SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Sistem Değişmeli"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:41:09
A- A+ PAYLAŞ

İktisadi ve İdari Bilimler Mezunları ve Öğrencileri (İİBF’liler) Derneği Genel Başkanı Murat Karaca, “Dershanelerin de içerisinde yer aldığı, gençleri analiz ve sentez yapma girişim ve cesaretinden mahrum bırakan bu sistem değişmeli” dedi.

Yaptığı açıklamada dershanelerin kapatılması ile ilgili konuya farklı bir bakış açısı ile yaklaşan Karaca, “Dershanelerin de içerisinde yer aldığı, gençleri analiz ve sentez yapma girişim ve cesaretinden mahrum bırakan bu sistem değişmeli. Bu süreç içerisinde eğitimde dönüşüme hız verilmelidir. Lise de okutulan dersler gözden geçirilmelidir. Liseyi bitiren genç okul bitince iş bulabilecek kadar donanımlı bir stajyerlik sisteminden faydalandırılmalıdır” diye konuştu.

Murat Karaca, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Temel derslerden olan matematik, fen, tarih, coğrafya ve İngilizce gibi dersler 10. sınıfa kadar ağırlıklı olarak öğretilmelidir. 11 ve 12. sınıflarda ise öğrenciler meslek yaşamının gereklerine göre iş hayatına hazırlanmaya başlamalıdır. Halkla ilişkiler, analitik çözüm teknikleri, hizmet memnuniyetini artırma yöntemleri gibi meslek hayatına yön veren temel derslerin ağırlık kazandığı bir sistem temelinde eğitim süreci tasarlanmalıdır.

Düz lise yapılanması yerine tamamen meslek lisesi şeklinde formüle edilen okullarda, öğrencilerin yeteneklerine uygun meslek lisesi seçimi için de kıstaslar belirlenmelidir. Belirlenen bilimsel kıstaslara uygun şekilde en çok arzu ettiği ve en yetenekli olduğu mesleğin gereklerine uygun eğitimi 11 ve 12. sınıflarda alan ve 2 yıl boyunca seçtiği mesleğe ilişkin pratik bilgileri işyerlerinde stajyerlik sürecinde edinen öğrencinin, işsiz kalma korkusu nedeniyle üniversitelerin herhangi bir bölümünde yıllarını geçirmesine izin verilmemelidir. Genç nüfus kaynağımız israf edilmemelidir. İsrafın en büyüğü insan gücünün israfıdır.

Üniversiteden mezun olanları dahi işe alırken matematik, tarih, coğrafya gibi temel derslerdeki başarıya göre işe alındığı bir sistemin varlığı anlaşılamayan bir durumdur. İyi coğrafya bilen iyi memur olur, iyi tarih bilen iyi hizmetli olur, iyi dilbilgisi bilen iyi şoför olur desem, kimse inanmaz buna; ancak devlet memur alırken bu sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemde, yani KPSS’de, sorular değişmeli. Matematik, tarih ve coğrafya yerine girilecek mesleğe özgü konulardan sınavlar yapılmalı ve mülakat sistemi gözden geçirilmelidir.

Bakınız, devlete memur alırken halkla ilişkiler, sosyoloji, psikoloji, analitik düşünme yeteneği gibi üniversitelerde görülmesi gereken ve mesleğin gerektirdiği becerileri ölçen bir sınav sistemi gelmediği sürece çoğu sorun varlığını devam ettirecektir.

Eğitim politikalarımız, dershanelerin kapatılması sonrası, bu politikada dahil olmak üzere, yukarıda bahse değer diğer konularda alınacak kararlar anayasal maddeler gibi şekillenmeli, bu ve benzeri eğitim formülasyonlarının değişimi için meclisin nitelikli çoğunluğunun kabul oyu aranmalıdır. Aksi halde değil hükümet, bakan değişiminde dahi farklılaşan ve yaz boz tahtasına dönen bir eğitim sistemine çocuklarımızı teslim etmek zorunda kalacağız.

Hükümetin birçok alanda olduğu gibi bu alanda da cesur adımlar atarak, ülkemizde faydalı bir politika uygulayacağına inancımız tamdır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız