SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Savaş Varoluş Mücadelesidir'

A- A+ PAYLAŞ

Çanakkale Zaferi’nin 93. yıldönümü dolayısıyla Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen konferansta İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr. Mehmet Karagöz, “Çanakkale Savaşları’nın Tarihi Önemi”ni anlattı. Bu arada Malatya Lisesi ile Yerel Gündem 21 de Çanakkale Zaferi ile ilgili etkinlikler düzenledi.

BELEDİYENİN KONFERANSI..
Konferansa ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"20 Mart Perşembe günü saat 14.00’de Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen Konferansa konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Karagöz katılırken, programa özellikle öğrenciler büyük ilgi gösterdiler.

Konferansın açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Çanakkale Zaferi için iki-üç gün değil, yıl boyunca etkinlik yapılsa öneminin anlatılamayacağını belirterek, Çanakkale Savaşları’nın bir var olma davası olduğunu söyledi.

Çoğumuzun Çanakkale Savaşları’nı sadece 18 Mart’ta hatırlandığını, oysa bu zaferin yeni nesle her gün kare kare anlatılması gereken baştanbaşa ibret, cesaret, feragat dolu bir destan olduğunu belirten Belediye Başkanı H.Cemal Akın özetle, “Aylarca top ve tüfek mermisi altında hayatta kalmanın, yürekle aklın direncinin nasıl bir sinerjiye dönüştüğünü araştırmayan bizler; çocuklarımıza da Çanakkale’yi anlatamıyoruz.

Çanakkale, yeni gelinin, ananın, babanın kalbindeki ateşte saklıdır. Çanakkale, siperlerde nöbet bekleyen Mehmetçiğin gönlünde gizlidir.

Çocuklarımız Çanakkale’yi sadece bir savaş olarak görmemelidir. Çanakkale bir var oluş mücadelesinin yansıması olarak bilinmeli ve anadolunun her vilayetinde saklı Çanakkale hikayeleri unutulmaya yüz tutmadan su yüzüne çıkarılmalı, Çanakkale unutulmamalıdır” dedi.

Bugün Çanakkale’yi vazgeçilmez kılan ruha her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Başkan Akın, “Bu ruh, vatan sevgisi demek, istiklal demek, bağımsız yaşama azmi demek… Kısacası bu ruh maneviyat demektir.

Mukaddesleri uğruna canlarını seve seve feda ederek bu mübarek toprakların bize vatan olarak bırakılmasına vesile olan, başta Gazi Mustafa Kemal ve Cevat Çobanlı Paşa olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın açış konuşmasının ardından konferansın konuşmacısı Doç.Dr. Mehmet Karagöz Çanakkale Savaşları ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

1870 yılında Avrupa’da Almanya ve İtalya devletlerinin kurulduğunu ve dengeleri ters yüz ettiğini, bu dengelerin tekrar dengelenmesi gerektiğini belirten Karagöz, 1914 yılında Avrupa’nın büyük devletlerinin bir araya gelerek hesap yaptıklarını, yaptıkları bu hesapların zemininin odağında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun bulunduğunu belirtti.

Avrupa devletlerine göre Osmanlı devletinin ömrünü bitirdiğini düşündüklerini söyleyen Karagöz, konferansında özetle şunları söyledi:

"Avrupa devletleri birilerini alt etmek istiyordu, coğrafya olarak da Osmanlı toprakları seçilmişti. 1. Dünya savaşının başlarında Osmanlı yöneticileri biraz temkinli ama kafaları karışıktır. İki Alman gemisinin İngiliz donanmasından kaçarak boğazlardan geçip, İstanbul’a gelmesi Osmanlı imparatorluğunu savaşa girmesinin başlangıcı olmuştur.

Çanakkale Mehmetlerin, Seyit Onbaşıların Adıdır…

Aralık ayında deniz muharebeleri başlarken, karşı güçler gelişmiş donanmalarıyla son darbeyi vurmak için 18 Mart’ı planlıyorlardı. Ancak bunda başarılı olamadılar ve mağlup oldular. Mağlubiyeti hazmedemeyen deniz komutanlarının hesapları Gelibolu’da bir çıkış bularak denizden giremedikleri İstanbul’a karadan girmeyi planlıyorlardı.

25 Nisan’dan Ağustos ayı sonlarına kadar süren Gelibolu savaşlarında Mustafa Kemal Atatürk, düşmanın tahminlerini bilmiş ve kara savaşları da büyük bir zaferle sonuçlanmıştır.

Çanakkale Savaşları bir zaferdir, bir destandır." (İlk 2 fotoğrafta)

MALATYA LİSESİ'NDE..
Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü nedeniyle, Malatya Lisesi'nde de bir anma programı düzenlendi. Törene, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Numan Örnek'in yanı sıra okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Anma programında konuşan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Numan Örnek, "Düşman kuvvetleri Çanakkale boğazından, Karadeniz'e geçmeyi hedeflemişlerdir. Türk milletinin basit bir yem olacağına inanıyorlardı. Ama hesaba katamadıkları bir şey vardı. Geçmişinden aldığı inanç,almış olduğu iman ve samimiyetiyle Türk milleti Çanakkale boğazında gerek Fransızlara gerekse İngilizlere tarihte hiç unutamayacakları bir ders vermişlerdir" dedi.

Çanakkale Zaferi'yle ilgili gösterimlerin ve resimlerin sunumunun da yapıldığı programda konuşan Malatya Lisesi Müdürü Yusuf Işık Güllü ise, "Milletimizin mazisinde emsali görülmemiş savaşların en dehşetlisinde, atalarımız esaret altında yaşamayalım diye toprak uğruna büyük mücadelelerin verildiği tarihi bir zaferdir" ifadesinde bulundu.

Yapılan açılış konuşmaların ardından, günün anlam ve önemine uygun şiir ve yazılar okundu. Programda daha sonra Malatya Lisesi Öğrencileri Oratoryo sundular. (3'üncü fotoğrafta)

YEREL GÜNDEM'DE..
Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 ile Malatya Fikir Adamları Derneğinin her hafta birlikte düzenledikleri fikir sohbetleri toplantılarının bu haftaki konusu Çanakkale Zaferi idi.

Çanakkale’de bu milletin el ele vererek Çanakkale Savaşının kazanıldığını, bu şuurla hareket ettiğimiz takdirde, hiçbir gücün bu ülkeyi bölemeyeceğini vurgulayan Malatya Fikir Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şavata, bu toprakların ebediyete kadar bu milletin asil evlatlarının olacağını belirtti.

Şavata’nın konuşmasının ardından söz alan Edip Türksoy, Çanakkale Savaşının siyasi, ekonomik, askeri ve sosyolojik boyutlarını ele aldı. Çanakkale Cephesi’nin deniz harekâtı (Boğaz’ın zorlanması), kuşkusuz sıradan bir askeri harekât, ya da muharebe olayı olmadığını belirten Tüksoy, Boğazın konumu ve tarihi önemi itibariyle, İstanbul Karadeniz kapısı, Çanakkale’de Ege Denizi kapısı olarak, geçmişte taşıdıkları ve çağımızda taşımakta oldukları stratejik öneme işaret etti.

İngilizlerin, Çanakkale’deki Türk savunmasını ve askerini sadece matematiksel ölçülere vurup, onun yüksek manevi gücünü görmezlikten gelerek, büyük bir hesap hatasına düştüklerini belirten Edip Türksoy, bundan dolayı önce denizde, sonra da karada hiç beklemedikleri amansız cevabı aldıklarını söyledi.

Zaferin, Türk milleti açısından sosyal alanda da etkilerinin görüldüğünü belirten Edip Türksoy “Çanakkale deniz ve kara muharebelerinde toplam 211.000 şehit veren Türk milleti, bu arada binlerce okumuş ve aydınını da kaybetmiştir” dedi.

Türksoy’un konuşmasının ardından program sona ererken, Malatya Fikir Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şavata, geçmişten günümüze Ülke gündemini meşgul eden konularla ilgili fikir sohbetlerinin devam edeceğini söyledi. (Son fotoğrafta)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız