SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Oranlar Düşürülmeli'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ESOB) Başkanı Şevket Keskin, cep ve sabit telefonlardaki Özel İletişim Vergisi ile akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi oranlarını çok yüksek olduğunu belirterek, bu oranların düşürülmesi gerektiğini bildirdi.

Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin tarafından milletvekillerine gönderilen mektupta, "Türkiye'de uygulanmakta olan vergi sistemi, gelir dağılımını olumsuz yönde etkiliyor. Gelir dağılımında eşitliği sağlamak ve Anayasa'nın 73. maddesinde belirtildiği üzere bireylerden ödeme gücü oranında vergi alınmasının sağlanması için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği yaşana kriz ortamı ile birlikte daha da belirginleşmiştir" ifadelerine yer verdi.

"Maliye Bakanımız Sayın Kemal Unakıtan, internet üzerindeki Özel İletişim Vergisi'nin yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürüleceğini açıklamıştır" hatırlatmasında bulunan Keskin, cep telefonunda alınan Özel İletişim Vergisi oranının çok yüksek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bugün 7 ayrı isim altında verginin alındığı cep telefonundaki Özel İletişim Vergisi'nin oranı yüzde 25'tir. Cep telefonunda aynı zamanda yüzde 15 Hazine payı alınmaktadır. KDV oranı yüzde 18. Bu yetmezmiş gibi, Hazine payının üzerinden de yüzde 18 KDV, yüzde 25 de ÖİV ödüyoruz. Böylesi bir durum dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Cep telefonundan yaklaşık yüzde 60 oranında vergi alınıyor. Sabit telefonlardaki Özel İletişim Vergisi'nin oranı da yüzde 15, KDV oranı yüzde 18. Ama dünyanın her yerinde vergi oranları yüksek olan pırlanta, zümrüt ve elmastan Türkiye'de KDV alınmıyor. Hükümet, cep telefonu ve sabit telefonlardaki vergi oranlarını dünya standartları haline getirmelidir. Böylesi bur durum, toplumun tüm kesimlerinin yararına olacaktır" ifadelerini kaydetti.

"Akaryakıttaki vergi oranları düşürülmeli, karayolları taşımacılığında ÖTV muaf olmalı" önerisinde bulunan Keskin, "Bugün Türkiye'de akaryakıtta yaklaşık yüzde 70 oranında vergi alınmaktadır. Türkiye'de toplanan Özel Tüketim Vergisi'nin neredeyse yüzde 60'ı sadece akaryakıttan alınmaktadır. Akaryakıtta, Özel Tüketim Vergisi'nden de KDV alınıyor. Hükümet, akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi'nin oranını Türkiye şartlarına göre düşürmelidir. Hava ve deniz taşımacılığında alınmayan Özel Tüketim Vergisi, kara taşımacılığında ticari taşımacılık yapan araçlar için kaldırılmalıdır. Ya da eşitlik sağlanmalıdır. Akaryakıttaki vergi takibi kadar, kaçak vergi takibi yapılmamasını da düşündürücü buluyoruz" dedi.

"Ticari vergi verenlerin araçlarından MTV alınmamalı ya da oranı düşürülmeli" önerisinde de bulunan Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, şöyle devam etti:

"Ticari taşıdı olanlar, hem vergi vermekte hem de Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemekte. Aynı zaman da da Motorlu Taşıtların Özel Tüketim Vergisi'ni vermekle kalmayıp, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin KDV'sini ödemekte. Zincirleme bir vergilendirme var. Yük ve yolcu taşımacılığı yaparak vergi levhası bulunan esnaf ve sanatkarlardan ya Motorlu Taşıt Vergisi alınmamalı ya da Motorlu Taşıt Vergisi oranı düşürülmelidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapan esnaf ve sanatkarlarımıza, mevcut eski araçlarını yenileyebilmeleri için bir kereye mahsus KDV ve ÖTV muafiyeti getirilmelidir. Böylesi bir durum, hem eski tip araçların trafikten kaldırılmasını sağlayacak ve hem de kriz ortamında otomotiv sektörü canlılığını korumuş olacak. Tüm esnafa kredi verilmelidir. Türkiye'de ilk kez esnaf ve sanatkar camiasında üretim yapan esnaf ve sanatkarlara özel olarak faizsiz kredi kullandırıldı. Bu durum güzel bir gelişme. Ancak, bu imkandan esnaf ve sanatkar camiasını tümü yararlanmalıdır. Herkes devletin imkanlarından eşit olarak yararlandırılmalıdır. Kredi miktarı 50 bin YTL'ye çıkartılmalıdır. Yaşanan kriz nedeniyle geri ödemesi 1 yıl sonra başlamalı ve vadesi 5 yıla kadar uzatılabilinmeli. Bugün çok büyük bir arandaki esnaf ve sanatkar, yaşanan darboğazı aşmak için bankalardan kredi alamamaktadır. Biran önce, sicil affı çıkartılarak, yaşanan krizin atlatılmasına katkı sağlanmalıdır. Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ile yurt dışından getirilen ekonomik varlıkların değeri üzerinden yüzde 2, yurt içinde beyan edilen varlıkların değerleri üzerinden yüzde 5 oranında vergi kesilecek. Yurt dışında para kazanını düşünen Hükümet, yıllardır milli ekonomiye katkı sağlayan kesimleri de düşünmelidir."

Keskin son olarak, piyasada yaşanan ekonomik durgunluğun az da olsa atlatılması amacıyla memura, işçiye ve emekli maaşlarına seyyanen 100'er YTL zam yapılması önerisinde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız