SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Önemde İş Yapan Gelsin!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:37:57
A- A+ PAYLAŞ

Malatya-Gölbaşı güzergahında yapımı devam eden duble yol çalışmaları kapsamında Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek beldesinin Karanlıkdere Mevkiine 2 adet gidiş geliş şeklinde bin 800'er metre uzunluğundaki Yeni Erkenek Tüneli’nin alternatifi olduğu mevcut Erkenek Tüneli, onlarca yıldır doğu ve kuzey illeri ile güney illerinin karayolu bağlantısını sağlıyor. 330 metre uzunluğundaki emektar tünel, 1950 yılında 1 milyon 293 bin lira keşif bedeliyle ihaleye çıkarılarak inşa edilmişti.

X_Yeni tünelde, sorunlar bitmiyor!

Malatya-Adana Karayolu üzerindeki yeni Erkenek tünelinin, Ağustos 2011’de başlayan inşaat çalışmaları sürüyor. Erkenek  Karanlıkdere Mevkiindeki mevcut tünele 63 yıl sonra alternatif olarak planlanan yeni tüneli zeminin heyelan zayıf karakterli olması nedeniyle aşırı şişme ve deformasyon problemleri yaşanıyor. Bu nedenle Karayolları tarafından yeni destekleme projeleri hazırlanarak “Kendinden Delen Süren Tekniği” uygulanacak. Karayolları bu konuda ikmal ihalesini de gerçekleştirdi.

X_Gelelim emektar tünele.. 1949’da ihaleye çıkarıldı..

Kuzey, Doğu ve İç Anadolu Bölgelerini,  güneye bağlamada önemli bir geçit olan mevcut 330 metre uzunluğundaki Erkenek Tüneli’nin 1949'da stad verildi. Tünelin yapımı için Bayındırlık Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de 22 ve 28 Aralık 1949 tarihlerinde ilan yayınlandı.

İlanda, “Eksiltmeye konulan iş: Gölbaşı - Erkenek yolunun 19+029 — 23+783 kilometreler i arasındaki yol ve tünel yapımı olup keşif bedeli 1.293.316,64 (bir milyon iki yüz doksan üç bin üç yüz on altı lira altmış dört kuruş) liradır” deniliyor. 

 İlanın 2. ve 3. Maddeleri şu şekilde; “Eksiltme günü: 12/1/1950 tarihine rastlayan Perşembe günü saat 16 da Ankara'da Bayındırlık Bakanlığı binası içinde Şose ve Köprüler Reisliği odasında Şoseler Eksiltme Komisyonunca kapalı zarf usulüyle yapılacaktır.  Eksiltme evrakı: Vezneye yatırılacak elli lira bedele ait makbuz karşılığında Şose ve Köprüler Reisliği Malî işler Şubesinden alınabilir.”

X_Bu iş önemlidir, önce yeterlilik belgesi 

Erkenek Tüneli’nin yapım ihalesien girecekler için ihale şartnamesinde öncelikle yüklenicilerin yeterlilik belgesi almaları gerektiği belirtilerek, işin önemli olduğu vurgulanıyor. İhale ilanının 4. Maddesi şu şekilde kaydediliyor; 

“Eksiltmeye girebilmek için: 

a) isteklilerin 1950 yılına ait Ticaret Odası belgesi ile usulü dairesinde 52.549,50 ı(elli iki bin beş yüz kırk dokuz lira elli kuruş) luk geçici teminat vermeleri; 

b) Bu iş öneminde tünel ve yol yapmış veya idare ve denetlemiş olduklarını ispata yarar belgelerini, Bayındırlık Bakanlığı Şose ve Köprüler Reisliği ile Ankara, İstanbul, Elâzığ Bölge veya Malatya Bayındırlık Müdürlüklerinden birisinden alacakları tanıtma beyannamelerine (müteahhit ehliyet beyannamesi, müteahhit plân ve teçhizat beyannamesi) bağlamaları ve bu beyannamelerin içindeki soruların cevaplandırılarak yeterlik belgesi isteme dilekçelerine bağlamaları ve eksiltme gününden en az üç gün önce (tatil günleri hariç) yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları.”

HABER: Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi ÖZEL

Tünel Foto: erkenek.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız