SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Keşke Bütün Cezaevlerini Dönüştürebilsek"

0
Güncellendi - 2017-10-12 02:52:00
A- A+ PAYLAŞ

  • Eski cezaevinin kültür evine dönüştürülmesi törenine katılan Kurtulmuş, "Keşke bütün cezaevlerimizi böyle güzel kültür evlerine dönüştürebilirsek."dedi. Kurtulmuş, ABD ile gerilen ilişkiler konusunda ise, "Bu telaş her halde FETÖ’cü bazı elemanların ABD İstanbul Başkonsolosluğunda çalışmış olmasını ortaya çıkmasının verdiği bir telaştır." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Yeşilyurt Belediyesi ‘Gedik Cezaevinin Kültür Evine Dönüştürülmesi’ projesi kapsamındaki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyip, Kültür Evinin temeline ilk harcı döktüler.

GEDİK TEPESİNDEKİ İNCELEME ZİYARETİ VE TEMEL ATMA TÖRENİNE YOĞUN İLGİ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın ev sahipliğinde Gedik tepesindeki inşaat alanında gerçekleşen inceleme ziyareti ile temel atma törenine; Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Vekili Mehmet Ali Aytaç, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, AKP Milletvekilleri Mustafa Şahin ve Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Kızılay, AKP İl Başkanı Hakan Kâhtalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İlçe Belediye Başkanları, AKP İlçe Başkanları, AKP İl, İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum ve Meslek Örgütlerinin Başkanları, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“PROJEMİZİ SAHİPLENEN BAKANLARIMIZA VE KATKI SUNAN BÜTÜN KURUMLARA TEŞEKKÜRLER”

Töreninin açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, yaklaşık 37 yıl kullanıldıktan sonra kapatılan cezaevi binasının bir bölümünün aslına uygun olarak müze haline getirileceğini, kalan bölümün ise konferans salonu ve tiyatro sahnesine dönüştürüleceğini ifade etti.

“GEDİK TEPESİ CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR”

Temel atma töreninde kendilerini yalnız bırakmayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile diğer davetlilere teşekkürlerini sunan Polat, “Gedik Tepesini cazibe merkezine dönüştürme aşamasında önemli adımlar atıyoruz. Öncelikle Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının finans desteğiyle Gedik Kent Parkı Rekreasyon Projesi'ni başlattık. Her yönüyle farklı ve modern bir anlayışa sahip Gedik Kent Parkımızın büyük bir kısmı tamamlandı, Namazgah’ta ise gerekli düzenlemeleri yaptık, bayram namazlarımızı hemşerilerimizle birlikte burada edâ ediyoruz. Buradaki bin 70 metrekare kapalı alana sahip yarı açık cezaevinin kapatılmasının ardından metruk hale gelen bina ve çevresini değerlendirmek adına yaptığımız girişimlerin ardından buranın mülkiyeti Adalet Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediyesine devr edildi.  50 yıl önce inşa edilen ve yaklaşık 13 yıl önce kapatılan cezaevi binasını kültür evine dönüştürmek üzere dört koldan çalışmalara başladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle başladığımızın projemizin yaklaşık maliyeti 3 milyon TL’lidir. Metruk bir görüntüye sahipken hazırladığımız projeyle kültürevine dönüşecek olan buradaki yerleşke içerisinde mâhkumların çıktıkları bahçe alanı ile cezaevinin bir kısmını aslına uygun bir şekilde müze olarak restore edeceğiz. Bina içerisinde bir adet konferans salonu ve tiyatro sahnesi de inşa edilecek. Cezaevi şartlarının müze şeklinde görülmesini sağlarken diğer taraftan burada özellikle çocuklarımıza yönelik kültürel faaliyetlerimiz olacak. Projemizin uygulanma safhasında desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanımız başta olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanımıza, Adalet Bakanımıza, AK Parti Genel Başkan Yardımcımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ( DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına, AK Parti İl Başkanımıza ve katkı sunan herkese hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum. “ diye konuştu.

“TEK HAYALİM BÜTÜN CEZAEVLERİNİN KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİNE DÖNÜŞMESİDİR”

Tek hayalinin bütün cezaevlerinin kültür ve sanat merkezine dönüşmesi olduğunu hatırlatan Polat, “Rutin Belediyecilik hizmetlerimizden asla taviz vermiyoruz ancak en önemli hizmetin geleceğe yönelik eğitim, sportif sanatsal ve kültürel hizmetler olduğu gerçeğinden yola çıkarak geleceğe dönük bu tür projelere önem veriyoruz, asıl farkımızı bu alanlarda göstermeye çalışıyoruz. Bir medeniyet yürüyüşü içerisinde özellikle eğitime ciddi önem vermeliyiz, eğitim her şeyin temelidir. Yeşilyurt İlçemizin kültür, sanat ve eğitim noktasında daha ileriye noktaya ulaşması anlamında yaptığımız hizmetlerimize bir yenisini daha ekleyecek olmanın şimdiden gururunu yaşıyoruz. Bütün cezaevlerini kültür evine dönüştürmek benim tek hayalimdir. Kamu ve kurumlarla ortaklaşa geleceğimize yönelik projelerimizi sürekli artırarak yolumuza devam ediyoruz. Kültür Evimizi 2018 Yılının Mayıs ayında hizmete sunduktan sonra Gedik Tepesi Kültür Tepesine dönüşecek” diyerek konuşmasını tamamladı.

“KENTİMİZİN KÜLTÜREL GELİŞİMİ İÇİN BU TÜR MEKÂNLARIN ÖNEMİ BÜYÜK”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, Cezaevinin Kültür Evine dönüştürülmesini sağlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a teşekkürlerini sunarken, “ Burası cezaevi iken binlerce hemşerimizin sanatsal ve kültürel hizmetler alacağı bir mekân haline dönüşecek olması hepimizi mutlu etmektedir. Bizlerde şehrimizin gelişmesi anlamında ciddi yatırımlar yapıyoruz ancak insan odaklı hizmetlerin verileceği fiziksel mekânların faaliyete geçmesi kentimiz için cici önem taşımaktadır.  Geçmişimize ve medeniyetimize sahip çıkacaksak,gelecek nesillere taşıyacaksak değerler eğitimini verecek mekânların sayısını artırmalıyız. Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte ilçe Belediyelerimizin de kültürel faaliyetlere yoğunlaşması kentimizdeki bu yöndeki hareketliliği artırmıştır.Bu tür hizmet alanlarının faaliyete geçmesi de eğitim ve kültür alanında daha iyi noktalara ulaşmamıza imkân tanıyacaktır” şeklinde konuştu.

“ÖRNEK GÖSTERİLECEK KÜLTÜR EVİNİN TEMELİNİ ATIYORUZ”

37 yıl boyunca cezaevi olarak hizmet veren binanın Kültür Evine dönüştürülmesinin önemli olduğunu ifade eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise, “50 yıl önce inşa edilen, 37 yıl boyunca cezalı insanların kaldıkları cezaevi restorasyon edilerek Kültür Evine dönüştürülüyor.  Burada değerler eğitiminden, sosyal, kültürel ve sanatsal eğitimler verilecek. Aynı zamanda cezaevi olarak kullanılan binada geçmişten bugüne kadar gelenler müze şeklinde sergilenecek. Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken başlattığı sosyal belediyecilik hizmet atağı bugün Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyelerimiz ile İlçe Belediyelerimiz tarafından devam ettiriliyor. Sosyal Belediyecilik alanında örnek gösterilecek bir hizmet binasının temelini bugün atacağız. Cezaevinin Kültür Evine dönüşmesine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Geçmişi ve tarihine sıkı sıkıya bağlı olan Çırmıktılı hemşerilerimiz artık Cezaevi yerine Kültür Evine gelecekler. Her alanda yaptığı başarılı hizmetlerine bir yenisini daha ekleyen Yeşilyurt Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat ve ekibine sosyal belediyecilik hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.Bundan sonrada cezaevleri yerine Kültür Evlerinin inşa edilmesini gönülden temenni ederim” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANIMIZI VE EKİBİ KUTLARIM”

Gedik Kültür evinin Malatya ve Yeşilyurt İlçesine hayırlı olmasını temenni eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, “Gedik mahallemiz bu cezaevi yapılırken Malatya veya Yeşilyurt’un  en dezavantajlı mahallesiydi, bugünkü halinden eser yoktu. O günlerde dağları taşları oyarak ev yapan kardeşlerimiz, büyüklerimiz bugünleri hayal bile edemiyorduk. Gedik’in de Yeşilyurt’un da, Malatya’nın da AK Parti ile büyüdüğünü, geliştiğini, dönüştüğünü yaşayarak gördük, bundan sonra inşallah görmeye devam ederiz. Bizler yeter ki birlik ve beraberliğimiz muhafaza edelim, istikrarımızı devam ettirelim, birbirimize inanalım. Çalışkan bir Belediye Başkanına sahibiz, güzel bir ekibi var, karınca gibi çalışıyorlar.Gedik Kültür Evi projesi başta olmak üzere Yeşilyurt İlçesini geleceğe taşıyacak yatırımları ve projelerinden dolayı Başkanımız Hacı Uğur Polat ve ekibine başarılar diliyorum, tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“KEŞKE BÜTÜN CEZAEVLERİNİ KÜLTÜR EVLERİNE DÖNÜŞTÜREBİLSEK”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gedik Cezaevinin Kültür Evine dönüştürülmesi projesini başlatan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ı tebrik ederek kutladı.

Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğini ifade eden Bakan Kurtulmuş, “ Cezaevi restore edilerek en kısa sürede Malatya’lı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizde gereken desteği veriyoruz. Projeyi başlatan Yeşilyurt Belediye Başkanımızı en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. İnşallah en güzel şekilde projemizi tamamlayacağız. Kentlerimizi, ilçelerimizi güzelleştirmeye devam edeceğiz, aziz milletimiz her türlü hizmete layıktır. Bugün burada temelini atacağımız Kültür Merkezimizin hemşerilerimize güzel hizmetler vermesini, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.Keşke bütün cezaevlerimizi böyle güzel kültür evlerine dönüştürebilirsek, keşke artık ülkemizde cezaevleri yapmak yerine daha fazla kültür evleri yapmak imkânımız olsa diye temenni ediyorum.37 yıllık bu cezaevinde kim bilir ne hatırlar vardır, müzenin bir kısmında da o hatıraları içerecek bölümler olacaktır.Burada ayrıca konferans, seminer, sanat ve sergi salonlarıyla bölge halkımıza eğitim ve kültürel hizmetler sunulacak.  Bir milletin kendi kültürünü güçlendirmesi her türlü gelişmenin önünde görülmelidir. Türkiye gibi büyük bir ülkede eğer milli kültürel bağımsızlığımızdan bahsedemiyorsak ekonomik ve teknolojik olarak bağımsızlığımız asla gerçekleşmez.Ekonomide ve teknolojide güçlü olmak için eğitimde, kültürde, sanatta, edebiyatta , milli sanatımız ve kültürümüzü mutlaka geliştirmeliyiz.Gedik Kültür evi gibi projelerimiz işte bu hedeflere hizmet edecek mekânlardır” dedi.

"TÜRKİYE'NİN AYAĞINA ÇELME TAKMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Kurtulmuş'un konuşmasından ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe ilişkin bazı satırbaşları da şöyle:

"-Şu anda bakın sağdan soldan Türkiye’nin ayağına çelme takmaya çalışıyorlar. FETÖ bir taraftan, bir taraftan Türkiye’nin güneyinden bir terör kordonu oluşturmaya çalışıyorlar. Bu sakın ha sakın zannetmeyin ki Suriye içindir, Irak içindir. Orada oluşturulmaya çalışılan terör koridoru doğrudan doğruya Türkiye içindir, Türkiye’nin güney ile ilişkisini kesmek içindir.  Ta Sevr’de kararlaştırılan bir iş, bir asır sonra tamamlanmaya çalışılıyor. Bunu söylerken, şuradan çok açık, ayan beyan bir şekilde ortaya konulması lazım; biz Suriye’deki Kürt kardeşlerimizin, Irak’taki Kürt kardeşlerimizin varlığından asla rahatsız değiliz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti  Devleti, Kürtlerin bölgedeki en kalabalık olduğu, birinci sınıf vatandaş olduğu, eşit yurttaşlar olduğu bölgedeki en büyük devlettir.

-Bizim karşı olduğumuz şey, Kürtlerin oralarda varlığı değil. Kürt kardeşlerimizde, Türkmenlerde, Araplarda, Ezidilerde diğerleri de orada bulunacaklar ve kıyamete kadar İnşallah beraber yaşayacaklar. Ama burada bir terör devletine kapı açmak ve o devletin Türkiye’yi bloke etme oyununa da asla müsaade etmeyeceğiz. Onun içinde içerde birlik ve dirlik içinde olacağız. Oynanan oyunları, içerde oynanan, inan ki başka bir millet yüz senede böyle işleri görmezdi, biz birkaç senede, iki üç senede gördük. Şimdide bir terör koridorunun açılması girişimi. Bütün bunlar Türkiye’nin güçlü olmasını önlemek içindir. Biz ne yapacağız, elin oğluna akıl verdiyse, bizim milletimize akıl, fikir vermedi? Bizim milletimiz hem akıllıdır, hem ferasetlidir, hem de büyük bir milletin torunudur, hepsinden çok daha tecrübelidir.

-Bizim için bu ülkenin Hacı Bektaşı Deragahı da birdir, bu ülkenin Hacı Bayram Dergahı da birdir. Bizim için bu ülkedeki Türkün, Kürdün, Arabın, Acemin, Lazın, Çerkezin hepsinin geçmişi bir, hepsinin geleceği de bir.  Bunların İnşallah hep beraber canlı bir şekilde koruyacağız.

-İşte birisi kalkacak Türk vatandaşlarına vize vermiyorum diyecek. Bunu da sabırla, sükunetle karşılayacağız, ama gereğini de yapacağız. Sen yapıyorsun, ben de yapıyorum.  Orası ülkeyse, burası da ülke. Türkiye’de eşit bir ülke olarak gereğini yapar. Ama bu telaş niyedir? 52’den beri NATO çerçevesinde işbirliğimiz yok mu?  Bölgedeki olaylarda, stratejik olay işbirliği içerisinde değil miyiz. Bu telaş her halde FETÖ’cü bazı elemanların ABD İstanbul Başkonsolosluğunda çalışmış olmasını ortaya çıkmasının verdiği bir telaştır. Herhalde bu telaş olsa gerek. Bu telaş bölgede oynana oyunun farkına vardığımız ve bunun gereğini yaptığımız için ortaya konulan bir telaştır. Her halde bu telaş, Astana sürecinde Rusya, İran birlikte anlaşarak Suriye’deki sorunun çözülmesi için inisiyatif aldığımıza dair bir telaştır. Bunların ne olduğunu, ne anlama geldiğini biliyoruz, ama suhuletle  ve sükunetle süreci karşılıyor, büyük bir devlet olmanın gereğini de yerine getirmeye gayret ediyoruz."

Konuşmalardan sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, günün anısına Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a ‘elif-vav’ tablosu ile Malatya Kayısısı hediye ettiler.

İl Müftüsü Ümit Çimen'in duasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile protokol üyeleri tarafından Gedik Müze ve Kültür Merkezinin temeline ilk harç döküldü. Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, proje hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hakan (6 yıl önce)
    Malatya'nın ak partiden 5 tane vekili vardı değil mi? O beşinci vekilinin adı neydi ya. Hatırlayan var mı?
    0
    0
    Yanıtla