SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Malatya Modeli..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, Show TV’de yayınlanan ve Özlem Yılmaz’ın sunduğu ’Üniversite Medya ‘ programına konuk oldu. Rektör Çelik, İnönü Üniversitesi’nde yapılan ve yapılması düşünülen projelerden yeni geçilen sınav sistemine kadar bir çok konu hakkında bilgi verdi.

DOĞU’NUN EN BÜYÜK SAĞLIK YATIRIMI
Rektör Çelik, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yaptığı başarılı çalışmalar ile ilgili şunları söyledi: “İftiharla ifade edebiliriz ki, Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ankara’nın doğusunda yaptığı en büyük sağlık yatırımıdır. Özal’ın hedefi ,merkezin, sadece Doğu Anadolu Bölgesi değil, içinde bulunduğumuz coğrafyada bulunan Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya ülkelerini de kapsayacak şekilde büyük bir sağlık kompleksine dönüşmesiydi. Şimdi biz onun hayalini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye’de bugüne kadar yapılan Karaciğer Nakli sayısından daha fazla Karaciğer nakli yapan bir merkezdir. Yine onun yanında Böbrek nakline başlamıştır. Kemik iliği nakli , yanık merkezi ve Türkiye’de üniversite hastaneleri içerisinde en çok yoğun bakım ünitesi olan bir hastanedir. Bu hastaneye Ortadoğu’dan, Kuzey Afrika ülkelerinden, Azerbaycan’dan hasta kabul etmeye başlamıştır. Bölgenin sağlık alanında önemli bir referans merkezidir. Turgut Özal Tıp Merkezi, çok başarılı,fedakar, Anadolu çocukları olan çok saygın hekimlerimizin gayreti ve çabasıyla Türkiye’ye ve Dünya’ya hizmet veriyor. Diğer bir başarılı olduğumuz yönde, Türkiye’deki üniversite hastaneleri içerisinde en iyi yönetilen üniversite hastanesi olmasıdır. Başarılı arkadaşların çalışmasıyla en iyi durumda olan sağlık işletmelerinden biri olduğumuzu ifade etmek isterim."

BATI’DAN GELEN ÖĞRENCİ SAYISINDA ARTIŞ
Rektör Çelik, batıdaki bölgelerden gelen öğrenci sayısında her geçen yıl artış olduğunu kaydederek, “Alt yapı ve sosyal imkanlar açısından Türkiye’nin en güzel kampüsüne sahip üniversitesi olmaktan iftihar ediyoruz. Türkiye’nin her tarafından öğrencimiz var. 3-5 yıl önce üniversitemize devam eden öğrenciler sadece bu bölgenin çocuklarıydı. Gün geçtikçe, Marmara’dan, Ege’den, Akdeniz’den üniversitemizi tercih eden öğrencilerin sayısının arttığını görüyoruz. “ dedi.

YENİ SINAV SİSTEMİ
Sınav sisteminin değiştirilmesiyle ilgili soruya Rektör Çelik şöyle cevap verdi: “ Değişim sürecinin rahatsızlık verici tarafları olabilir, Türkiye üniversiteleri ve Avrupa Birliği üniversitelerinin kabul ettiği not sistemi neyse biz bu sene o sisteme geçtik. Eski sistemde, öğrencilerin, ikmal sınavları ve daha değişik hakları vardı. Şimdi bunlardan mahrum kalacakları için endişeleri var. Sanıyorum önümüzdeki yıllarda, belki bu yaz da onları mağdur etmemek için yaz okulları ile onların endişelerini telafi edeceğimizi düşünüyorum. Eğer bu sisteme geçmezsek öğrenciler okulu bitirdikten sonra mağdur olacaklar. Diyelimki TUBİTAK bursuna müracaat edecekler için istenen sistem şu an geçtiğimiz sistem. Eski sistemden yeni sisteme notların çevrilmesinde öğrencilerin kayıpları oluyordu. Onun içinde en uygunu Türkiye ve AB ülkelerinde kabul edilen not sistemine geçmekti. “

“İSMİYLE İFTİHAR EDİYORUZ”
Malatya’nın çıkardığı iki Cumburbaşkanı olan İsmet İnönü ve Turgut Özal’ın müzelerinin üniversite içerisinde olduğunu belirten Rektör Cemil Çelik, “ Rahmetli Özal’ın ve ismiyle iftihar ettiğimiz İsmet İnönü’nün de müzesi var. İki isimde bizim için değerlidir. Cumhuriyetin kurucularından İsmet Paşa’da Malatyalılar için saygın biridir. Özal ‘da Malatya’nın yetiştirdiği önemli bir isimdir. “ dedi.

“TEMELİNDE KAYISI OLACAK”
Yeni açılan Ziraat Fakültesi’nin daha çok sebzecilik, meyvecilik ve bahçecilik ağırlıklı olacağını ifade eden Çelik, temelinde kayısı, kayısı hastalıkları ve kayısı yetiştiriciliğinin olacağını ifade etti.

İnönü Üniversitesi’ndeki Yakıt ve Petrol analiz laboratuvarı hakkında da bilgiler veren Çelik, bu konuda Türkiye’nin en iyi laboratuvarlarından birine sahip olduklarını söyledi. Çocukları bilim yapmaya ve araştırmaya teşvik etmek için ise Çocuk Üniversitesi projesinin hayata geçirileceğini belirten Rektör Çelik, üniversitelerin topluma model olacaklarını söyledi.

TEKNOKENT İHALESİ YAPILACAK
Birinci derecede sağlık ağırlıklı bir üniversite olduklarından bahseden Çelik, sanayi - üniversite işbirliği projelerine de önem verdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “TEKNOKENT kurarak, sanayi-üniversite işbirliğinin adımı atılacaktır. Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılıp, 2011 yılı içerisinde bitirilecektir. Burada, üniversite öğretim üyelerinin bağımsız proje ve AR-GE yapacağı şirketler olacak. Bu merkezlerde toplumun ihtiyacı ile ilgili projeler yapılacak.”

2000 DOLAR’DAN 200 DOLARA
Cerrahi aletleri ucuza mal etmek için çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Rektör Çelik konuyla ilgili şunları belirtti : “Malatya Meslek Yüksekokulu Makine Bölümü, medikal cihazlar ile cerrahi aletler üretmek isteyen bir firmayla birlikte işbirliği yapmaya başlamıştır. Aletlerin bir kısmı Makine bölümünde yapılmakta, bir kısmı ise firmanın fabrikasında yapılmakta. Şu anda 13 cerrahi alet üretilmiştir. Gelecekte, Amerika’dan, Avrupa’dan 1500-2000 dolara aldığımız malzemeleri, 200-300 dolara mal edeceğiz. Sanayi – üniversite işbirliği olması için meslek yüksek okullarının sanayinin göbeğinde olması lazımdır. Onun için organize sanayi bölgesi içerisinde önümüzdeki yıllarda meslek yüksek okulu yapacağız. “

ÜNİVERSİTELER KIŞLA DEĞİLDİR
Son yıllarda üniversiteye, Malatyalı işadamları tarafından hatırı sayılır yardımlar yapıldığını kaydeden Çelik, “Geçmişinde vakıf geleneği bulunan bir toplumun çocuklarıyız. Malatya gibi, İstanbul’da , tekstilde, deri sanayinde ve bir çok alanda hayırseveri bulunan bir şehirin üniversitesi , son iki yıla gelinceye kadar bu insanlardan bir destek alamamıştı. Tabi bunu şuna bağlıyorum; üniversiteler kışla değildir. Şehirden, toplumdan, sivil örgütlerden ve yerel yönetimlerden kopuk olmaması gerekiyor. Bu noktada toplumumuzla barışık bir üniversite yönetimi sergileyince, Malatyalı işadamları üniversiteye destek vermeye başlamışlardır. Malatyalı işadamlarının İnönü Üniversitesi’ne verdiği destek , Devletin verdiği desteğin üzerindedir. Bunun adına ‘Malatya Modeli’ diyorum. “ dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız