SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Savcıda Hayat Var''

A- A+ PAYLAŞ

"İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır." Victor Hugo'nun bu sözünü rehber edinen Şarköy Cumhuriyet Savcısı Tamer Soysal, verdiği 'geçici tedbir' kararlarıyla ilçenin en çok konuşulan ismi oldu. "Umuma açık yerde maç izleyememe", "soru çözme", "açtığı yufkaları kalite kontrolden geçirme" gibi cezalarla ilçenin efsaneleşen ve ünü dilden dile yayılan genç savcısını merak edenler adliyenin kapısını aşındırır oldu.

Verilen tedbir kararları, muhataplarını önce şaşırtsa da sonrasında memnun etti. Her ne kadar ceza davaları devam etse de yargının yönlendirmesiyle kendilerini 'iyi hissettirecek' işler yaptılar. Halkla ilişkisinin çok iyi olduğunu anlatan Savcı Soysal, "Talep ettiğim tedbir kararlarını duyup beni tanımak için gelenler var" dedi.

* 'Ceza ıslah edici olmalı'
"İnsanı kazanmak lazım, bu nedenle ceza ıslah edici olmalı" fikrinden ve 2005'te yürürlüğe giren Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 109. maddesinin verdiği yetkiyle hareket eden Savcı Soysal, üç yıl önce göreve başladığı Şarköy'de bakın ne tür tedbir kararları aldı.
Fanatik Fenerbahçeli Mehmet Özer, 2005 - 2006 sezonunda takımının şampiyonluğunu bekliyordu. Fenerbahçe ikinci sıraya düştü. Eğer rakip takım Galatasaray o hafta yenilirse, Fenerbahçe yine lider olacaktı. Özer o heyecanla Galatasaray'ın maçını izlemek için bir bara gitti. Ancak umduğu olmadı. Özer, alkolün etkisi ve öfkeyle Galatasaraylı komşusuyla kavga etti. Soruşturma devam ederken Savcı Tamer Soysal, "Futbolda fanatizmin önüne ancak bu şekilde geçilir" diyerek ıslah edici tedbir kararının ilkini verdi: "Bir maç umuma açık yerde maç izleyememe ve 3 bin YTL para cezası..."

* 'Bu kahveye giremez' yazısı
Fanatik taraftar o hafta aynı ilçedeki köyünü ziyarete gitti. Kahvenin önünden geçerken cama asılı yazıda adını gördü.
"Resmi" kâğıtta Mehmet Özer'in o kahvehanede maçı izlemesinin yasak olduğu yazıyordu. Şoke oldu. Evinde lig TV kurdurma hazırlıklarına başladı. Emekli maaşı ve aldığı para cezasıyla, 'Şimdi Lig TV kurdurmanın zamanı mı?' diye hesap kitap yaparken, Savcı Soysal cazip bir öneri getirdi:
"Emniyet Müdürlüğü'nde Lig TV var, istersen birlikte izleriz..."
İlk anda Galatasaraylı bir savcıyla şampiyonluk maçını izlemek fikri soğuk gelse de evdeki hesap çarşıya uymadığından başka tercihi yoktu. Fanatik FB'li, ilk golden sonra emniyet müdürü ve savcıyla maç izlemeye daha fazla dayanamadı ve "rahat bağıramıyorum" diyerek maçı polis memurlarıyla izlemek için alt kata indi. Şampiyonluk elden gidince iyice yıkıldı.
Asıl darbe sonradan geldi. Verilen para cezasını ödeme gücü olmadığını Soysal'a iletti. Savcının önerisi yine cazip geldi:
"O zaman bir ay cezaevine gir. Orada lig TV de var. Rahat rahat maç izlersin..."
Cezaevinden çıkıp özgürlüğüne kavuşan fanatik taraftar, "Artık umuma açık yerde maç izlememe cezam bitti, ama bu sefer de kendime tedbir koydum. Yalnızca akrabalarımın evlerinde maç izliyorum. Çünkü çok sinirleniyorum" dedi.

* Hintkenevirine soru çözme cezası verdi

Soysal'ın ikinci ilginç kararı liseli bir öğrenciyle ilgili oldu. Üzerinde hintkeneviri bulunan 17 yaşındaki genç, kendini Soysal'ın karşısında buldu. Savcı da ilginç kararını şöyle verdi: "Olur da iyi bir yer kazanır temennisiyle, her hafta 50 Türkçe, 50 sosyal olmak üzere 100 soruluk test çözmesi..."
Öğrencinin ilk sözü, "Savcı Bey 4 yanlış bir doğruyu götürecek mi?" oldu. Savcı kızıp, "İki yanlış bir doğruyu götürecek" dedi. Sonunda 4 yanlışın bir doğruyu götürmesinde anlaşıldı. Şarköylü genç öğretmenlerinin hazırladığı soruları yanıtlayıp emniyete teslim ediyor. Emniyet de kontrol için Soysal'a götürüyor. İlk hafta 25 net yapan genç, ikinci hafta net sayısını 35'e çıkarınca gencin babası teşekküre geldi.

* Yufka kavgasında kaliteyi yükseltti!

Dükkânları birbirine bakan 20 yıllık yufkacı Ahmet Birol ile Remzi Karaman, "Bakkala yufkayı sen vereceksin, ben vereceğim" kavgası üzerine Savcı Soysal, kaliteyi artırıcı bir karar verdi. İki rakip yufkacı 15 gün boyunca sabah 09.00'da açtıkları yufkaları Tarım İlçe Müdürlüğü'ne götürüp kalite kontrolünden geçirdi. Sonuçta iki yufkacının ürünleri de kaliteye uygun çıktı, ancak Kastamonulu hemşerilerin 17 yıllık küslüğü sona ermedi.

* Kumar oynatana kitaplık kurma cezası

Kahvehanede kumar oynatan Nafız Getmez, soruşturma kapsamında savcı Soysal'ın karşısına çıktı. Savcı, "Sana öyle bir ceza verelim ki, topluma yararlı bir iş yapmış ol. Şimdi sana 'kitap oku' desem okumazsın. Bari kahvehanenin bir bölümüne bir kitaplık kur. Ayrıca 4 öğrencinin bir yıllık kitap masrafını karşıla" dedi. Getmez, alınan kararı uyguladı. Bundan kârlı çıkansa, kahvehanede vakit öldüreceğine kitap okumaya kendini alıştıran müdavimler oldu.

KAYNAK: Milliyet

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız