SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Yerde Israr Niye?

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:00:02
Bu Yerde Israr Niye?
A- A+ PAYLAŞ

Belediye Sarayı ile MalatyaPark AVM arasında bulunan, Malatya'nın "en uygun" açık hava toplantı (miting) alanı olarak kullanılmaya başlanan  yere, AVM'nin ortaklarından, Yeşilyurt Belediye Başkanı ve işadamı Mehmet Kavuk tarafından cami yaptırılma girişimine, caminin hemen çevredeki alternatif alanlara yapılabileceği eleştirilerine karşın, bu projeye son zamanlarda destek verdiği anlaşılan Malatya Belediyesi yönetiminden herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekiyor. Kavuk tarafından, geçtiğimiz yıl maket görüntüleri kamuoyuyla paylaşılan cami projesinin, halen bir kısmında belediyenin fuar çadırının ve Sümer Camii'nin bulunduğu alanın tamamını kapsadığı ve böylece kentin son yıllarda kavuştuğu önemli bir "açık hava toplantısı" alanının, "İşte Malatya en uygun miting alanını buldu" denirken devre dışı bırakılma girişimlerine karşı, ilin diğer yöneticileri ve başta milletvekilleri olmak üzere siyasiler ile sivil toplum örgütlerinin de sağlıklı bir değerlendirme yapmaları gereği ortaya çıktı. Bu arada, büyük bir cami ihtiyacı olduğu kabul edilen Malatya'da, bu ihtiyacı karşılama gerekçesiyle cami yaptırılmak istenen alanda ısrar yerine, bu alan ve alternatif yerler için gerekirse halkın  görüşünün belirlenebileceği bir eğilim yoklamasının da gündeme getirilebileceği belirtiliyor.

BAŞKAN ÇAKIR PROJEYİ SONRADAN SEVDİ!..

2 binin üzerinde işçinin çalıştığı Malatya Sümerbank Fabrikası'nın özelleştirme adı altında, toplam 5.5 milyon dolar (bugünkü parayla yaklaşık 11 milyon TL karşılığı) bedelle, tüm makine teçhizatı, sosyal tesisleri ve 129 dönümlük alanıyla birlikte, "Malatya Girişim Grubu"na satılması, bu satışın olduğu dönemde Malatya'da büyük tepkilere yolaçmıştı. Malatya Belediyesi'nin, birkaç yıl sonra hemen yakınındaki 10 bin 602 metrekarelik eski otogar alanını 26 milyon TL'ye satışa çıkardığı düşünüldüğünde, söz konusu grubun bu alanı 5.5 milyon dolara "kapatması"ndan sonra, buraya aynı grup tarafından MalatyaPark adı altında bir alışveriş merkezi inşa edilmişti. Sümerbank Fabrikası'nı satın alan grup, yasa gereği aldıkları alanın bir bölümünü Malatya Belediyesi'ne terketmek zorunda kalmıştı.

İşte söz konusu alan, AVM ile Malatya Belediye Sarayı arasında, birkaç yıldır da "Miting Alanı" olarak kullanılan yerdi. Bu alan ortaya çıktıktan sonra, daha önce şehir merkezinde (Soykan Parkı civarı, Akpınar, Fuzuli Girişi vb.) yapılan ve tüm şehrin trafiğini alt üst eden mitinglerin yarattığı sorun ortadan kalkmış, ayrıca polis yetkilileri de güvenlikle ilgili sıkıntıları olan bu yerlerin miting için kullanılmaması gerektiği yolunda görüş bildirmişlerdi.

MalatyaPark AVM'nin, İnönü Caddesi'nden mimari görünümünü olumsuz etkilediği gerekçesiyle Sümer Camii'nin de buradan kaldırılması düşüncesiyle birlikte gündeme geldiği öne sürülen söz konusu alana cami yaptırılması, AVM'nin de ortaklarından olan işadamı Mehmet Kavuk tarafından dillendirilmeye başlanmıştı.

Kavuk'un, kendi adına AVM ile belediye arasındaki alana 6 bin kişilik bir cami yaptırma girişimini seslendirip görsellerini paylaştığı 2012'den itibaren, caminin bir başka yere yapılması gerektiği, mevcut alanın miting alanı olarak kalmasının Malatya için k önemli olduğu dillendiriliyordu. Kavuk, 2012 yılı Nisan ayında, caminin temelinin aynı yıl Temmuz ayında atılacağı açıklamasını yaparken, eleştirilerin yanı sıra Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın, hazırlanan projeyi "görünümü beğenmediği" için temel atma işlemi gerçekleşmemişti.

Ancak, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçim sürecine girildikten sonra, Malatya ile ilgili çok önemli kararları, "çok düşünmeden ve tartışmadan aldığı" başta trambüs projesi olmak üzere son birkaç önemli örnekle gözlenen belediye başkanı Çakır'ın, "Aztek Tapınağı"na benzeyen görüntüsü değişmeyen bu cami projesine onay verdiği, miting alanının bir bölümünün inşaat için çitle çevrilmesiyle ortaya çıkmıştı.

İŞTE ESKİ OTOGAR.. NİYE BU ALAN?

İşadamı Mehmet Kavuk'un, 6-7 milyon liralık bir harcamayla, belediyeye ait "10'larca milyon TL" değerindeki miting alanına cami yaptırma girişimine karşın, cami için bu alanın hemen yakın çevresinde uygun yerlerin bulunduğu, caminin buralara yaptırılabileceği değerlendiriliyor. Malatya Belediyesi'nin, 2 yıl önce önce 26 milyon TL, alıcı çıkmayınca 21 milyon TL bedelle satışa çıkardığı, ancak alıcı bulamayan 10 bin 602 metrekarelik eski otogarın Mehmet Kavuk'a cami yaptırması için uygun bir bedelle devredilmesi ya da tahsis edilmesi, böylece miting alanının yok edilmesinin önüne geçilmesi gerektiği konuşuluyor.

Cami için düşünülen belediyeye dolayısıyla halka ait alana 300 metre mesafedeki eski Otogar binasının yanı sıra, Mehmet Kavuk'un ortağı olduğu grubun mülkiyetindeki AVM'nin doğusu ve Hilton Oteli'nin arkasındaki alan da bir alternatif olarak gündeme getirilirken, Malatya Belediye Başkanlığı görevine, bu kez "Büyükşehir Belediye Başkanı" ünvanıyla yeniden seçilebilme hevesinde olduğu bilinen Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın, bu alternatifleri değerlendirmeye almaması, Kavuk'un istediği kamuya ait yeri cami için tahsis eden belediye başkanı olarak seçim sürecine daha güçlü bir destekle girme hesaplarından kaynaklandığı öne sürülüyor.

Belediyeye ve dolayısıyla halka ait olan mevcut miting alanına cami yaptırmak isteyen Mehmet Kavuk'un, bu alanın hemen yanında kendisinin ortağı olduğu gruba ait uygun alanın olmasına ve yine miting alanının hemen karşısında kendi şirketine ve dolayısıyla şahsına ait geniş arsalı işyerlerinin bulunması, bölgeyi tam anlamıyla "Kavuk Kampusu"ne dönüştürecek.

Oysa, hayır için cami yapma hedefiyle yola çıktığı düşünülen Mehmet Kavuk'un, ille de bu alanda ısrar etmemesi, alternatif alanları da bu hayır girişimi için değerlendirmesi gerektiği belirtiliyor.

SİYASİLER DE KONUYU GÜNDEMLERİNE ALMALI..

Malatya Valisi Vasip Şahin başta olmak üzere il yöneticilerinin, miting alanının devre dışı bırakılmasına yolaçacak cami projesinin, çevrede bulunan alternatif alanlarda uygulanması konusunda yeniden bir değerlendirme yapması, gerekirse alternatif yerlere ilişkin imar değişikliklerinin yapılması gereğinin dile getirilmesine karşın, Valinin bu konudaki değerlendirmesi bilinmediği gibi bu konuya da dahil olmak istemediği öne sürülüyor.

Başta AKP'liler olmak üzere Malatya Milletvekillerinin yanı sıra, ildeki siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin, yegane miting alanını yokedecek bir sürece girilmemesi için, konuyu gündemlerine alarak değerlendirmeleri gerektiği ifade ediliyor.

Caminin yapılacağı yer konusunda, projenin uygulanmak istendiği miting alanının yanı sıra eski Otogar alanı, Kavuk'un da ortağı olduğu Malatya Girişim Grubu'nun AVM'sinin doğusundaki alan gibi alternatiflerin de belirtildiği bir kamuoyu yoklamasının yapılmasının da bu konudaki değerlendirmelere ışık tutacağı değerlendiriliyor.

AVM'NİN PARKI GİBİ!..

Bu arada, işadamı Mehmet Kavuk'un geçtiğimiz yıl basına dağıttığı cami maket görüntülerine göre, AVM ile Belediye Sarayı arasında inşa edilecek cami, Çevreyolu ile İnönü Caddesi arasındaki tüm alanı kapsıyor. Caminin "yeşil alanı" da, AVM'nin İnönü Caddesi cephesinin peyzaj projesi gibi görünüyor. Böylece, Mehmet Kavuk, camiye harcayacağı paranın birkaç katı değerindeki kamuya ait alana  yapacağı cami ile ortağı olduğu AVM'nin de çevre düzenlemesini yapmış olacak. 

Bilindiği gibi, AVM binası ile İnönü Caddesi arasında bulunan ve bakıldığında AVM'nin kendi alanındaki ön avlu ve geçiş yolu olarak gözüken alan da, grubun Malatya Belediyesi'ne terkettiği alana dahil. Ancak, AVM'nin önündeki yol ve buradaki küçük alan, kamuya ait değil de, AVM'ye ait gibi kullanılıyor. Valilik ve Belediye müdahale etmediği için, bu alan ve yol AVM'nin zannediliyor. Cami projesiyle birlikte, grubun Malatya Belediyesi'ne terketmiş olduğu alan da, resmen olmasa da "fiilen" grubun kullanımına geçmiş olacak.

MAKET FOTO: (Büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız) MalatyaPark AVM ile Malatya Belediye Sarayı arasındaki, kamuya ait alanın tamamı cami projesine dahil ediliyor. Cami ve bahçesi, AVM'nin peyzajına büyük katkı sağlıyor. Bu arada, maket fotoğrafta, mimarı Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp'e uluslararası ödül kazandıran Malatya Belediye Sarayı arkasındaki alan boş gösteriliyor. Oysa, ödüllü projeye göre belediyenin arkasındaki bu alana bir yeraltı otoparkı inşa edilmesi, üstünün de park olarak düzenlenmesi gerekiyor. Belediye henüz projenin bu bölümünü uygulamadı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız