SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Oyun, Bu Yörenin.."

A- A+ PAYLAŞ

 

Sunucu, sinema ve tiyatro oyuncusu Okan Bayülgen, Battalgazi ilçesinde yaşlı ve çocuklarla “Yağ Satarım, Bal Satarım” oyunu ile ilgili yaptığı çekimleri tamamladı.

Bayülgen, ilçede yaşlı ve çocuklara oynattığı oyunla ilgili olarak şunları söyledi:

“Eti,Çekül Vakfı ortaklığında Sokak Oyunları ile ilgili Türkiye çapında bir derleme çalışması yapıyoruz. Bunu da bir televizyon proğramı ile destekliyoruz. Konunun uzmanları insanlarla bu sokak oyunlarını konuştuk  Çünkü bunlar yörelere göre farklılık gösteren ve her biri o tarihin, ekonominin, üretim ilişkilerinin sosyal yaşamın doğurduğu, çocukların tuttuğu kayıtlar. Aslında çocuk oyunları Türkiye'nin tarihi kayıtları. Farklı illerde farklı yörelerde farklı oynanıyor. Tabiki ortaklık gösteriyor. Farklı isimlerde farkı şarkılarla oynanıyor. Bunlar çoğunlukla sanayi öncesi oyunlar. Sanayi ile beraber oyuncaklar devreye giriyor, mekanik oyuncaklar devreye giriyor. Fakat bizde oyunların derlenmesi, kaydının tutulması gerekiyor. Çünkü köyden kente göçle beraber oyunlarda yok olmuş, değişmiş, hafızalarda kalmamış. Ama gittiğimiz bütün yörelerde yaşlımıza yerlimize sorsak, o oyunların kaydını hafızasında çok iyi tuttuğunu görüyoruz. Aslında çocuk oyunları kaybolmuyor. İnsanlar yaşlandıkca çok daha romantik, çok daha güzel hatırlıyorlar, çocuk oyunlarını. Buraya gelmemizin nedeni ‘yağ satarım bal satarım’ oyununun bu yöreye ait olması. Özellikle bu yörede ağırlıkla oynanmış olması dolayısıyla bizde araştırmalarımızı hem fotoğraf,video kayıt, video söyleşiler olarak burada derlemeye çalıştık.” 

HABER-FOTO: Mehmet GÖRESİYE

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız