SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Öyle Bir Takım ki..

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:55:27
Bu Öyle Bir Takım ki..
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi bünyesinde 3 yıl önce kurulan amatör futbol kulübü geçtiğimiz futbol sezonunda, sessiz sedasız bir şekilde önemli bir başarıya imza atarak Malatya 1. Amatör Küme’ye yükseldi. 

Sezon boyunca tek bir mağlubiyet almadan, yani namağlup unvanı ile şampiyon olan İnönü Üniversitesi Spor Kulübü Futbol Takımı, İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nun (BESYO) akademik personeli ile üniversite öğrencilerinin tam anlamıyla amatör ruhla yürüttükleri sportif bir mücadelenin ürünü. 

Kulüp başkanlığını İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Davut Özbağ’ın, Teknik Direktör olarak ise BESYO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Açak’ın yaptığı İnönü Üniversitesi Spor Kulübü’nün bundan sonraki hedefi ise önce Bölgesel Amatör Lig’e (BAL Ligi) çıkmak, ardından 3.lige yükselmek. Tüm bu hedeflerle ulaşılmak istenen amaç ise başta Malatya olmak üzere bölge illerindeki profesyonel futbol takımlarına altyapı oluşturmak ve bu kulüplere futbolcu yetiştirmek olarak açıklanıyor.

Kulüp Başkanı Prof. Dr. Davut Özbağ, kulübun bu konudaki öncelikli hedefini şu sözlerle açıklıyor: “Bizim bir başka hedefimiz Malatya futbolunun şu anda en üst düzey temsilcisi olan Yeni Malatyaspor’la ilintilidir. Biz Yeni Malatyaspor’un, şu anda amatör ligde olan Malatyaspor’un bir zamanlar Türkiye 1. Ligi’nde ve Süper Lig’de estirdiği rüzgârı, elde ettiği başarıları tekrarlamasını, Malatyaspor’un UEFA Kupası’nda mücadele ettiği gibi Avrupa kupalarında mücadele edecek düzeye erişmesini arzuluyoruz. Bu başarının gelmesi için ise, Yeni Malatyaspor’un güçlü bir altyapı desteğine ihtiyacı bulunuyor. İşte bu noktada bizim hedefimiz Yeni Malatyaspor’un ihtiyacı olan futbolcu kaynağını karşılamaktır”. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in her zaman üniversite bünyesindeki sportif faaliyetleri desteklediğini ve üniversite yönetiminin imkânlar ölçüsünde kulübün ihtiyaçlarını karşıladığını belirten Prof. Dr. Davut Özbağ, futbol alanındaki faaliyetlerin diğer branşlardaki çalışmaları gölgelemediğini vurgulayarak çok farklı branşlarda sportif faaliyet yürüttüklerini kaydetti. 

Herhangi bir maddi beklenti içinde olmadan oynayan üniversiteli öğrencilerden oluşan takımın, kulübün bütçesinin yetersiz kaldığı kimi zamanlarda ceplerinden harcama yaparak futbolcuların ihtiyaçlarını karşılayan teknik ekibin alın teri ve mücadelesi ile 2013-2014 Fubol Sezonu’nda Malatya 2. Amatör Küme’deki mücadelesini namağlup tamamlayarak Malatya 1. Amatör Küme’ye yükselen İnönü Üniversitesi Spor Kulübü Başkanı Prof. Dr. Davut Özbağ ile kulübün serüvenini, namağlup şampiyonlukla biten sezonunun öyküsünü ve gelecek hedeflerini konuştuk:  

-İnönü Üniversitesi Spor Kulübü bünyesindeki futbol takımı 2013-2014 sezonunu namağlup şampiyon olarak tamamladı. Kulübün kuruluşundan bugüne neler yaşandı ve bu başarı nasıl geldi?

-İnönü Üniversitesi’nde futbol anlamında bugüne kadar çok fazla bir faaliyetten bahsedemeyiz. Futbol anlamında böyle bir katkı sağlanmamış. Oysa üniversite olarak diğer sportif faaliyetlerin yanı sıra futbolda da imkânlar ölçüsünde faaliyet göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü üniversiteler sadece bilimde, eğitim faaliyetlerinde, öğrenci yetiştirmede değil aynı zamanda kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde de güçlü bir yapı oluşturmalı, bulunduğu kentin, bölgenin toplumsal yaşamını zenginleştiren bir program geliştirmelidir diye düşünüyorum. 

Bu anlayış ile İnönü Üniversitesi olarak kurduğumuz ve 3 yıldan bu yana amatör kategoride mücadele eden İnönü Üniversitesi Spor Kulübü, 2013-2014 sezonunda, 2. Amatör Küme’de zorlu geçen bir mücadelenin ardından namağlup şekilde Malatya 1. Amatör Küme’de mücadele etme hakkı kazandı. Tabii bu başarıyı anlamlı kılan asıl durum, futbol takımımızın uzun ve zorlu sezonu hiçbir maçta yenilmeden, yani namağlup tamamlayarak, Malatya 1. Amatör Küme’ye yükselmiş olmasıdır. 

Futbol takımımız üniversitemizin çeşitli bölümlerinden okuyan öğrencilerimizden oluşuyor. Takımımız Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi, Futbol Şube Sorumlusu, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Açak ve BESYO Müdür Yardımcımız, öğretim üyemiz Doç. Dr. Emin Kafkas yönetiminde, Antrenör, Okutman Murat Kayapınar, Murat Kurt ve Yalçın Güner’in katkılarıyla bu başarıyı yakaladı. Tabii en büyük desteği rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ve üniversitemizin diğer yöneticilerinden görüyoruz. 

Takımımızın öyküsünün başına dönersek adını andığım hocalarımız bir futbol takımı kurulması ve Malatya amatör camiası içinde mücadele edilmesi yönünde bir teklifle geldiler. Arkadaşlarımız, üniversitemizdeki mevcut altyapı imkânları öğrenci potansiyeli ve daha önce mezun ettikleri öğrencilerin katkısının da sağlanabileceği öngörüsüyle, İnönü Üniversitesi olarak rahatlıkla amatör kümede çok rahat başarı sağlayacağımızı ve bunu da dışarıdan herhangi bir destek almadan başaracağımıza dair bir düşüncelerini aktardılar. 

Böyle bir teklif gelince önce böyle bir takımın kurulması ve mücadele etmesi için elimizde hangi imkânlar var ve ihtiyacımız olan nelerdir? Sorularını masaya yatırdık. Bu analizden ve üniversite yöneticilerimizle yaptığımız müşaverelerden sonra, daha önce de bir dönem mücadele eden futbol takımımızı yeniden canlandırma kararı aldık. 

Benim uzmanlık alanım anatomi, ama özellikle sportif, kültürel ve sanatsal aktivitelere açık bir yönüm var. Bu nedenle hocalarımızın getirdiği teklif açıkçası beni de heyecanlandırdı. ‘Hay hay, artık başlayalım’ dedim ve hocalarımızla elbirliği halinde işe giriştik. 

-Üniversite yönetiminin sportif faaliyetlere bakış açısı hakkında neler söyleyebilirsiniz, spor kulübüne yeterli destek sağlanıyor mu? 

-Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik bizi destekliyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Üniversite yönetimimiz imkânlar ölçüsünde takımın ihtiyaçlarını, ulaşımını sağladı. Üniversitemizin Sağlık Kültür Daire Başkanlığı takımın malzemelerini temin etti.  Hocalarımız büyük bir özveriyle, hiçbir karşılık beklemeden ve almadan, hatta kendi ceplerinden harcama yaparak cansiperane çalışmaya başladılar. 

Ama asıl takdir edilmesi gereken husus, futbol takımımızın oyuncularıdır. İnanılmaz özveri gösterdiler sezon boyunca. Şampiyonluğa giden yolda hiçbir maddi beklenti içinde olmadan fedakârca mücadele ettiler. Maç sonlarında bir yemekte buluşmanın verdiği mutluluk, dayanışma ruhunun getirdiği başarı ve başarının verdiği sevinçle zorlu bir maratonu mutlu sonla noktaladılar ve Malatya 1. Amatör Küme’de mücadele etme hakkını tek bir yenilgi almadan elde ettiler. Bu zafer, çocuklarımızın ve hocalarımızındır. Çünkü çok kısıtlı kaynaklarla çalıştılar ve başardılar. Kulüpte, ifade ettiğim dayanışma ruhu sayesinde adeta çok güzel bir aile ortamı oluştu. Öğrencilerimiz, Beden Eğitim Spor Yüksek Okulu’nun (BESYO) öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, idari personeli, mezun ettiğimiz öğretmenler, BESYO’da antrenörlük eğitim alanlar… Tüm bu bileşenler bir araya geldiğinde çok güzel bir ortam oluştu. Sportif bilimlerin ışığında, sportif ruhun güzelliklerini içselleştirmiş insanların yarattığı bu ortam ve atmosfer tam anlamıyla bir kolej takımı havasını da yarattı. Onlara teşekkürlerimi bir kez de buradan iletmek istiyorum. 

-İnönü Üniversitesi Spor Kulübü’nü diğer amatör kulüplerden farklılaştıran hususlar nelerdir sizce? Bu farklılıklarla gelecekte nasıl bir yapılanma öngörüyorsunuz?

-Kulübümüz, insan kaynakları, teknik ekibi, futbol anlayışı ve yönetsel özellikleri ile bir kolej takımının özelliklerini barındırıyor. Bu nedenle, bundan sonraki hedefimiz futbolda sportif başarı elde etmek olduğu kadar, Malatya futbolunda bir kolej takımının özelliklerini taşıyacak şekilde farklılık yaratmak olacaktır. Bu yolla sadece kulübümüze değil aynı zamanda Malatya’da futbola vizyoner bir futbol yaklaşım kazandırmaktır. 

Kulübümüzün bir de antrenörlerimizle ilgili çok önemli bir işlevi olacak: Hocalarımızın antrenörlük belgelerini güncel tutmak için gayri yasal işler yapmalarını istemiyoruz. Kulübümüz sayesinde böyle bir çabaya gerek kalmayacak çünkü. Bu işlemler, antrenörlerimiz kulübümüz içinde aktif faaliyet göstereceği için profesyonel bir kulüp olarak kendi kulübümüzde yapılmasına imkân sağlayacağız. Antrenörlük bölümümüz var BESYO’da. Antrenörlük eğitim alacak çocuklarımız. Yetişmesine imkân sağlayacak. Taktik yönden kendini geliştirecek. ‘Bir spor kulübü hangi alt yapıya veya hangi vizyona sahip olmalıdır?’ sorusunun cevabını uygulamalı eğitimle kafasında somutlaştıracak. ‘Spor camiası ile diyaloglar nasıl geliştirilecek?’   bunu öğrenecek. 

-İnönü Üniversitesi Futbol Takımı Yeni Malatyaspor için bir altyapı projesi olarak da değerlendirilebilir mi? 

- Doğrudan böyle bir projeden söz edemeyiz ama bizim böyle bir hedefimiz var. Bu hedefimiz Malatya futbolunun şu anda en üst düzey temsilcisi olan Yeni Malatyaspor’la ilintilidir. Biz Yeni Malatyaspor’un, şu anda amatör ligde olan, bir zamanlar Türkiye 1. Ligi’nde ve Süper Lig’de estirdiği rüzgârı, elde ettiği başarıları tekrarlamasını, Malatyaspor’un UEFA Kupası’nda mücadele ettiği gibi Yeni Malatyaspor’un da Avrupa kupalarında mücadele edecek düzeye erişmesini arzuluyoruz. Bu başarının gelmesi için ise, Yeni Malatyaspor’un güçlü bir altyapı desteğine ihtiyacı bulunuyor. İşte bu noktada bizim hedefimiz Yeni Malatyaspor’un ihtiyacı olan futbolcu kaynağını karşılamaktır.  Biz, İnönü Üniversitesi Spor Kulübü olarak Yeni Malatyaspor’un altyapı kaynağı olmayı istiyoruz. Böylelikle Malatya futboluna ve futbol kültürüne hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Sadece yeni Malatyaspor için değil aynı zamanda çevre illerin futbol takımlarına da faydalı olmak gibi bir yapılanma gerçekleştireceğiz. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim: Futboldaki uzun vadedeki amacımız Yeni Malatyaspor, çevre illerdeki takımlar ve Türkiye’deki takımlara sürekli futbolcu üreten bir kolej takımı olmak. Özellikle öğrenci alımları önemli. Seçme yaparken gerçekten beden eğitimine futbol branşında yetenekli öğrenciler alıyoruz. Aldığımız öğrenciler sıradan insanlar değil. Beden eğitimi ve sportif anlamda özel yeteneklere sahip bu öğrencilerimiz. Öncelikle kulübümüzü kendi ayakları üzerinde duracak kadar maddi imkânları sağlanmış bir hale getirmek, sonrasında bunu diğer branşlara yaymayı planlıyoruz. 

-Yeni sezona nasıl hazırlanıyorsunuz, gelecek vizyonunuz nedir? 

-Bu sene arkadaşlarımızla kulüp bazında yeni yapılanmalara gittik. Tahmini bütçemizi oluşturduk. Önceliği kendi sporcularımıza verdik. Daha sonra kulübümüze kaliteli, genç ve yetenekli futbolcuları kazandırmanın çalışmasını yaptık. Amacımız Malatya 1. Amatör Küme’de şampiyon olarak BAL Ligi’ne (Bölgesel Amatör Lig) yükselmek. Ardından Bal Ligi'nde şampiyon olmayı istiyoruz. Yani bu liglerde birer yıl kalmayı hedefliyoruz. Ona göre plan program yapıyoruz. Tabi futbol bu. Biliyorsunuz dünya şampiyonları bile bazen sahada dökülüyor. Kağıt üzerinde oynanan bir oyun değil. Sahada oynanıyor. Ama vizyonumuz ve hedefimiz bu. Strateji belirlenmesi açısından söylüyorum bunu. Bal Ligi'nden sonra da inşallah hedefimiz 3. lig.

-Kulüp bütçeniz bu vizyonunuzu gerçekleştirmek için yeterli mi? 

-Ekonomi çok önemli. Hedeflerimiz büyük ama adım adım gideceğiz. Bu nedenle bütçemizi oluştururken rasyonel biçimde hareket ediyoruz. Biliyorsunuz, kulübümüzün çok farklı sportif alanlarda faaliyetleri var. Sürekli kurslar açıyoruz. Bu kurslardan sağladığımız mütevazı gelirler var. Bunlar yeterli mi? Akarın sürekli olması açsızından önemli ama elbette yeterli değil. Üniversite yönetiminin bize ciddi desteği var.  Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik bizi destekliyor. Bu konularla ilgili hem bilgilendirme hem üniversitenin alt yapısını kullanarak kulübe bir takım imkânların sağlanmasını isteyeceğiz. Tabi ki bir bütçe olacak. Bütçesiz olmaz.  Parasız olmaz. Amatör de olsa olmaz. Çünkü oynattığınız sporcuya para vermeniz gerekiyor, tanıtım yapmanız gerekiyor, harcama yapmanız gerekiyor. Tabi şu an için bir bütçe yaptık. Gerçekçi bir bütçemizi yaptık. Ona göre adımlarımızı atacağız. Şehirden bize destek olmalarını isteyeceğiz. Hastanelerden isteyeceğiz, zengin insanlardan destek isteyeceğiz. Malatya'ya gönül vermiş iş adamlarından. Sonuçta bu şehrin üniversitesinin takımı burası. Kulübümüz Malatya’nın takımıdır. Yeni bir takımdır. Tabi ki Malatya’nın takımları var. 44 Malatyaspor var, Yeni Malatyaspor var. Biz bunu gerçekten kolej havasında bir takım oluşturup kulübümüzü de koleje hizmet eden bir takım haline getirmek istiyoruz.  Gerçekten çok kaliteli hocalara sahibiz. Rüştünü ispatlamış, donanımlı hocalarımız var. 

Bu hocalarımızı bu seneden itibaren zaten BESYO’nun sınav sistemleri de dahil bunları da değiştirerek, belli hareketleri çok kısa sürede yapan ama herhangi bir dalda kendini yönlendirmemiş kişilerden ziyade daha çok branş dallarında kendini ispatlamış futbol, basketbol; güreş, hentbol  gibi bu bağlamda kendini ispatlamış belki ilerde milli sporcular gelecek buraya, yani önümüzdeki yıllarda Allah nasip eder ve biz yönetim olarak bunları yapma imkanı bulup, zaten arkadaşlarımız da bu yönde düşünüyorlar, biz burada  nitelikli, kaliteli kendini ispatlamış sporcuları rezerv olarak buradan ülkeye, dünyaya, bölgeye göndermek istiyoruz.

-Futbol alanındaki yoğunlaşmanız diğer branşlardaki sportif faaliyetleri olumsuz etkileme gibi bir risk içeriyor olabilir mi? 

- Hayır. Tam tersine diğer branşlardaki faaliyetlerimizin daha fazla canlandırılmasını sağlıyor. Futbol branşındaki yeni yapılanmamız diğer sportif branşlardaki faaliyetleri ikinci plana atacağımız anlamına gelmiyor kesinlikle. Aynı heyecan ve ciddiyeti bireysel ya da takım halinde yapılan diğer spor branşlarında gösteriyoruz. Örneğin Malatya’da taekwondo konusunda çok ciddi potansiyel var. Bu potansiyeli değerlendirmek için öğrenci alacağız. Sadece taekwondoda değil 15 farklı sportif branşta öğrenci alacağız. Türkiye’de örneği olmayan bir uygulama. Bu anlamda da cesur bir karar olarak görüyorum. İnşallah bir aksaklık olmaz. Zaten bu planlamamızı yaparken çok değerli bir akademik kadronun varlığının bize verdiği güvenle hareket ediyoruz. Öğretim elemanlarımız kendi alanlarında kendilerini ispatlamış arkadaşlarımız. Uzmanlık vereceğimiz alanları bölgenin ihtiyaçlarını ve potansiyelini düşünerek seçtik. Bunun dışında bizim yönlendirme yapmamız gerektiğini düşündüğümüz alanlar var. Futbolda bu yönüyle birinci sırada. Dünya da zaten böyle düşünüyor.  İmkânları ve destek bulacağımız imkanlar bakımından futbol birinci öncelik. Ama diğer branşları ikinci plana atacağımız anlamına gelmesin. Futbolda sağlayacağımız maddi imkanları diğer branşlarda kullanmayı düşünüyoruz. Onun için öncelikle kısa vadede 1. Amatör Küme’de şampiyon olup BAL Ligi’ne çıkmayı, oradan da 3. Lig’e uzanmayı planladık. Şayet her şey planladığımı gibi gider ve 3. Lig’e çıkabilirsek, bu aşamada oturup bir karar vereceğiz. ‘Burada kalalım mı yoksa devam mı?’ diye.  Gerçekçi hedefler koyup bunun akarını sağlamak istiyoruz çünkü. 

Üst yönetimimizin olaya bakışı çok pozitif. Rektörümüzün üniversitenin alt yapı ve çeşitli imkanlarını bize sunması, belki bazı gelir getirecek bazı faaliyetlere de imkan sağlaması. Bu anlamda gerçekten üniversitenin böyle imkânları bu tür misyonları üstlenerek yapması Malatya için büyük kazanç olacak.

-Sayın hocam yoğun programınız arasında bize vakit ayırdınız. Teşekkür ediyoruz. 

- Sporun, özellikle de futbolun popülerleşmesinde ve yaygınlaşmasında medyanın büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan İnönü Üniversitetesi Futbol Takımı ve Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nun Malatya’nın spor hayatına kazandıracakları konusundaki düşüncelerimizin Malatya halkına ulaştırılması konusunda yaptığınız katkı için ben de size teşekkür ediyorum. 

SÖYLEŞİ: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız