SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Parayla Neler Yapılmaz?'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da düzenlenen bir panel ile yeni sigara yasası anlatılarak, sigaranın zararları dile getirildi.

İl Özel İdaresi Salonu'nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, masum olmayan alışkanlık ve arkadaş olarak değerlendirdiği sigaranın yıllık 50 milyar dolar zarara yol açtığına dikkat çekerek, "Malatya'da 2006 yılında sadece TEKEL ürünü olarak 53 milyon YTL'lik satış olmuş. Bu parayla neler yapılmaz ki?"diye sordu.

Sigaranın zararlarını da dile getiren Vali Daşöz, akciğer kanserinin yüzde 99'unun sigaradan kaynaklandığını ifade ederek, "Önce bilinçlenmeye ihtiyacımız var. Çünkü, sigara içince sadece kendimizi değil, sigara içtiğimiz çevreye de zararımız olup, en önemlisi çocuklara kötü örnek oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Vali Daşöz'ün açılış konuşmasından sonra penelistlerin konuşmasına geçildi.

Malatya İnönü Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Ayfer Solak, slayt eşliğinde sunumunu yaptı. Ayfer Solak, gelişmiş ülkelerde git gide sigara içme azalırken, gelişmekte ve geri kalmış ülkelerde ise içicilerin sayısının arttığını vurguladı. Tütün endüstrisinin özellikle gençleri ve çocukları hedef kitle seçtiğine dikkat çeken Solak, "Çünkü, özellikle çocuk ve gençlere sigarayı başlattırıp, ömür boyu müşteri yapmak istiyorlar. Bu nedenle sigara içme yaşı gittikçe düşüyor" dedi.

Sigaranın başta üst ve alt solunum olmak üzere etkilemediği organın bulunmadığına işaret eden Doç. Dr. Zeynep Ayfer Solak, "Ülkemizde her yıl 40 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Ülkemizde her yıl 100 bin kişiyi erken yaşlarda sigaradan dolayı kurban veriyoruz" diye konuştu.

Solak, yeni yasanın işlerini kolaylaştıracağını kaydetti.
İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Pehlivan da, 5729 sayılı yasadan söz etti. Tütün mamulleri konusunda yeni yasanın getirdiklerini slayt eşliğinde anlatan Pehlivan, "1996 yılında çıkarılan 4207 sayılı yasa da sigaranın zararlarından uzak tutma amacındaydı, ancak yasanın uygulanması konusunda endişeler vardı. Şimdi çıkarılan 5729 sayılı tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun, tütünün zararlarından özellikle reklamından kaçınma konusunda yaptırımlar var" dedi.

"Kanun iyi uygulanırsa faydası çok olacak"diyen Prof. Dr. Pehlivan, kanunun getireceği müeyyideleri anlattı.

Programın sonunda panelistlere Vali Halil İbrahim Daşöz tarafından plaket verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız