SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Suç Hepimizin!.'

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Battalgazi İlçesi Boran Köyü’nde gerçekleşen balık ölümlerinin nedenine ilişkin Malatya Belediye’nin ‘Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisinden çıkan kirli sudan kaynaklandığı’ şeklindeki suçlamalarını şık bulmadığını söyledi. “Ortada bir suç varsa bu hepimizin suçudur’ diyen Erkoç, TSO olarak bugüne kadar hiçbir mazeretin arkasına sığınmadıklarını, arıtmanın kapasitesinin arttırılması için çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi.

“KARŞILIKLI SUÇLAMALAR SORUNU ÇÖZMEZ”
Karşılıklı suçlamalarla sorunun çözülmeyeceğini kaydeden Erkoç, “Evet bizim suyumuz kirli ve biz bugüne kadar hiçbir mazeretin arkasına sığınmıyoruz. Ortada bir gerçek var ki, kapasitenin üzerine çıkıldığı zaman su kirli akıyor ve bu kirli su baraja gidiyor. Arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılması için başlattığımız çalışmalara hız verdik. Bakanlıktan kredi onayı da çıktı. Arıtma tesisinin kapasitesini mevcudun iki katına çıkaracağız. Biyolojik ve kimyasal arıtma yapılacak. 650 dönümlük arıtma sahası vardı ve biz bunun 150 dönümünü 2. OSB’nin tapusuna aldık. Bakanlıktan da onaylandı Mayıs ayında ihalesi yapılıp en kısa sürede yapımına başlanacak. Yaklaşık 9-10 milyon TL’ye mal olacağı belirtiliyor” dedi.
Ön arıtma tesisi yapması gereken ancak ön arıtması olmayan firmaların da bu şartı yerine getirmesi için çalışma başlatıldığını ve firmalara bilgi verildiğini ifade eden Erkoç, bu çalışmalarla ilgili hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğini söyledi.

“Gerçeğin üzerini kapatmak gibi bir çabamız yok” diyen Erkoç, “Kapasitenin üzerine çıktığımızda suyu kirletiyoruz. Çevreyi de kirletiyoruz. Sanayileşirken çevreyi kirletmeye hakkımız yok. TSO olarak organize sanayi bölgesinin yönetimi içinde yer alıyoruz. Başkanlığımızı Vali yapıyor. Belediye de bu yönetimin içinde. O yüzden birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız. Ortada bir suç varsa bu bütün Malatya’nın suçu, yetkililerin suçu. Onun için el ele verip bu sorunu çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

BU TESİSE NASIL İZİN VERİLDİ?
Yönetmeliklere aykırı olduğu halde Bakanlıktan aldığı ÇED raporu ile Organize Sanayi Bölgesi içindeki Cevher İşleme Tesisi ise faaliyetlerine devam ediyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç, çinko ve kurşun işlenen tesisin, Bakanlıktan ÇED raporu aldığını, OSB Müdürlüğü’nün ise bakanlığın görüşü doğrultusunda yer tahsisi yaptığını ancak bu tür tesislerin OSB’ler içinde olmasının yanlış olduğunu bildirdi.

AĞIR METALLER TESPİT EDİLMİŞTİ
2008 yılında OSB’nin arıtma tesisinden çıkan sudan aldığı numunelerin analizinde arıtma suyunun içinde normalin çok çok üzerinde kurşun, kadmiyum, nitrit gibi ağır metaller içerdiğini tespit eden İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Özmen, bu tür ağır metallerin arıtma suyuna OSB içindeki cevher işleme tesisinden karışmış olabileceğini ifade etmişti.

“VALİNİN MEMURUYUM”
Bu arada, yaz aylarında konunun sıkça gündeme gelmesiyle birlikte OSB’nin arıtma tesisinden çıkan sudan numune alarak kirli olduğunu tespit eden birçok resmi kurum ve kuruluşun bu açıklamaları karşısında “Bunlar atadan dededen kalma yöntemlerle yapılıyor’ diyerek arıtma tesisinden çıkan suyun temiz olduğunu iddia eden Çevre Orman İl Müdürü Cumali Sayın, balık ölümlerinin ardından kirliliğin gündeme gelmesiyle birlikte yine sessizliğini koruyor. Cumali Sayın, basın mensuplarının konuya ilişkin açıklama taleplerine “Bakanlık izin vermeden açıklama yapmamız yasak. Bu konuda Vali Bey açıklama yapacak’ diyerek red etti.

Cumali Sayın, Çevre ve Orman Bakan’ı Veysel Eroğlu’nun geçtiğimiz yıl Malatya’yı ziyaretinde ‘Bakanlığımızla ilgili konularda her türlü bilgiyi il müdürlüğümüzden alabilirsiniz’ dediği hatırlatılınca da “Bu konudaki açıklamayı Vali Bey yapacak. Sonuçta ben Valinin memuruyum. Gerekli bilgi ve belgeleri Vali Bey’e ileteceğiz. Açıklamayı Vali Bey yapacak’ diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız