SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Sefer Başarın...

A- A+ PAYLAŞ
 
Sigara, aşırı kilo, hareketsizlik, yüksek tansiyon ve şeker…
 
2011 yılındar kalbinizi üzecek neler yaptıysanız, geçmişte bırakma zamanı. Yeni yılın ilk günü kalp sağlığınız için tüm alışkanlıklarınızı bir kenara bırakıp, kesin bir karar verin. Yeni yılın ilk gününü, ‘kalbiniz için yeni bir başlangıç’ ilan edin. Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığını korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için önerilerini sıraladı.
SİGARAYI BIRAKIN
Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin en önemlilerindendir. Akciğerleri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda, ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olur. Sigara kadınları erkeklere göre daha olumsuz etkiler. Östrojeni parçalayarak erken menopoza neden olur. Yeni yılda kalbiniz, aileniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın.
KALBİNİZİ KONTROL ETTİRİN
Yeni yılda kan yağları ve kan şekerinizi kontrol ettirin. Yeni yılla birlikte her yıl tekrarlayacak şekilde efor testi yaptırın. Yeni yılda menopoza girecekseniz, bu yıldan başlayarak kardiyolojik kontrollerinizi yaptırın.
BESLENMEDE ÇEŞİTLİLİĞE UYUN 
Yeni yılda “beslenmede çeşitlilik” ilkesini uygulayın. Çoğunlukla sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Yaptığınız sıkı bir diyetin mükafatı olarak ayda bir kez kalp sağlığı için ‘muzır’ gibi görünen yiyecekleri tadın. Ancak ölçülü olun, tıka basa yemeyin.
DÜZENLİ OLARAK YÜRÜYÜN
Yeni yılda; egzersizden yapan, hareketli bir yaşam süren, merdiven yerine asansörü kullanan bir kişi olun. Eviniz işinize yakın mesafedeyse aracınızı kullanmayın. Haftada en az üç kez bir saat yürüyün. Temponuz, 5 kilometreyi 45 dakikada kat ediyor şekilde olmalıdır.
YARIŞMACI SPORLARI TERCİH ETMEYİN 
“Spor kalbe iyi geliyor’ diye yarışmacı sporlara başlamayın. Futbol, tenis, basketbol gibi yarışmacı sporlarda 15-20 yıllık geçmişiniz yoksa, birden başlayarak felaketi davet etmeyin. Rekabet içerikli sporların yerine yapacağınız düzenli egzersizler, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir etki sağlar. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Yeni yılda efor gerektiren sporlara başlayacaksanız, kalp kontrolünden geçin ve bir uzman yardımı alın.
KALBİNİZİ KONTROL ETTİRİN 
Eğer 40 yaş ve üzerindeyseniz, bugüne kadar da kalp yönünden bir kontrolden geçmediyseniz, 2012’nin ilk haftaları içinde mutlaka kardiyolojik kontrolden geçin. Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra; total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tigliserid ve kan şekerinizi ölçtürün. Tansiyonunuzu kontrol ettirin.
STRESTEN KURTULUN
Yeni yılda daha barışçı, daha uyuşmacı, daha az stresli, daha huzurlu bir yaşam tarzı benimseyin. Kendinizle kavganıza son verin, iç dünyanızla barışın, çevrenize mutluluk ve barış mesajları verin, evliyseniz, eşinizle daha uyumlu olun, anne babaysanız çocuklarınızla daha ılımlı ve uzlaşmacı bir iletişim kurun.
A TİPİ KİŞİLİKSENİZ YAVAŞLAYIN
Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz yavaşlayın. A tipi kişilikte kandaki adrenalin seviyesi çok yükselir, bu da spazma neden olur. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin. Yeni yılda meslek yaşamınızda beceri ve olanaklarınızı zorlamayın.
YENİ YILDA AŞIK OLUN
Geçen yıl aşık olmadıysanız 2012 yılında mutlaka aşık olun. Çünkü aşık olmak kalbe iyi gelir. Endorfin hormonu salgılanmasını sağlar. Endorfin, zevk ve mutluluk veren bir hormondur. İyi bir aşk hayatı kalp sağlığı için çok gereklidir. Düzenli bir aşk hayatı olan insanların yaşam kalitelerinin artacağı da kesindir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız