SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Malatya'ya Has Değil ki''

A- A+ PAYLAŞ

Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan, Malatya'da elde edilen bütçe gelirlerinin giderlerin yüzde 40'ını karşıladığına dair değerlendirmelere bir açıklık getirerek, bunun bir kıyaslama hatası olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Özkan, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"İlimizdeki bazı basın ve yayın organlarında yer alan yayımlarda; Malatya il genelinde toplanan bütçe gelirlerinin, giderlerin %40’ını karşıladığına dair açıklamalarda birçok şirketin Malatya'daki ticari faaliyetlerinin İstanbul başta olmak üzere şirket merkezlerinin bulunduğu yerde vergilendirildiğinden bahisle, sıkça yapılan bir kıyaslama hatası olduğundan bahsedilmektedir.

Ülkemizde, illerin tüm bütçe gelir ve giderleri ile toplanan bütçe gelirlerinin o ilde yapılan bütçe giderlerini karşılama oranları, Maliye Bakanlığının web sayfasında (www.maliye.gov.tr) kamu hesapları bülteni şeklinde aylık bazda ilan edilmektedir. Kamu hesapları bültenine göre Malatya ilindeki bütçe gelirlerinin giderleri karşılama oranları 2008, 2009 ve 2010 yıllarında aylık olarak yüzde 31 den yüzde 44 de kadar değişiklik göstermekte olup, en son ocak/2010 itibariyle yüzde 43,08 olarak gerçekleşmiştir.

Kamu hesapları bülteninde yer alan hesaplar tüm iller için aynı kriterde olduğundan, başta İstanbul olmak üzere merkezi başka ilde olan çok şubeli alışveriş merkezleri ve tüm çok şubeli mükelleflerin, merkezinin bulunduğu ilde vergilendirilmesi sadece Malatya iline has bir durum olmayıp, ilimiz çevresindeki illerde dahil ülkemizdeki pek çok il için aynıdır.

Gelir ve kurumlar vergisi açısından mükelleflerin, merkezlerinin bulunduğu ilde vergilendirilmesi iktisadi ve ticari hayatın işleyişinin ve işletmelerin organizasyon yapılarının bir sonucu olduğu gibi, ülkemizdeki vergi sisteminin de bir gereğidir. Kaldı ki, merkezi başka ilde olan mükellefler de şube olarak bulunduğu ilde gelir vergisi stopajı gibi bazı vergileri ödemesi söz konusu olabilmektedir.

Merkezi başka ilde olup, Malatya ilinde şubesi bulunan mükellefler olabileceği gibi, merkezi Malatya ilinde olup, diğer illerde şubesi olan mükelleflerde bulunabilmektedir. Türkiye düzeyinde faaliyet gösteren ve bilinen çok şubeli mükelleflerin Malatya’daki faaliyetleri açısından özellik arzeden bir durum bulunmamakta olup, mükelleflerin merkezlerinde vergilendirilmesinin hem organizasyon yapılarının bir sonucu hem de vergi sisteminin gereği olarak değerlendirilmesi; illerin bütçe gelir ve gider karşılaştırmasına yönelik açıklamaların kıyaslama hatası olarak düşünülmemesi gerekmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız