SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Tatil Mükellefe Değil.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:54:07
A- A+ PAYLAŞ

Mali Tatil, 1 Temmuz Salı günü başlıyor. Mali Tatil, 20 Temmuz günü sona erecek.

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı, TÜRMOB Birlik Disiplin Kurulu Eski Üyesi, malatyahaber.com yazarlarından Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, Mali Tatil ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,  “Mali tatil sadece mali müşavirler tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin bildirim, beyan ve ödeme sürelerinin ertelenmesine yönelik bir düzenlemedir. Mali Tatile rastlayan döneme ilişkin vergi daireleri ve diğer kuruluşlar tarafından kayıt dışı işlemlere ait denetim ve kontrol işlemleri normal şekilde devam edecektir. Mükelleflerin mali tatil süresinde yasalarda öngörülen şekilde düzenlemesi gereken (Fatura, Fiş vb.) belgeleri düzenlemeleri ve bu konudaki yükümlülüklerini eksiksiz ve tam olarak yerine getirmeleri gerekmektedir.” dedi 

Altaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bilindiği üzere Mali Tatil 2007 yılında yürürlüğe konulan 5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunla düzenlenmiştir. Dünyada uygulanması bakımından bir ilk olan Mali tatile ilişkin yapılan düzenlemeye göre ülkemizde her yıl 01.Temmuz ile 20.Temmuz tarihlerini kapsayan dönem Mali Tatil olarak belirlenmiştir. 2014 yılı Mali Tatili 1 Temmuz 2014 salı günü başlayıp, 20 Temmuz 2014 pazar günü sona erecektir. 

Mali tatilin uygulandığı tarihlerde mali tatile denk gelen; Vergi kanunları gereğince verilmesi gereken beyanname,bildirim ve ödemeleri, 5510 sayılı Sos¬yal Güvenlik Kanununa tâbi bildirim ve ödemeleri,  4447 sayılı İşsizlik Sigortası bildirim ve ödemeleri ile 4857 sayılı İş Kanununa  göre yapılması gereken bildirim ve ödemelerine ilişkin başvuru, beyanname verme, bilgi verme ve ödeme süreleri mali tatilin sona erdiği süreye kadar uzamaktadır. 

Ayrıca bu işlemlere ait dava konusu edilen iş ve işlemler ile inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı mali tatilin bitiminden itibaren 7 gün içinde yerine getirilecektir. Mali Tatile rastlayan sürelere ilişkin tebligat işlemlerine ilişkin de süre aynı şekilde malî tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacak, Malî Tatilin sona erdiği günü izleyen yedinci gün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacaktır.

Mali tatil kapsamına girmeyen işlemler, Mali tatil uygulama süresinde Gümrük idareleri, İl özel idareleri ve Belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla beyan, bildirim ve ödemeler 5604 sayılı Malî Tatil Kanunu kapsamı dışında olduğu için bu işlemler normal süresi içerisinde yerine getirilecektir. 

2014 yılı Mali Tatil uygulaması, Bu yıl mali tatil uygulamasında mali tatilin uygulandığı 1 Temmuz 2014 / 20 Temmuz 2014 döneminde yerine getirilecek iş ve işlemler için ön görülen yasal süre  mali tatilin son  gününü izleyen 20 Temmuz 2014 tarihten itibaren yedinci günün sonunda sona ermektedir.  Bu yıl son gün olan 27 Temmuz tarihinin pazar gününe rastlaması, 28-30  Temmuz tarihlerinin de Ramazan Bayramı tatiline denk gelmesi nedeni ile mali tatile denk gelen Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri 31 Temmuz 2014  perşembe gününe kadar uzamaktadır.  

Mesleki kazanımlarımıza saygı duyması en büyük isteğimizdir. 3568 Sayılı Kanun'a göre yetki almış meslek mensuplarının ülkemiz ekonomisine ve mali sistemine çok önemli katkı vardır. Mali müşavirler yaptıkları işin önemi ve özelliği gereği bedenen ve fikren yoğun bir çalışma isteyen mesleği icra etmektedirler. Gelişen teknoloji ve ülkemizin içinde bulunduğu bugünkü ekonomik şartlar bu çalışmayı zorunlu kılmaktadır. Tüm kamuoyunun Mali müşavirlerin bu çalışmaları karşılığında da hem yaptıkları işe hem de mali tatile ilişkin sosyal kazanımlarına saygı duyması en büyük isteğimizdir. 

Mali tatilde verilmesi gereken beyannamelerin bir sonraki dönemle birleştirilmesi talebi ve beklentisi, Gelecekte Mali Tatil uygulanan Temmuz ayında verilmesi gereken bildirim ve beyanname ile bunlara ilişkin ödemelerin takip eden ağustos ayında verilecek beyanname ve bildirimler ile birleştirilerek verilmesi isteğimizin gerçekleşmesi dileği ile Mali tatilin başta meslek camiamız olmak üzere ülkemize ve iş dünyasını hayırlı olmasını diler. Tüm meslektaşlarım sağlıklı huzurlu ve güzel bir tatil geçirmesini temenni ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız