SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Sese de Kulak Verin!..

A- A+ PAYLAŞ

Meydanına "Dünya Kayısı Başkenti" levhası asılan Malatya'da kayısı konusundaki "köklü" araştırmaların sürdürüldüğü Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün arazisinin belediyeye devri konusu Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından her ortamda "hedef" olarak gündeme getirilirken, enstitünün müdürü Şevket Fidan'dan, bir açıklama geldi. Müdüre göre, burası 70 yılda oluşturulmuş, dünyaca bilinen bir "hazine"..

Fidan, görüşlerini şöyle ifade etti:

"Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, 1937 yılında Türk-Alman işbirliğiyle ciddi araştırmalar ve etütler yapılarak Yeşilyurt yolu üzerinde ki bu bölgeye kurulmuştur. Bu seçimde bölgenin iklimsel özellikleri başrolü oynamakla birlikte toprak vb. özelliklerde etkili olmuştur.

Kurulduğundan günümüze kadar tam 70 yıllık çok ciddi ve önemli birikimler ve deneyimler elde etmiştir. Bu önemli birikimler sayesinde Malatya’da meyveciliğin yaygınlaşmasında çok önemli görevler üstlenmiştir. Bugün ilimizde tek araştırma kuruluşu olarak hizmet veren enstitü, Malatya’da tarımsal alanda bilgi ve deneyim üreten nadir bilim yuvaları arasındadır. İnönü üniversitesi bünyesinde bir ziraat fakültesinin bulunmayışı meyvecilik kültürünün çok eskilere dayandığı ilimizde, bu alanda araştırma yapan bir kuruluş olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün ilimiz için ne kadar önemli ve değerli olduğunu göstermektedir.

Enstitü bugüne kadar ülkemiz ve Malatya halkına araştırma sonuçlarını, anlatmada bazı sıkıntılar yaşamış olsa da, gezilip görüldüğünde ve incelendiğinden geçmişten gelen çok ciddi bir alt yapıya ve birikime sahip olduğu fark edilecektir. Bu birikim ve eşiz hazinelerden bir tanesi, Türkiye’de hiçbir yerde olmayan Kayısı Genetik Kaynakları parselinde bulunan kayısı koleksiyon bahçesidir. Burada her biri ayrı bir karekter, ayrı bir özellik, ayrı bir değer olan yurt içi ve yurt dışından getirtilmiş ve toplanmış yaklaşık 270 adet kayısı tip ve çeşidi bulunmaktadır. Koleksiyona her geçen gün yeni bireyler eklenmeye devam edilmektedir. Bu eşiz hazinenin benzerleri dünyada sayılamayacak kadar azdır. Hatta dünyaca ünlü bir çok kayısı araştırmacı bu koleksiyon bahçesini gezip görmek için Malatya’mızı ziyaret etmektedir. Ülkemizdeki bir çok üniversite ve araştırma kuruluşları da bu koleksiyondaki kayısılar üzerinde çok ciddi araştırma ve projeler yürütmüş ve yürütmeye de devam etmektedirler.

Gen kaynaklarının önemi kayısı üzerine yapılacak bütün çalışmaların alt yapısını oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Enstitümüz teknik elamanları tarafından, Tübitak Bilim Kuruluna sunduğumuz, kayısıda kaliteyi ve ihracatı artırabilecek, Melezleme Yoluyla Kaliteli Sofralık Ve Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Elde Edilmesi, Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı çeşitleri için bodurluk özellik gösterecek anacın belirlenerek sık dikim imkanlarının belirlenmesi, İlkbahar geç donlarına karşı dayanıklı bir çeşit bulunması gibi çalışmalar da burada bulunan farklı özellikteki kayısıların birbirine melezlenmesi suretiyle yapılmaktadır. Bu belirtilen gen kaynaklarında; ayrıca İnönü Üniversitesi öğretim üyeleri de yaralanmaktadır. Örneğin yıllarca enstitümüzde, teknik eleman olarak çalışan daha sonra İnönü üniversitesine öğretim elamanı olarak geçen B. Murat Asma çalışmalarının bir kısmını burada yürütmektedir.

Enstitü alanında kayısı dışında Türkiye’de başka örneği olmayan ve dünyada nadir bulunan dut ve kızılcık genetik kaynakları projesi kapsamında oluşturulan, iki koleksiyon bahçesine de sahiptir. Bu bahçelerde de 85 dut, 40 adet kızılcık tip ve çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca Enstitü arazisi üzerinde oluşturulan bu parsellerde bir çok çeşitten oluşan ve üreticilerimize aşı kalemi sağladığımız çok sayıda erik çeşitleri, kiraz ve vişne çeşitlerini de kapsayan sayıları 3000 civarında olan üretim materyalleri bulunmaktadır.

Bu parsellerde ayrıca; Enstitümüz teknik elamanlarınca yürütülen bir çok önemli proje mevcuttur. Ülkesel Badem Projesi, Kayısının en iyi tiplerini ve çeşidini elde etmek için, Hacıhaliloğlu Kayısı Çeşidinde Kolon Seleksiyon Projesi, kayısıda devrim niteliğindeki çalışma olan Bodur Kayısı Çalışmasının birinci etabı, Erik Adaptasyon Çalışması, Kiraz- Vişne Adaptasyon Çalışmaları, Kayısı Çöğür Anaç Seçimi Projesi, Organik Kayısı, Organik Kiraz projeleri, Farklı Sulama Sistemleri ve Gübreleme ile ilgili projeler, Gen çalışmaları,Malatya için çok önemli olan farklı üzüm çeşitleri ile ilgili çalışmalar, yine ihracatçılar için çok önemli olan kayısının yaş olarak muhafazası ve kükürtleme ile ilgili projeler, Kayısı hastalık ve zararlıları üzerine yapılan çalışmalar bunlardan sadece bir kaçını oluşturmaktadır.

Yukarıda belirtildiği gibi Enstitü alanlarının her bir metre karesinde Malatya’da kayısıcılığın gelişmesi, ayrıca diğer alternatif ürün getirme ve geliştirme çalışmalarının devam ettiği bu alanlara her geçen gün yeni ulusal projeler eklenmektedir. Bu bağlamda tarım alanında bilimsel faaliyet gösteren tek kuruluş olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ‘ne ait çalışma alanlarının ne kadar çok korunması gerektiği aşikardır.

Aksi takdirde elimizde bulunan ve Malatya üreticisine hem proje, hem teknik hem de doğru ve planlı üretim yapması için ilimizde binlerce üreticimizin toprak, Yaprak ve kükürt analizinin yaptırdığı çok önemli laboratuar hizmetini sunan bu bilim yuvasını da kaybederiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız