SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Projede Bir Terslik Var!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:12:14
Bu Projede Bir Terslik Var!
A- A+ PAYLAŞ

Çevreyolu'nun, kent içi transit geçişini sağlayan Adliye civarındaki araç alt geçidinin üzerinde Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmakta olan ve "ucube" eleştirilerine de yol açan, tanıtım levhasında "Asma Germe Membran Uygulama İşi" diye yazılan "devasa çadırımsı" yapı, bir başka garipliğiyle de dikkat çekiyor. Alt geçit üzerindeki uygulama ile proje tanıtım levhasındaki çatı görüntüleri birbirine tamamen zıt. Karayolları'ndan gelen “Gerek normal zamanlarda gerekse deprem anında zemine yük bindireceği ve dolayısıyla geçitleri kullananların can ve mal güvenliğini tehlikeye atacağı" yolundaki tepkilere rağmen, bu projeyle ilgili iddialı konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, projenin maket görüntüsü ile uygulama arasındaki büyük farkı nasıl savunacağı merak konusu oldu. Maket görüntüde, "çadırımsı" yapının çatı kısmı yanları yukarıya kıvrık, ortası çukur olarak yer alırken, uygulamada çatı kısmının yanları aşağıya kıvrık, ortası yüksek olarak yapılıyor.

KARAYOLLARI KARŞI ÇIKARKEN, ÇAKIR SAVUNMUŞTU..

Karayolları'nın tepkisine rağmen Malatya Belediyesi’nin başlattığı söz konusu projeyle ilgili bu kurumun tepkisini, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin son toplantısında, CHP'li üye Hurşit Kuşçu ve Günnur Tabel, verdikleri önerge ile Başkan Çakır’a sormuştu. 

Önergesi üzerinde söz alan CHP’li Üye Hurşit Kuşçu, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sözkonusu yazısında, alt geçitlerin üzerine kurulan beton, demir-çelik konstrüksiyonunun normal zaman ve deprem anlarında Malatya halkının can ve mal güvenliğini tehlikeye attığına dikkat çekerek “Karayolları Genel Müdürlüğü, Malatya Valiliği’ne gönderdiği yazıda, ‘Hazır kirişli betonarme döşeme üzerine yapılan beton kütleleri ve çelik konstrüksiyon normal zamanda ve deprem anında döşeme ve kirişlerde buna bağlı olarak da yükü zemine yapacağı tesir hesaplanmadan yapılmıştır. Mevcut durumun belediye tarafından yapılan bu imalatlar, alt geçitleri kullananların can ve mal kaybını tehlikeye attığı, bundan dolayı yapılan imalatın durdurularak kaldırılmasını’ istemiştir. Dolayısıyla düzenleme yapılırken, Karayollarından izin alınmış mıdır? Alt geçitlerin üzerine yapılan imalatların statik hesaplamaları yapıldı mı? Karayolları bunları söktürürse maddi zararı kim karşılayacak?  Ayrıca bu görüntü kirliliğini yaratmak için bu kadar para harcamaya gerek var mıydı?” şeklinde konuşmuş ve bir dizi soru yöneltmişti. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, Malatya kamuoyunda bazı kesimlerce ‘Ucube’ diye nitelendirilen, beton ve demir-çelik kütlenin çevre yolunun altı ile üstü arasındaki kopukluğu gidermek amacıyla kurulduğunu savunarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ne işe yaradığı bir türlü açıklanamayan sözkonusu icraatı için şu savunmayı yapmıştı: “Alt geçitlerin yapılmasıyla birlikte Çevreyolunun altı, çevreyolunun üzerinden daha kopuk bir alan haline geldi. Biz de, şehrin alt ve üst kısmındaki bu kopmayı biraz daha azaltmak ve alt geçitler üzerinde bir yaşam alanı oluşturmak için orada böyle bir düzenleme yaptık. Yaşayan mekânlar oluşturmak istedik.  Şire Pazarı, otobüs durakları düzenlemesi nedeniyle orada geniş bir alan kazandık.  Belki o geçitlerin üzeri, köylü kadınlarının Pazar alanı, el işi sergileri, kadınların bir takım etkinlikleri olabilir. Galeri gibi de kullanılabilir.  Bütün bu amaçlarla bu yapılaşmayı başlattık ve her türlü statik hesaplamasını yaptık. Uygunluğunu, rüzgar durumunu, her türlü hesaplamasını yaptık. Kimse gelip orayı sökemez. Sorumluluk büyükşehir belediyesindedir.”

Hurşit Kuşçu’nun söz alıp ‘Karayollarından izin aldınız mı? Almadıysanız Karayolları gelip orayı sökerse bu zararı kim karşılayacak?’ şeklindeki sorusuna da net bir yanıt vermeyen Belediye Başkanı Ahmet Çakır “Biz Karayollarından bu yolun Turgut Özal Viyadüğü’ne kadar bize devredilmesini istedik. Önce olumlu baktılar ama daha sonra bazı nedenlerle bunun olamayacağı ortaya çıktı.  Bu yapılaşmada bir problem yok. Her türlü hesaplama yapıldı. Güvenlik riski de yok. Kimse de gelip orayı sökemez” diye konuşmuştu.

MAKET BAŞKA UYGULAMA BAŞKA..

Söz konusu alanda belediyece yapılan çalışmaları gözleyenlerin dikkatini, uygulama ile uygulama alanında projenin tanıtıldığı levhadaki görsel durumun farklı olması çekiyor.

Karayolları'nın teknik nedenlerle karşı çıktığı, Çakır'ın ise her türlü hesaplamasını yaptıklarını, herhangi bir tehlike yaratmayacağını öne sürdüğü projeyle ilgili Büyükşehir Belediyesi Başkanının bu konudaki sözlerinin ne kadar ciddiye alınabileceği, proje alanında dikilen ve projeyle ilgili görselin yer aldığı levhadaki görüntüyle, uygulamanın farklı olması, bir kez daha dikkatleri bu projeye çevirdi.

Kernek başta olmak üzere, bu ve benzeri projeleri bütünüyle tartışma konusu olan, kamuoyuna açıklananlardan farklı uygulamalara imza atan Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, Çevreyolu'ndaki söz konusu projesindeki proje ve uygulama farklılığı, bu projeye yakıştırılan "ucube" etiketini bir kez daha haklı çıkardı. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi'ni yönetenlerin, söz konusu farklılığı nasıl savunacakları da merak konusu oldu.

FOTOĞRAFLAR: Çevreyolu'ndaki "ucube"de çatı kısmının mevcut uygulama görüntüsü ve tanıtım levhasında yeralan proje maket görüntüsü... 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız