SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Ne Kadar Doğru?'

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Esnaf ve Sanatlarlar Odaları Birliği (ESOB) ile Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından Malatya milletvekilleri ile ilgili bakanlara gönderilen bir yazıda, SGK'ya borçlu olan işverenlerin sigorta teşvik priminden yararlanamayacak olmasına ilişkin düzenlemenin mağduriyete yolaçtığı belirtildi ve bu sıkıntının giderilmesi istendi.

3 meslek kuruluşunca ilgili bakanlar ile Malatya milletvekillerine gönderilen yazı şöyle:

"Bilindiği üzere, 01.03.2004 tarihinden itibaren 5084 sayılı Yatırım ve İstihdamı teşvik kanunu ilimizin de yer aldığı 49 ilde uygulanmaktadır. Bu kanun ile işletmelere Gelir vergisi stopaj teşviki, Sigorta primleri işveren primi teşviki ve Enerji desteği verilmektedir. 5084 sayılı kanun ve bu kanunda değişiklik yapan 5350 ve 5615 sayılı kanunlarda sağlanan desteklerden yararlanmak için işverenlerin geçmiş döneme ait borcunun bulunmaması şartı bulunmamakta iken; 5754 sayılı kanunla (madde 54) 5510 sayılı kanunun 90 maddesinde yapılan değişiklikle, “ …….. devlet yardımı, teşvik ve desteklerin, daha önce başlayıp devam eden nakdi olmayanlar hariç olmak üzere, verilmesinden önce işverenlerden Kuruma muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına veya tecil ve taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına dair belge ve bilgilerin istenmesi zorunludur” hükmü gereğince İşverenlerin 5084 sayılı yasada öngören sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanmaları için geçmiş döneme ait borcunun bulunmaması şartı aranmaktadır.

5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel sağlık sigortası kanunun 90 maddesi “Prim ve idari para cezası borçlarının hakedişlerden mahsubu,ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranması “ Başlığı ile düzenlenmiş olmasına rağmen 5084 sayılı teşvik yasasında öngörülen sigorta primi işveren hissesi teşvikinin kurumca bu madde kapsamda değerlendirilmesi ne kadar doğrudur?

Yapılan bu değişiklik üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 01.08.2009 tarihinden itibaren kuruma borçlu bulunan işyerlerinin e-bildirge sisteminde 5084 sayılı yasa kapsamında aylık hizmet prim bildirgeleri göndermeleri engellenmiş bulunmaktadır. Yatırımların ve istihdamı teşviki amacı ile 5084 sayılı kanun kapsamında birçok işveren kanunla sağlanan teşviklerden yararlanmak amacı ile bölgemize yatırım yaparak yeni istihdam imkânları sağlamışlardır. Yasa ile verilen bir hakkın yasanın uygulama süresi bitmeden geri alınması özel yasaların genel yasaların gerisinde kalmasına sebep olmakta ve anayasa aykırıdır ayrıca aynı kanun kapsamında bulunan Gelir vergisi stopaj teşvikinde işverenlerin kuruma geçmiş dönem borçları bulunsa dahi teşviklerden yararlanmasına imkân verilmekte olup uygulama devam etmektedir.

Bu nedenle 5754 sayılı kanunla yapılan değişiklik bir anlamda bölgemizde faaliyette bulunan işverenleri mağdur etmiş bulunmaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve mükelleflerin ödeme güçlüğü çektiği dikkate alınarak, İşverenlerin yaşamış olduğu bu sıkıntının bir an önce düzeltilmesi 5084 Sayılı kanun uygulama süresi içinde daha önce uygulanmakta olduğu gibi SGK geçmiş döneme ait prim borcu bulunan işverenlerin cari dönem aylık hizmet prim bildirgelerinin e-bildirge sisteminde onaylanabilmesi imkânı verilerek, geçmiş dönemde bir şekilde ödeme imkânı olmadığı için prim borcu bulunan işverenlerin cari dönem primlerini ödemeleri halinde 5084 sayılı yasa ile sağlanan sigorta primi teşvikinden yararlanması sağlanmalıdır.

Sosyal güvenlik kurumuna borçlu bulunan işverenlerinde haklarını kaybetmemeleri için borçlarını tecil ettirerek taksitlendirme talebinde bulunmaları gerekmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız