SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Türkülerle İsim Yaptım"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:34:51
A- A+ PAYLAŞ

Bir televizyon programına katılmak üzere Malatya’ya gelen Türk Halk Müziği’nin ünlü isimlerinden Canan Başkaya, müzikal hayatında bugüne kadar 4 albüm yaptığını ancak Hasan Durak’tan alınan Arguvan yöresine ait ‘Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden’ adlı türküyü okuduğu ‘Ayrılık Hasreti’ adlı albümle isim yaptığını söyledi. Malatya Türkülerinin Türk Halk Kültürü ve Türk Halk Müziği’nde önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Canan Başkaya “Albüme de adını veren ‘Ayrılık hasreti kar etti canan’ adlı türküyü okumuştum fakat bir de ‘Bir ay doğar ilk akşamdan geceden’ adlı bir Arguvan Türküsü okumuştum. Uzakta olanlar, yan yana gelemeyenler, yani halk kendini bu türküde bulmuştu. Dolayısıyla Hasan Durak’tan alınan bu türkü isim yapmamda çok etkili oldu” dedi. 

Türkülerle mest etti

Uydudan yayın yayan Türkiyem TV’de Ali Cengiz’in hazırlayıp sunduğu ‘Türkülerle Anadolu’ programına katılmak üzere Malatya’ya gelen Canan Başkaya, kendi repertuarının yanı sıra yurt içi ve yurt dışındaki izleyicilerin isteklerinden oluşan türküler seslendirdi. Halk Müziği’nin usta ismi, yurdun dört bir yanından söylediği türkülerle, izleyenlere muhteşem bir gece yaşattı. 

“Türkülerin çok söylendiği bir ailede yetiştim”

Yeni Malatya Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Sanatçı Canan Başkaya, Türkülere yolculuğunun küçük yaşlarda aileden başladığını söyledi. Henüz ilkokulda iken dayısının saz çaldığını, kendisinin de türkü söylediğini anlatan Başkaya, müzik hayatını “O zamanlarda öğrendik türküleri. Ortaokul yıllarında da amatörce uğraşmaya devam ettim. Lisede halk oyunları ve Halk Müziği topluluklarında görev aldım.  Liseyi bitirdikten sonra da 1981 yılında TRT’nin açmış olduğu ‘Stajyer Sanatçı’ sınavını kazandım. 3 yıl TRT Ankara Radyosu’nda eğitim aldıktan sonra 1983 yılında Ankara Radyosunda profesyonel Ses Sanatçısı olarak göreve başladım. Yaklaşık 18 yıl TRT Ankara Radyosu’nda çalıştım. Daha sonra Kültür Bakanlığı’na Solist Sanatçı olarak geçiş yaptım ve Kültür Bakanlığı’nın yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerinde ve konserlerinde Devlet Sanatçısı olarak görev aldıktan sonra 2007 yılında emekli olmak zorunda kaldım” sözleriyle anlattı. 

“Nereye giderseniz gidin, Malatya Türküsü isteniyor”

Malatya türkülerinin, Türk Halk Müziği’nde önemli bir yeri olduğunu belirten Canan Başkaya, “Sanat hayatımız boyunca yurt içi, yurt dışı onlarca konser verdik. Televizyon programlarına katıldık. Türkiye’nin veya dünyanın neresinde konser veriyor olursanız olun, ister Karadeniz’e gidin, ister Akdeniz’de bir yerde veya Ege’de, mutlaka bir Malatya türküsü isteniyor. Benim sanat hayatımda da önemli bir yeri var. ‘Ayrılık Hasreti’ adlı ilk albümümde, albüme adını veren türkünün yanı sıra iki tane Malatya Türküsü okumuştum. Bunlardan birisi de Hasan Durak’tan alınan ‘Bir ay doğar ilk akşamdan geceden’ adlı bir Arguvan Türküsüydü. Bu iki türkü çok ses getirdi ve ben bu türkülerle isim yaptım.  Uzakta olanlar, yan yana gelemeyenler o türküde kendilerini buldular. Beni öyle tanıdılar, öyle kabul ettiler” dedi.  

“Malatya yemekleri bereketin simgesi”

Sanatçı Canan Başkaya, Program öncesi Ali Cengiz’in ablaları Ayşe Cengiz Şahin, Perihan Cengiz Baydoğan ve Sevgi Cengiz’in kendisi için hazırladığı Malatya yemeklerinin tadına baktı. Analı Kızlı Köfte, Patlıcanlı Sulu Köfte, Akçadağ Kömbesi, Kiraz Yaprağı Sarması ve salataların yer aldığı menünün adeta bereketin simgesi olduğunu söyleyen Canan Başkaya “Malatya yemekleri şahaneydi. Ayşe Cengiz Hanımın şahsinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Muhteşem bir Malatya mutfağı bize sergilediler.  Hepsi de çok B vitamini kaynağı olan bulgurdan, yarmadan yapılmış yemekler ama bir de çok zahmetli yemekler. Her zaman yapılabilir mi bilmiyorum. Hatta Ayşe Hanım, bu yemeklerin Cumhurbaşkanına, Başbakana sunulan ödüllü yemekler olduğunu söyledi. Kendimi şanslı hissettim. Bereketin simgesi başaktan ve buğdaydan yapılan yemekler. Malatya’nın okuma oranı çok yüksek. Belki de bu yemeklerden dolayıdır” diye konuştu. 

Sanat hayatını serbest olarak sürdüren Canan Başkaya, Ankara’da iki ayrı koro çalıştırıyor. 

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY- Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız