SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Meclisin Kararı Geçerli mi?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi'nin Nisan ayı toplantısında özellikle imarla ilgili maddelerin görüşüldüğü bölümlerde toplantı yeter sayısının olmadığı, bu nedenle bu bölümde alınan kararların geçersiz olacağı öne sürülüyor.

15 KİŞİYLE..
Malatya Belediye Meclisi; 27'si AKP'li, 9'u MHP'li, 1'i de CHP'li olmak üzere 37 üyeden oluşuyor. Belediye Başkanıyla birlikte meclisin üye sayısı 38.

Belediye Meclisi, 2 Nisan günü Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplandı. Başkanın 2007 yılı çalışma raporunun onaylanmasından sonra meclisin imarla ilgili gündem maddelerine geçilirken, Belediye Başkanı Akın her zaman olduğu gibi meclis toplantısını terketti.

Meclis başkan vekili Süleyman Erkuş yönetiminde çalışmaya devam ederken, iktidar ve muhalefet partili üyelerin birçoğu da salonu terketti.

Gazeteci Yaşar Karaaslan'ın imar maddeleri görüşülürken çektiği fotoğrafta, divandaki başkan vekili ve katip üye dahil toplam 15 üyenin salonda olduğu görülüyor.

Bu durumda, meclisin çalışması için yeterli sayı olmadığı gibi, aldığı kararlar da tartışmalı.

YÖNETMELİK NE DİYOR?
Belediye Meclisleri Yönetmeliği'nin 10. maddesinde, toplantı ve karar yeter sayısına ilişkin bilgiler yeralıyor.

Bu madde şöyle:

"Madde 10 — Meclis, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak karar yeter sayısı üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Belediye başkanı, meclis üye tam sayısına dâhildir. Oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Birleşime ilişkin karar tutanakları bir sonraki birleşimden önce üyelere dağıtılır.

Meclisin toplanması için gerekli çoğunluğun sağlanamaması veya görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin talebi üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığının anlaşılması durumunda, meclis başkanı gün ve saatini tayin ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Bu toplantının günü ve saati üyelere bildirilir ve gündemin duyurulmasındaki usullerle ilân edilir.

Gelecek toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye ile yapılabilir. Bu toplantıda da yeter sayı bulunamaz ise meclis tatil edilir ve o ay içinde başka bir toplantı çağrısı yapılmaz.

Toplantı ve karar yeter sayılarının hesabında kesirli sayılar tam sayıya yükseltilir."

Malatya Belediye Meclisi'nin toplantı yapabilmesi için en az 20 üyenin salonda bulunması gerekirken, 15 üyeyle kararlar alınmasının yönetmeliğe uygun olmadığı, bu kararların geçersiz sayılması gerektiği iddia ediliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız