SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Saatten Sonra Dost Değiliz'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:09:35
'Bu Saatten Sonra Dost Değiliz'
A- A+ PAYLAŞ

Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Doğu Anadolu Projesi (DAP) tarafından desteklenen Orduzu Beldesi Toplu-Basınçlı Kapılı Sistem Sulama Suyu Tesisatı Yenileme Projesi’nin temeli düzenlenen bir törenle atıldı.

Orduzu Beldesi’nin sulama kanallarının 1975 yılında yapıldığı ve çok eskidiği için ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle bölgedeki çiftçilerin büyük sıkıntı yaşadığı belirtilirken, yaklaşık 3 milyon TL tutarındaki yeni projenin tamamlanmasıyla birlikte 55 bin dekar alanın sulanacağı ifade edildi. 

Temel atma törenine Vali Vasip Şahin, Kalkınma Bakanlığı DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çolak, Orduzu Belediye Başkanı Cumali Ekinci ile İl Genel Meclis üyeleri ve davetiler katıldı.

‘Tarımsal sulamaya ilişkin 29 proje teklif ettik’

Törende konuşan Vali Vasip Şahin, geldiklerinden bu yana Malatya’da sulama projelerine öncelik verdiklerini ve bu kapsamda 29 proje teklif ettiklerini belirterek, bunlardan 12 adet projenin başladığını, 3 tanesinin de bitirildiğini söyledi. 9 projenin yapımının devam ettiğini aktaran Vali Şahin, kalan 17 projeden 10 tanesinin 25 Ekim’e kadar ihale edileceğini, 7 adet proje için de Kamu İhale Kurumu’ndan ihalesinin beklendiğini ifade etti.

‘Hızlı hareket ettik, kaynağı hak ettik’

Malatya çiftçisinin sulama suyunu kullanma noktasında çok bilinçli bir düzeye geldiğini söyleyen Vali Şahin, DAP kapsamındaki 14 il arasında Malatya’nın proje hazırlamada çok hızlı davranması nedeniyle 8.5 milyon TL kaynak aktarıldığını belirtti.

Bu hızlı çalışmanın sonucunda hazırlanan projeler için DAP’tan daha da destek beklediklerini söyleyen Vali Şahin “Gerçekten şunu ifade etmek istiyorum. Biz DAP kapsamındaki iller arasında en hızlı hareket eden il olduk. Hızlı hareket ettiğimiz için 8.5 milyon TL kaynak bize aktarıldı. Kalan Projelerimizin de çoğunun ihalesine çıktık. Çok hızlı bir şekilde hazırladık ve sizden bu hızlı çalışmamızı ödüllendirmenizi bekliyoruz. Tabi bunlar biraz emekle oldu. Biraz belki arkadaşlarımızı, proje hazırlayan grubu fazla sıkıştırdım ben. Çünkü kim daha hızlı davranırsa onlar para alacaktı ve biz arkadaşlarımızı çok sıkıştırdık. Ben burada proje hazırlayan ve hızlı davranan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı. 

‘Küsmece darılmaca yok, denetleyeceğiz’

İl Özel İdaresi’nde görevli teknik personelden, Orduzu’daki bu projenin yapım aşamasını en iyi şekilde denetlemelerini isteyen Vali Şahin, ihaleyi alan firma yetkilisine dönerek ‘Küsmece darılmaca yok. Bu saatten sonra biz, birbirimizin dostu değiliz. Ne zamana kadar? Taa ki işimizi yapıp bitirinceye kadar. Dolayısıyla yaptığınız işi her aşamasında sonuna kadar en işi şekilde yapmak sizin göreviniz, onu kontrol etmek de bizim, devletin görevi. Küsmece darılmaca yok’ diye konuştu.

‘2013 bütçesinin yaklaşık yüzde 15’i Malatya’ya ayrıldı’

Törene katılan Kalkınma Bakanlığı DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler ise konuşmasında DAP’ın temel faaliyet alanlarından biri olan tarımsal sulama konusunda Malatya’nın öncülük eden bir il olduğun söyledi. Konuşmasında, DAP’ın kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin kısa bilgiler veren Güler, 14 ili kapsayan DAP’ın 2013 yılı ödeneğinin 51.5 milyon TL olduğunu, bunun 8.6 milyon TL’sinin Malatya’daki projelere aktarıldığını söyledi.  Şu ana kadar gerçekleştirilen projeler arasında Orduzu’da yapılan bu tesisin en büyük projelerden biri olduğunu anlatan Güler “DAP’ın alanında Doğu Anadolu’da 14 il var. Ve bu 14 il için ayırdığımız ödenek 51.5 milyon TL. Malatya’ya tahsisi edilen ödenek ise 8.6 milyon TL. Neredeyse yüzde 15’lere varan oranda bir kaynak Malatya’ya tahsis edildi. Tahsis edilmesindeki en büyük gerekçe ise Malatya’nın hakikaten sulama suyu projelerine, sulamaya ihtiyaç duyması. Bu kapsamda bizim Orduzu Projemiz, diğer illeri de dikkate aldığımızda yaklaşık 3 milyon TL’ye varan bütçesiyle en büyük projelerimizden biri. İhalede de güzel bir kırım oldu ve 2 milyon 470 bin TL’lik bir rakamla ihale edildi. Bunun dışında kalan ödenek, Malatya’daki diğer projelere aktarıldı.  Finansman sorunu olan projelerde kaynak imkanına kavuşmuş oldu” dedi.

Projenin bitmesiyle 55 bin dekar alanın sulama sistemi rehabilite edileceğini söyleyen DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Güler şunları söyledi: “Yaklaşık 61 km kanal yapılacak. Bize verilen bilgilere göre Orduzu Beldesi’nde 4 bin 500 ton üretilen kayısı miktarının bu yatırım sonrasında 22 bin 500 tonlara kadar çıkması bekleniyor. Bunun sonucunda da yılda 23.4 milyon TL ek gelir sağlanması bekleniyor. Bin 500 çiftçinin doğrudan yararlanacağı bu proje 13 bin nüfusluk bir kitleye hitap etmiş olacak.”

Orduzu Belediye Başkanı Cumali Ekin ise Orduzu halkının yıllardır sulama suyuna hasret kaldığını belirterek, bu projeyle Orduzuluların bu hasretinin sona erdirileceğini söyledi. Vali Vasip Şahin’in göreve başlamasıyla durumu kendisine aktarıp destek istediklerini anlatan Ekin, ‘Sayın Valim o günden bugüne kadar bu proje için çok çalıştı. Büyük gayretler gösterdi ve bugün temelini atıyoruz. Bu projede emeği geçen Sayın Valime, DAP İdaresi yetkililerine, Milletvekillerine ve diğer tüm ilgililere teşekkür ediyorum’ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından dualarla kurban kesildi ve Kapalı Sistem Sulama Suyu Tesisatı Yenile Projesi’nin temeli törene katılanlarca atıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız