, sanayicidir, esnaftır. Oy veren arkadaşımız takdirini bir şekilde kullanır ve neticesine de her kesim teslim olur. Önemli olan budur. Önemli olan kişisel menfaatleri bir kenara iterek, Malatya’nın menfaatini düşünerek, Malatya’nın menfaatleri doğrultusunda hareket etmek ve kişisel beklentilerini bir kenara koymaktır. Ben 6 yıllık başkanlık dönemim süresince buna özenle dikkat ettim ve bunu özenle yaşamaya çalıştım” şeklinde konuştu.

Malatya’nın menfaatlerinin her şeyden daha büyük önem taşıdığını ifade eden Erkoç, “Bu mecliste çok konuşmalar yaptım. Ben her defasında, meclis üyeleriyle onur duyduğumu ve onlarla onurlandığımı ifade ettim. Çünkü hiçbir arkadaşımız şaibeye bulaşmamış, ticaretinde düzgün insanlar. Neticede organ seçimlerinde “Niçin şu aday, bu aday” diye bir şey demedik. Arkadaşlar seçmenlerine giderler, oy talebinde bulunurlar ve oy talebi sandığa yansıdığı şekliyle de buraya meclis üyesi seçilirler. Buna azami dikkati göstermemiz lazım. Bu 3 aylık süreç içerisinde de yine dedikodulara kulaklarımızı tıkayarak, sağdan soldan gelen lüzumsuz laflara kafanızı vermeyerek, bu tür laflara itibar etmememiz gerekiyor. Bunu her kesim için söylüyorum. Niye? Malatya’nın menfaati söz konusu, kurumun menfaati söz konusu. Burada bizler görev süreci içerisinde görevimizi tamamlarız. Ve o görev süreci içerisinde de yine Malatya’ya hizmet ederiz. Malatya için çalışırız. Bu anlamda benim özellikle sizlerden istirhamım seçim süreci içerisinde de dedikodulara asla itibar etmeyin. Ben inanıyorum ki, Malatya’nın bütün sanayicisi, tüccarı ve esnafı bu olgunluk içerisindedir. Kimsenin buna müdahil olmasına gerek yoktur. Tüccar, sanayici, esnaf ve işadamı akıllıdır, mal satmasını ve mal almasını bilir, oyunu da verip vermeyeceği yeri bilir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız