SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Sular Çok Tehlikeli.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:08:19
A- A+ PAYLAŞ

Son günlerde artan boğulma vakalarına karşı Malatya Belediyesi tarafından vatandaşlara dikkatli olunması uyarısı yapıldı.

Malatya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte hava sıcaklıklarında artışlar olduğuna dikkat çekilerek, “Sıcaklardan dolayı serinlemek amacıyla vatandaşlarımız tarafından piknik ve gezi amaçlı olarak su kenarları tercih edilmektedir. Su kenarlarında suya girme, balık yakalama gibi benzer sebeplerle sularla temas ve yaklaşım sağlanmakta olup, bu da tehlikeli durumlar doğurmaktadır” denildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

“Vatandaşlarımız sulama kanalları, akarsular, göl, gölet, baraj ve havuz gibi yerlerde suya girerek serinlemeyi düşünüyorlarsa, bu suların çok tehlikeli olduğunu unutmamalıdırlar. Debileri ile dip yapıları bilinmemekte olduğundan bu sulara kesinlikle girilmemelidir. Ayrıca vatandaşlarımız balık avlamak veya gezmek amacıyla zaman zaman suya çok yaklaşmaktadırlar. Su kenarlarındaki toprak yapısı ve ıslak zeminden dolayı insanlar ayaklarının kayması sonucu suya düşmekte, yüzme bilseler dahi ilk heyecan ile kendilerini toparlayamadıklarından boğulmaktadırlar. 

Boğulma olaylarının daha çok; zemini balçık ve yosunlarla kaplı gölet, baraj, kum ocağı olarak kullanıldıktan sonra bırakılıp gidilen çukurlar, sulama kanaları, göl gibi durgun sularda meydana geldiği belirlenmiştir.

Bölgemizin muhtelif şehirlerinde boğulma olaylarında arama kurtarma görevi ifa eden Sualtı Arama ve Kurtarma ekibimizin tespitine göre maalesef en çok gençlerin boğularak hayatını kaybettiği görülmüştür.

Gençler arasında boğulmanın en önemli sebepleri arasında; yapabilme hırsı, ‘herkes yüzüyor da ben niye yüzmeyeyim’ gibi yanlış düşünceye sahip olunması, arkadaşların telkinde bulunması gibi nedenler  en başta geliyor. Ayrıca, boğulma olayı sırasında yüzme bilenlerin büyük bir çoğunluğu, kurtarma konusunda eğitimsiz oldukları için  arkadaşlarını kurtarmak isterken  kendi canlarından da olmaktadırlar.”

Eğitimsiz kişiler müdahale etmemeli

Kurtarma çalışmalarının bilinçli yapılmasının öneminin belirtildiği açıklamada şunlara değinildi:

“Can kurtarmaya yönelik eğitim almayan birinin boğulmakta olan birine kesinlikle müdahale etmemesi gerekir. Çünkü böyle bir eğitimi olmayan birinin müdahalesi sonucunda bir kişi boğulurken bu sayı daha da artabilmektedir.

Ülkemiz genelinde her yıl yaz sezonunda yaklaşık bin kişinin boğularak hayatını kaybettiği bilinmektedir. Böyle acı olayların meydana gelmemesi için vatandaşlarımızın sularla temaslarında oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.”

1 ayda 4 kişi boğularak yaşamını yitirdi

Malatya’da son 1 ay içerisinde 4 kişinin boğularak hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu yıl ilimizde havaların ısınması ile beraber 4 vatandaşımız boğularak hayatını kaybetmiştir. Olay tarihleri ve yerleri şöyledir;

29.05.2013 Dilek Beldesi Karakaya Baraj Gölü                     (14 Yaş)      1 Kişi

09.06.2013 Orduzu Pınarbaşı Göleti                                      (43 Yaş)      1 Kişi

23.06.2013 Doğanyol Koldere Köyü Karakaya Baraj gölü    (15 Yaş)      1 Kişi

25.06.2013 Duruca su Bereketli Köyü DSİ Kanalı                 (16 Yaş)      1 Kişi

Bu yıl yaz mevsiminin son yılların en sıcak yazlarından biri olması bekleniyor. Boğulma vakalarının bir daha yaşanmaması için özellikle çocuklarımıza evlerimizde bu sulara girmemeleri konusunda uyarılarda bulunup tehlikelerini anlatarak çocuklarımızı yüzmeleri için kontrollü işletme ruhsatlı ve her türlü tedbiri bulunan havuzlara yönlendirmeliyiz.

Ailelerin çocuklarını bu konuda uyarmaları ve gözetim altında tutmalarını; yüzme bilen gençlerimizin bu konuda dikkatli, duyarlı ve hassas olmalarını; sulama kanalı, akarsular, göl, gölet, çukurlara dolan su gibi yerlerin her halükarda tehlikeli olduğunun bilinmesini önemle rica ederiz.”

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız