SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Politika Malatya'yı Olumsuz Etkiler..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Malatya'nın da vergi incelemesi yapılacak iller arasına alınmasının "tedirginlik" yarattığını söyledi ve bundan Malatya'nın olumsuz etkileneceğini savundu.

Altaş, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi:

"Ülkemizde yıllardır kayıt dışı ekonomi ile mücadele de ne yazık ki bir türlü başarı sağlanamamaktadır. Özellikle son günlerde ulusal basında maliye bakanlığının vergi incelemeleri ile ilgili çalışma programları yer almakta bakanlıkça belirlenen illerde tespit edilen kıstaslara göre vergi incelemesi yapılacağı bu iller arasında da Malatya’nın yer aldığı belirtilmektedir.

Özellikle ulusal bazda yer alan bu haberlerin belirlenen illerdeki yerel basına da yansıması üzerine iş dünyasında belirgin bir tedirginlik başlamıştır. Yine yapılacak olan bu vergi incelemelerinin kayıtlı vergi mükelleflerinin incelenmesi şeklinde olacak olması bu mükelleflerin çalışmalarını psikolojik olarak etkilemektedir.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve vergi gelirlerini artırmaya yönelik olarak yıllardır yapılan bu çalışmaların bilimsel bir zemine konulmadan, denetimlerin standartlarının belirlenmeden yapılması, denetimlerde vergi mükellefleri arasında haksızlık yarattığı gibi ömründe hiçbir zaman vergi mükellefi olmamış vergi dairesine uğramamış kişileri de ödüllendirmektedir.

Bu nedenle ülkemizde kanayan bir yara olan ve her geçen gün biraz daha büyüyen bu yarayı iyileştirmekte siyasi otoritelerin neyi yapmadığı sorgulanmalıdır.

Çağdaş bir vergi sisteminde idarenin görevi
mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak;
Şeffaflık, Hesap verilebilirlik, Dürüstlük, Katılımcılık, Verimlilik, Etkililik ve Mükellef odaklılık ilkelerine göre hizmet sunmak, bu konuda da görev yapan tüm siyasi iktidarların da idareye bu imkânı yasal zeminlerde sağlamak temel hedefi olmalıdır.

Ancak ülkemizde yıllardır görev yapan siyasi iktidarlar almış oldukları kararlarla idareyi etkisiz hale getirmekte vergi gelirlerini artırmak adına uygulamış olduğu polisiye tedbirler ile idare ile kayıtlı vergi mükellefini karşı karşıya getirmektedir.

70 milyonluk bir ülkede 3,5 milyon vergi mükellefinin olması bununda 1 milyona yakının basit usul olarak adlandırılan ve çağdaş vergi sisteminde hiçbir kalıba konulamayan mükellefiyetin olması ne kayıtlı vergi mükellefinin suçu ne de görevini yapmakta olan denetim elemanlarının suçudur. Bunu tek suçlusu yıllardır bu ülkeyi yöneten ve siyaset uğruna vergisel ödünler veren iktidarlardır.

Ülkemizde yıllardır vergi denetimleri yapılmaktadır. Yapılan bu denetimler sonucu bulunan matrah farklarının büyük bir kısmı vergi mahkemelerinde idare aleyhine sonuçlanmaktadır. Maliye Bakanlığınca kayıt dışı işlemlerin %50 oranında olduğu ifade edilmesine rağmen açıklanan rakamlara göre denetim sonucu elde edilen Vergi geliri yıllık vergi gelirlerinin %1’nın altındadır.

Bu rakamlarda bizlere göstermektedir ki yasal zeminde Vergi kanunları ile çerçevesi çizilmemiş kazanımların hesabını sorulamayacağı denetimlerin yapılması kayıt dışını kayıt altına almaktan çok kayıt dışını teşvik edecek, mevcut reel sektörde sirkülasyon sağlayan sermayenin atıl bir şekilde faiz rantına dönüşen mevduata kaymasına sebep olacaktır. Çünkü bankada trilyonlarca parası olup da faize yatıranlardan kimse vergi almamakta ve hesap sormamaktadır.

Bu politikanın devam ettirilmesi halinde doğuda sanayinin gelişmesinde örnek gösterilen Malatya da gelecekte vergi incelemesine muhatap alınacak vergi mükellefini kalmayacağı, büyük sanayi kuruluşlarının Malatya da yeni yatırım yapmayacağı gibi mevcut yatırımlarını da Malatya dışındaki vergisel cazibe merkezlerine taşıyacakları kaçınılmaz olacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız