SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Viyadüğün Neyi Var?

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:30:49
Bu Viyadüğün Neyi Var?
A- A+ PAYLAŞ

Beylerderesi Viyadüğü'nde (Köprüyol) sorun mu var? Sağlıksız altyapı malzemeleri döşenmesi nedeniyle yollar çöküyor. Oluşan kot farkı sürücülere korkulu anlar yaşatıyor. Köprü ile karayolunun birleştiği derzlerde kullanılan ve çelik olduğu iddia edilen bağlantı aksamları çatlıyor ve kırılıyor (Fotoğraflarda görüldüğü gibi). Köprü, bağlantı noktalarından orta ve uzun vadede ayrılacakmış izlenimi veriyor. Teknik uzmanlar “Derzlerde kullanılan bağlantı aksamlarının (kelepçe- kenet- somun-vida gibi) çelik ürünler kullanıldığı iddia edilmişti. Çelik bir ürün nasıl olur da çatlar. Çatlaklar, bir iki tane değil ki. Özellikle de batı girişindeki derz bağlantı noktasında bulunan aksamlarda çok sayıda düşme, çatlama ve kırılma mevcut. Karayollarının Malatya’ya reva gördüğü imalat bu mu?” diyerek Karayolları Bölge Müdürlüğünü eleştirirlerken, bazı Karayolları yetkilileri “Fazla büyütülecek bir sorun yoktur. Mevsimsel değişikliklerden kaynaklanan lokal sıkıntılardır ve köprünün genel aksamında her hangi bir problem” yoktur diyerek meydana gelen arızaların rutin olduğunu iddia ettiler. 

Malatya’nın batı giriş-çıkış araç trafiğini önemli ölçüde rahatlatacağı gerekçesiyle 2006 yılında ihale edilen ve ihale bedelinin 3.5 misli olan yaklaşık 40 milyon liranın üstünde bir  maliyetle tamamlanıp 2011 yılında trafiği açılan Beylerderesi köprüyolu, kalitesiz malzeme kullanımı ve imalat aşamasında sağlıklı denetim yapılamaması gerekçesiyle tehlike sinyalleri vermeye başladı. 

Derz Bağlantı Aksamları Gerçekten Çelik mi? 

Doğu ve batı girişlerinde bulunan ve Karayolu ile viyadüğü birleştiren ve derz olarak adlandırılan noktalarda kullanılan ve çelik mamulü olduğu iddia eden bağlantı aksamlarının birçoğu kırılmış ve çatlamış durumda. Ağır tonajlı vasıtaların sarsıntıları ile gevşeyen ve rutin bakımı yapılmayan vidaların tuttuğu kelepçe- kenet gibi bağlantı aksamları ise yerlere düşüyor. 

“Bağlantılarda kullanılan ürünlerin çelik olduğundan şüpheliyiz” diyerek söze başlayan bazı teknik uzmanlar; “Çelik ürünlerin çatlaması veya kırılması söz konusu değildir. İmalat aşamasında denetimlerin sağlıklı yapılmadığını sanıyoruz. Ayrıca, gevşemeden kaynaklanan nedenlerle aksamlar yere düşüyor. Bu da demektir ki Bölge Müdürlüğü, viyadükte rutin bakım işlemlerini yerine getiremiyor” yorumu ile Karayolları Bölge Müdürlüğünü, denetim ve rutin bakımları gereği gibi yerine getiremediğini iddia ettiler.

Kalitesiz Malzeme mi Kullanıldı?

Köprüyolun doğu ve batı girişlerinde meydana gelen ve oluşturduğu kot farkı nedeniyle sürücülere korkulu anlar yaşatan çökmelerin giderilmesi için Malatya Belediyesinden ekipman desteği alan Karayolları yetkilileri kot farkının giderilmesi için asfaltlama çalışmalarına başladı.  

Ve Denetimsizlik

Doğu ve batı yönünde köprüye giriş yollarının çökmesini, yollara serilen dolgu malzemelerinin kalitesiz ve standart dışı malzemelerden kaynaklanmış olabileceğini belirten teknik uzmanlar “Yeni yapılan yollarda az da olsa çökmeler meydana gelir. Ama, köprüyol girişlerinde meydana gelen çökmeler teknik olarak kabul edilebilir çökmeler değildir. Bu ancak, kalitesiz ve standart dışı malzemelerin kullanımı ve imalat aşamasında denetimlerin gereği gibi yapılmadığını akla getiriyor” iddialarını yinelediler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız