SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Malatya'nın Yanlışlığı"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:31:22
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da düzenlenen panelde Bitki Pasaportu Uygulamaları ve Şarka Virüsü hastalığı ile mücadele masaya yatırıldı. 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda gerçekleştirilen panele Malatya Vali Yardımcısı Abdul Kadir Duran, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bayram Murat Asma, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek ile üreticiler katıldı.

Açış konuşmasını yapan Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya’da yaklaşık 9 milyon 500 bin adet meyve ağacının bulunduğunu belirterek bunların 8 milyon 100 bin adedinin sert çekirdekli meyve ağacı olduğunu söyledi. Sert çekirdekli meyvelerin en önemli hastalığının şarka virüsü olduğunu vurgulayan Selvi, “Şarka virüsüne yakalanan ağaçların meyveleri olgunlaşmadan dökülüp meyve kalitesi düştüğünden pazar değerini yitirir. Hastalığın kimyasal mücadelesinin olmaması da üretim alanlarımız ve İlimiz ekonomisi için büyük bir risk oluşturmaktadır” dedi.

Malatya’da yapılan incelemelerde bölgenin Şarka Virüsü ve diğer virüs hastalıkları açısından temiz olduğunun tespit edildiğini belirten Selvi, 2012 yılı Bitki Sağlığı Bölge Toplantısında alman karar gereği Şarka Virüsü Sürveyi için proje yapılarak çalışmaların 2013-2015 yılları arasında üç yılda bitirilmesinin planlandığını dile getirdi.

Malatya’da Bitki Pasaportu sistemine kayıtlı 2 Resmi 21 de özel olmak üzere toplam 23 kayıtlı operatörün bulunduğunu ifade eden Selvi, “2014 yılında Bitki Pasaport sistemine kayıtlı operatörleri Ön Denetim, Denetim ve Yıllık Denetim olarak her bir operatörün yıllık 3 defa kontrolleri yapılarak sisteme kayıtları yapılmıştır. 2014 yılı İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde toplam 250 bin adet Pasaport basılarak operatörlere verilmiştir. Merkez ve ilçelerde fidan satış dönemlerinde pazar ve satış yeri kontrolleri yapılarak bitki pasaportu olmayan fidan satışlarına müsaade edilmemektedir” dedi.

Daha sonra söz alan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, kayısının Malatya için çok önemli bir ürün olduğunu söyleyerek, kayısının bu tür hastalıklardan etkilenmemesi için özellikle fidan üreticilerinin bu konuda bilgilendirilmesi adına düzenlenen faydalı olduğunu söyledi. Kayısının dünyadaki raf fiyatının 5 milyar dolar olduğunu ancak Malatya’nın 2014 yılı ihracat rakamının 348 milyonu bulduğunu ifade eden Erkoç, “Biz kayısıyı gereği gibi değerlendiremiyoruz. Bunu söylerken de belki suçlulardan birisi de biziz. Malatya olarak bu aradaki farkı azaltma noktasında hepimizin üzerine ciddi görevler düşüyor. Üreticisinden ihracatçısına kadar, kamudan yerilene kadar herkese görevler düşüyor. Düşünün ki dünya kayısı üretiminin yüzde 80-85’ini övünerek biz üretiyoruz diyeceğiz, dünya markası olduğumuzu ifade edeceğiz ki, öyle, yaklaşık 108 ülkeye ihracat yapacağız ama bizim üreticimizin alın terini, emeğini, göz nurunu başkalarına çok ucuz fiyattan satacağız. Burada bir yanlışlık var, bu yanlışlık Malatya’nın yanlışlığıdır. Bu yanlışlık hepimizin yanlışlığıdır” şeklinde konuştu.

Erkoç’tan sonra geçilen panelde Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik ise panelde hastalıklar hakkında bilgiler verdi. Belirtilen hastalıklarla ilgili temelde mücadele edip başarılı olan hiçbir Avrupa ülkesinin olmadığını belirten Birişik, “Bulgaristan, Romanya, İtalya, sert çekirdekli meyve üretiminde düştü. Çünkü şarka varsa ülkenizde fidan satamazsınız, tohum satamazsınız, taze meyve sebze satamazsınız bir süre sonra kıyamazsınız ağaçları kesmeye öldürmeye yavaş yavaş 15-20 içerisinde o ağaçların her biri sırtınızda odun olur” dedi.

Hastalıklar ile ilgili mücadelenin merkezini Malatya’ya kurmak zorunda olduklarını vurgulayan Birişik, “Malatya’nın doğusu temiz, batısında Kayseri ve Kahramanmaraş’ta var. Girdiği gün değerli arkadaşlar bunun telafisi yok. Sizler kayısı üreticilerin biliyorsunuz bazen ürün çok olduğu için şikayet ediyorlar. Fiyat düşük olduğu için şikayet ediyorlar, satıp para alamadıkları için şikayet ediyorlar, işçi bulmakta zorlandıkları için şikayet ediyorlar. Tüm bu şikayetler aslında varlıktan dolayı yapılan şikayetler, ama 2014’te kayısı olmadı o şikayetlerin ne kadar yersiz olduğunu gördük. İşte eğer bu olay olursa artık 2014’teki bir dondan bahsediyor olmayacağız” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız